Вести

ПЕШАК У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 19.03.2018.

Пешаци су једна од најрањивијих категорија учесника у саобраћају. Нису увек видљиви возачима, поготово возачима великих камиона и аутобуса, а уколико дође до незгоде са возилима, готово да немају никакве шансе да избегну тешке последице. Зато пешаци морају да буду врло пажљиви и да никада не ризикују у ситуацијама када деле пут са осталим возилима, посебно великим, попут камиона и аутобуса.

У претходних пет година (од 2013. до 2017. године) погинуло је 742 пешака, док је повређено 14.466 пешака. Другим речима, у просеку, сваке недеље погине по три пешака, а сваког дана буде повређено око 8 пешака. Када се посматра заступљеност различитих учесника у саобраћајним незгодама, четвртина свих погинулих лица су пешаци и шестина свих повређених су пешаци. Најугроженија старосна категорија пешака у саобраћају у Србији су старији од 65 година, јер половина свих погинулих пешака је ове старосне категорије.

Иако се сматра да за пешачење није потребна било каква обука, ипак постоје правила којих се треба придржавати да би се избегле ризичне ситуације.


АПЕЛ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА СЕЗОНЕ УПОТРЕБЕ МОТОЦИКАЛА И МОПЕДА

Датум објаве: 19.03.2018.

Имајући у виду да пролеће доноси и почетак мото сезоне и да се очекује већи број мотоциклиста и мопедиста на путевима, као и повећан интезитет саобраћаја апелујемо како на возаче мотоцикала и мопеда да поштују прописе, тако и на возаче других возила да обрате пажњу на мотоциклисте и мопедисте. После дуже паузе и вишемесечног одмора од вожње мотоцикла и мопеда, важно је да се возачи подсете и освеже потребна знања и вештине за безбедно управљање овим возилима.

У свакој деветој саобраћајној незгоди са погинулим лицима учествовао је мопед или мотоцикл. У последњих пет година сви погинули возачи мотоцикала били су мушког пола. Око 61% погинулих мопедиста је старије од 45 година. Са друге стране скоро 57% погинулих мотоциклиста припада старосној категорији између 19 и 35 година старости.

Поред непрописне и неприлагођене брзине, која је карактеристична за мотоциклисте, примарни узроци настанка саобраћајних незгода које су изазвали возачи мотоцикла и мопеда су:

·         извођење непрописних радњи и непрописно укључивање у саобраћај,

·         управљање возилом под дејством алкохола,

·         непрописно претицање и

·         неуступање првенства пролаза.

Како би безбедно учествовали у саобраћају, возачи и путници на мотоциклима и мопедима морају да користе хомологоване заштитне кациге (fullface), одговарајуће величине и прописно закопчане, као и штитнике за екстремитете, и осталу заштитну опрему. Пожељно је одабрати заштитну опрему што уочљивијих боја, која садржи ретрорефлектујуће материјале на себи. Напомињемо да проценат употребе заштитних кацига у Србији још увек није на задовољавајућем нивоу, јер 88,8 % мотоциклиста и 69,6% мопедиста користи кацигу.


УЧЕШЋЕ НА ПРВОМ ЗАСЕДАЊУ ЗАЈЕДНИЧКОГ ОДБОРА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ И ПОДСТИЦАЊЕ ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ, У ЗАГРЕБУ

Датум објаве: 12.03.2018.

Прво заседање Заједничког одбора за спровођење и подстицање економске сарадње између Републике Србије и Републике Хрватске, одржано је  у Загребу  7.марта 2018. године.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомикација Стеван Никчевић, предводио је српску делегацију коју су чинили представници привредне коморе, надлежних министарстава и агенција  Републике Србије.

Члан делегације испред Агенције за безбедност саобраћаја, помоћник директора др Јовица Васиљевић,  том приликом се састао са представницима Министарства мора, промета и инфраструктуре, Центра за возила Хрватске и Хрватског ауто клуба. Током састанака су размењене информације од значаја за унапређење сарадње у области безбедности друмског саобраћаја и даље институционалне сарадње.


ПОДЕЛА БЕЗБЕДНОСНИХ ДЕЧИЈИХ АУТО СЕДИШТА У ЗЕМУНУ

Датум објаве: 07.03.2018.

Агенција за  безбедност саобраћаја  у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја општине Земун, организовала је трибину о значају употребе заштитних система за децу.

Деца у Србији и даље највише страдају као путници у возилу, а повећање употребе заштитних система (дечијих аутоседишта и појаса), директно утиче на смањење последица саобраћајних незгода у којима учествују деца.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја, Душко Пешић представио је проблеме страдања деце у саобраћају, у Републици Србији.

,,Од 2013. године, Агенција спроводи истраживање индикатора безбедности у саобраћају. Проценат употребе заштитни система повећан је за око 9,4%  (са 18,1% на 27,5%)  до 2016. године, док  у 2017. години када је реализована кампања за повећање употребе заштитних система, проценат употребе заштитних система повећан је на 37,2 %, односно за око 10%.  У последњих пет година број смртно страдале деце је око 63, док 57% погинуле деце су путници у возилу“, наводи Пешић.


КРОЗ ПИТАЊА И ОДГОВОРЕ „ КЛИНЦИЈАДА“ УСМЕРЕНА КА БЕЗБЕДНОМ ПОНАШАЊУ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 29.01.2018.

Агенција за безбедност саобраћаја у оквиру дечије емисије ,,Клинцијада“, која се емитује  у програмској шеми Радио  Београда 202, другу годину за редом  дели поклоне за све малишане који у току емисије дају тачне одговоре на питања  у вези са безбедним понашањем у саобраћају.

 „ Од деце не можемо тражити да се суочавају са одговорношћу за која нису спремна, јер постепеним одрастањем упознају правила која се морају поштовати. Зато је наша  заједничка мисија да им, на њима разумљив начин, покажемо шта је безбедност , јер је она предуслов њиховог срећног детињства“, наводи  директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић.


ДОДЕЉЕНО СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ АГЕНЦИЈИ ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ И АФИРМАЦИЈИ АУТО, МОТО И КАРТИНГ СПОРТА У СРБИЈИ

Датум објаве: 24.01.2018.

У организацији Ауто –мото савеза  Србије ( АМСС), Спортско ауто и картинг савеза Србије ( САКСС) и Мото савеза Србије (МСС),  јуче 23.01.2018. године  у хотелу Метропол у Београду , проглашени су најбољи такмичари у ауто, мото и картинг спорту за протеклу сезону и уручене  медаље свим такмичарима који су остварили врхунске резултате за 2017. годину.

Овој традиционалној додели  награда, коју су отворили председник АМСС Мирко Бутулија, председник Међународне аутомобилске федерације (ФИА) Жан Тод и председник Међународне мото федерације Европе поред многобројних званица догађају су  присуствовали представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Том приликом, директору Агенције за безбедност саобраћаја Јасмини Милошевић додељено је специјално признање за допринос развоју и афирмацији ауто, мото и картинг спорта  у Србији  за сезону 2017.

Агенција за безбедност саобраћаја од свог оснивања до данас континуирано спроводи активности усмерене ка повећању безбедности ове категорије учесника у саобраћају, услед великог ризика страдања возача мопеда и мотоцикала у саобраћају.


БЕЗБЕДНО НА БИЦИКЛУ

Датум објаве: 27.12.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је у сарадњи са Бициклистичким савезом  Србије и Саобраћајним факултетом из Београда покренула  пилот пројекат „ Безбедно на бициклу “, на територији једанаест локалних самоуправа.

Тим поводом реализоване су активности усмерене ка повећању безбедности деце у саобраћају, узраста од 7 до 14 година.

Главни разлог за покретање наведеног пројекта јесте подизање нивоа едукација деце бициклиста основно-школског узраста, како да правилно и безбедно учествују у саобраћају.

Обуке по локалним самоуправама су детаљно планиране, тако да су деца након теоријског часа, имала прилику да на практичним  часовима, стекну вештине и увежбају поједине радње  значајне за безбедну вожњу бицикла.

Како  би могла бити процењена ефикасност изведене обуке у којој је учествовало  872 деце, на почетку као и на завршетку обуке, ниво знања  деце о саобраћају провераван је улазним, односно излазним тестом. Резултати су показали да је реализованом обуком ниво знања( проценат тачних одговора) код деце у нижим старосним категоријама унапређен до нивоа 100% на излазном тесту , при чему је код узраста деце од 7 до 8 година , почетни ниво знања  са улазног теста  износио 53%, док су деца узраста од 9 до 10 година показала нешто виши ниво знања 61%. Када је реч о нивоу знања о саобраћају деце узраста  од 11 до 12 година  обуком је унапређен ниво знања око  92% , а за узраст од 13 до 14 година до 93 %.


БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ ОДГОВОРНОСТ СВАКОГ ОД НАС

Датум објаве: 20.12.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије  и Савета за безбедност саобраћаја  на путевима града Смедерева,  поводом Дана безбедности саобраћаја, реализовали су   бројне заједничке активности за различите категорије учесника у саобраћају. Активности су усмерене ка особама старијим од 65 година, младим возачима у саобраћају као и за све ученике првих разреда основних школа са подручја града Смедерева.

Састанак представника Агенције за безбедност саобраћаја  и Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева одржан је у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево.

Састанку су поред представника Агенције за безбедност саобраћаја  присуствовали и представници Одељења градске Управе у чијим су надлежностима саобраћај и безбедност саобраћаја, представници Јавних предузећа ЈКП „Паркинг сервис" Смедерево и „Урбанизам" Смедерево, представници Дома здравља и предшколске установе „Наша радост" односно сви они који се у оквиру надлежности града налазе и активно учествују по разним основама у систему безбедности саобраћаја.


САОБРАЋАЈНА НЕЗГОДА НИЈЕ ВЕСТ, У КОЈОЈ ЖЕЛИШ ДА ЧУЈЕШ ПОЗНАТО ИМЕ. УСПОРИ!

Датум објаве: 18.12.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја и Душан Борковић, српски аутомобилиста, потписали су у понедељак 18. децембра 2017. године Протокол о сарадњи, у циљу предстојећих заједничких кампања усмерених ка едукативним превентивним активностима за све учеснике у саобраћају.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић тим поводом је навела да већ четири године уназад Агенција врши редовно праћење индикатора безбедности саобраћаја везаних за брзину возила.

 

ДЕТАЉНА АНАЛИЗА ПОДАТАКА ОСНОВ ПРИЛИКОМ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ

Датум објаве: 11.12.2017.

У просторијама Агенције за безбедност саобраћаја,  у понедељак 11. децембра 2017. године реализован је последњи  Редовни годишњи састанак  Агенције за безбедност саобраћаја и локалних самоуправа Републике Србије, за текућу годину.

Агенција за безбедност саобраћаја  је током предходне три недеље организовала састанке у виду јавних консултација са локалним Саветима за безбедност саобраћаја из 96 локалних самоуправа , односно 153 чланова који су представљали своје локалне самоуправе.