Саопштења

Структура погинулих лица у саобраћајним незгодама у Србији

Датум објаве: 17.07.2015.

Агенција за безбедност саобраћаја је спровела детаљну анализу података о структури погинулих лица, према старости и полу, у саобраћајним незгодама које су се догодиле у Републици Србији у периоду од 2010. до 2014. године.

У периоду од 2010. до 2014. године погинуло је укупно 3265 лица у саобраћајним незгодама. У односу на старост учесника у саобраћајним незгодама, највећи ризик од смртног страдања у саобраћају имају млади, старости од 20-24 године.

Млади у саобраћајним незгодама углавном гину у својству путника и возача у путничком аутомобилу. Овакви резултати се могу довести у везу са краћом дужином возачког стажа (припремљеност за учешће у саобраћају, искуство, знања), али и са ставовима, психофизичким стањем, способностима и сл.

Резултати анализа која је спровела Агенција за безбедност саобраћаја указују на то да су мушкарци много већи проблем са аспекта безбедности саобраћаја од жена. Жене чине 51% укупног становништва Републике Србије, али Мушкарци чине 78% погинулих у саобраћајним незгодама у Србији.


Испитивање регистрованих прикључних возила

Датум објаве: 14.07.2015.

Обавештавамо подносиоце захтева за испитивање регистрованих прикључних возила врсте O1  и О2 следеће.

 

-                      За регистрована прикључна возила врсте  О1 и О2 која су у Републику Србију увежена као нова или су на списку марки приључних возила за која су издавана Уверења о испитивању (контролисању) возила која се увозе као употребљавана у Републику Србију који је објављен на интернет страници Агенције, за која су сви технички подаци у саобраћајној дозволи тачни, нема основа за испитивање возила, вршење техничких прегледа се обавља без допунских испитивања, или достављања других докумената и доказа од Агенције за безбедност саобраћаја;


Обавештење о термину организовања припремне наставе у Београду у 2015. години

Датум објаве: 13.07.2015.

Агенција за безбедност саобраћаја организује припремну наставу за полагање стручног испита за предаваче теоријске обуке у:

Београду - од 31.08.2015. до 04.09.2015. године, 7 часова дневно, у просторијама Београдског Сајма - Хала 4, Булевар војводе Мишића 14. (Мапа – кликните овде)

Припремна настава се одржава сваког радног дана, у периоду од 9:00 до 17:00 часова, а првог дана наставе потребно је доћи у 8:00h.


Семинар унапређења знања за инструкторе вожње и проба симулатора вожње „Ражња“ и „Косе равани“ у Белој Цркви

Датум објаве: 26.06.2015.

У четвртак 02.07.2015. године са почетком у 08:30 часова Агенција за безбедност саобраћаја реализује семинар унапређења знања за инструкторе вожње у Белој Цркви. Семинар унапређења знања за инструкторе вожње ће се одржати у Техничкој школи „Сава Мунћан“ Бела Црква.

Упоредо са семинаром  на локацији улице 1. Октобар (Бели трг), Агенција за безбедност саобраћаја  у сарадњи са Општином Бела Црква, Саветом за безбедност саобраћаја, у периоду од 11:00 до 20:00 часова, организује промовисање ефеката употребе сигурносног појаса, кроз симулацију чеоног судара (симулатор „коса раван“) и превртања возила (симулатор „Ражањ“). 


Семинар унапређења знања за инструкторе вожње и проба симулатора вожње „Ражња“ и „Косе равани“ у Пожаревцу

Датум објаве: 23.06.2015.

У среду 24.06.2015. године са почетком у 08:30 часова Агенција за безбедност саобраћаја реализује семинар унапређења знања за инструкторе вожње у Пожаревцу. Семинар унапређења знања за инструкторе вожње ће се одржати у Политехничкој школи.


СЕМИНАРИ УНАПРЕЂЕЊА ЗНАЊА ЗА ИНСТРУКТОРЕ ВОЖЊЕ У 2015. ГОДИНИ

Датум објаве: 14.05.2015.

Након одржаних шест семинара унапређења знања за инструкторе вожње у априлу и мају месецу (у Београду, Новом Саду, Нишу, Зајечару и Ужицу) Агенција за безбедност саобраћаја у 2015. години  планира организовање нових семинара унапређења знања за лиценциране инструкторе вожње.

За више информација о начину пријављивања на семинар, као и о распореду одржавања семинара кликните ОВДЕ.


ПОЧИЊУ СЕМИНАРИ УНАПРЕЂЕЊА ЗНАЊА ЗА ИНСТРУКТОРЕ ВОЖЊЕ

Датум објаве: 30.03.2015.

Агенција за безбедност саобраћаја спроводи обавезне Семинаре унапређења знања лиценцираних инструктора вожње према Правилнику о програму и роковима за одржавање семинара, начину полагања испита проверезнања и изгледу и садржају обрасца дозволе (лиценце) за инструктора вожње („Службени гласник РС“, бр. 21/12).

Да би се обновила лиценца инструктора вожње, инструктор мора присуствовати на најмање пет обавезних семинара унапређења знања у периоду од пет година пре обнављања лиценце, при чему сваке године мора присуствовати најмање једном семинару унапређења знања.


ОБАВЕШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА ТЕСТИРАЊА У ПРОЦЕСУ СЕРТИФИКАЦИЈЕ ПРЕДАВАЧА ЗА РАД СА ВОЗАЧИМА КОЈИМА ЈЕ ОДУЗЕТА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

Датум објаве: 16.03.2015.

Након спроведене прелиминарне провере знања (тестирања) кандидата који су се online пријавили за стицање Сертификата о посебној оспособљености предавача за рад са возачима којима је одузета возачка дозвола Агенција за безбедност саобраћаја је изабрала 36 кандидата који су ушли у ужи избор.

Списак кандидата који су ушли у ужи избор можете погледати ОВДЕ.


ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ у вези полагања испита за техничаре у радионици за тахографе

Датум објаве: 11.03.2015.

Агенција за безбедност саобраћаја, од 21.04.2015. године, организује полагање испита из области познавања, испитивања и уградње тахографа, за техничаре у радионици за тахографе. Испит ће се одржати у просторијама АМК ЈЕДИНСТВО , ул. Цара Душана 49, Земун - Београд.

Пријаву за полагање испита можете поднети најкасније 7 (седам) дана пре почетка испитног рока, односно до 14. априла.

За полагање практичног дела испита можете понети своје уређаје и опрему или користити уређаје и опрему које је обезбедила Агенција за безбедност саобраћаја.


ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИПРЕМНИМ НАСТАВАМА за предаваче теоријске обуке у 2015. години

Датум објаве: 02.03.2015.

Агенција за безбедност саобраћаја обавештава сва заинтересована лица за похађање припремне наставе за полагање стручног испита за предавача теоријске обуке да ће у 2015. години организовати једну припремну наставу. Припремна настава ће бити одржана у другој половини године.

У зависности од броја пријављених кандидата и регионалној расподели пријављених кандидата, тачан датум, место и време одржавања припремне наставе биће накнадно објављени на сајту Агенције за безбедност саобраћаја.

Агенција за безбедност саобраћаја је обезбедила литературу потребну за полагање стручног испита која ће бити доступна свим кандидатима који буду похађали припремну наставу.