СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 2014

РЕАЛИЗОВАНЕ АКТИВНОСТИ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА СЕЋАЊА

 

АКЦИЈА "ВЕЖИ ПОЈАС"

МАТЕРИЈАЛ И АНКЕТА ЗА ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У ВЕЗИ ЧАСА ПОСВЕЋЕНОГ СВЕТСКОМ ДАНУ СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

РЕАЛИЗОВАНЕ АКТИВНОСТИ ПО ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА

РЕАЛИЗОВАНЕ АКТИВНОСТИ У НА НАЦИОНАЛНОМ НИВОУ - АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

АКТИВНОСТИ ПО ОКРУЗИМА

- РЕАЛИЗОВАНЕ АКТИВНОСТИ У НИШУ (Висока техничка школа струковних студија у Нишу организује у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја активности поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода).

- РЕАЛИЗОВАНЕ АКТИВНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ (Висока техничка школа струковних студија у Крагујевцу организује у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја активности поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода).

РЕАЛИЗОВАНЕ АКТИВНОСТИ У ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА (ОПШТИНЕ, АУТО-ШКОЛЕ, ПРИВАТНА И ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА)

 

ДЕКЛАРАЦИЈА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

 

ОСТАЛИ ПРОМОТИВНИ МАТЕРИЈАЛ

 

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СВЕТСКОМ ДАНУ СЕЋАЊА

 

Агенција за безбедност саобраћаја је покренула иницијативу за заједничку организацију и обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Циљ манифестације је подизање свести о значају безбедности саобраћаја и могућности смањења броја и последица саобраћајних незгода.

 

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода, почело је да обележава добротворно друштво за помоћ жртвама страдалих у друмском саобраћају, RoadPeace из Велике Британије, 1993. године. Од тада и друге организације традиционално обележавају овај дан широм света. Уједињене нације су 26. октобра 2005. године усвојиле резолуцију којом позивају на обележавање треће недеље новембра, као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Обележавање овог дана пружа прилику да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

 

Србија је, традиционално почела да обележава Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода, почев од 16.11.2007. године, када је на Саобраћајном факултету у Београду, одржан II Семинар “Улога локалне заједнице у безбедности саобраћаја” (www.bslz.org) посвећен Дану сећања на жртве саобраћајних незгода. Од 2007. године у Србији се на различите начине и у организацији различитих субјеката обележава Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Имајући у виду да се озбиљни ефекти могу постићи само ангажовањем друштва у целини и подизањем свести о значају безбедности саобраћаја Агенција за безбедност саобраћаја је покренула иницијативу да ове године најзначајнији субјекти у области безбедности саобраћаја заједнички организују и обележе Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода, чиме би послали јасну поруку да је Србија спремна да на свим нивоима покреће активности и управља безбедношћу саобраћаја. Позив за учешће и подршку у организацији овог меморијалног догађаја је упућен и највишим државним субјекти на челу са премијером, министарствима, владиним и невладиним организацијама, локалним самоуправама, научним и стручним институцијама и другим субјектима безбедности саобраћаја. У складу са тим организован је први састанак на коме су представљене досадашње активности и иницијални план активности за обележавање Дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

 

1. ПОЗИВ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ СВЕТСКОГ ДАНА СЕЋАЊА У БЕОГРАДУ

2. ПОЗИВ ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА, АУТО ШКОЛАМА И СРЕДЊИМ СТРУЧНИМ ШКОЛАМА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ СВЕТСКОГ ДАНА СЕЋАЊА

3. ПРИМЕРИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СВЕТСКОГ ДАНА СЕЋАЊА У СРБИЈИ

4. ВОДИЧ ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА