Вести

БЕЗБЕДНО НА БИЦИКЛУ

Датум објаве: 27.12.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је у сарадњи са Бициклистичким савезом  Србије и Саобраћајним факултетом из Београда покренула  пилот пројекат „ Безбедно на бициклу “, на територији једанаест локалних самоуправа.

Тим поводом реализоване су активности усмерене ка повећању безбедности деце у саобраћају, узраста од 7 до 14 година.

Главни разлог за покретање наведеног пројекта јесте подизање нивоа едукација деце бициклиста основно-школског узраста, како да правилно и безбедно учествују у саобраћају.

Обуке по локалним самоуправама су детаљно планиране, тако да су деца након теоријског часа, имала прилику да на практичним  часовима, стекну вештине и увежбају поједине радње  значајне за безбедну вожњу бицикла.

Како  би могла бити процењена ефикасност изведене обуке у којој је учествовало  872 деце, на почетку као и на завршетку обуке, ниво знања  деце о саобраћају провераван је улазним, односно излазним тестом. Резултати су показали да је реализованом обуком ниво знања( проценат тачних одговора) код деце у нижим старосним категоријама унапређен до нивоа 100% на излазном тесту , при чему је код узраста деце од 7 до 8 година , почетни ниво знања  са улазног теста  износио 53%, док су деца узраста од 9 до 10 година показала нешто виши ниво знања 61%. Када је реч о нивоу знања о саобраћају деце узраста  од 11 до 12 година  обуком је унапређен ниво знања око  92% , а за узраст од 13 до 14 година до 93 %.


БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ ОДГОВОРНОСТ СВАКОГ ОД НАС

Датум објаве: 20.12.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије  и Савета за безбедност саобраћаја  на путевима града Смедерева,  поводом Дана безбедности саобраћаја, реализовали су   бројне заједничке активности за различите категорије учесника у саобраћају. Активности су усмерене ка особама старијим од 65 година, младим возачима у саобраћају као и за све ученике првих разреда основних школа са подручја града Смедерева.

Састанак представника Агенције за безбедност саобраћаја  и Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева одржан је у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево.

Састанку су поред представника Агенције за безбедност саобраћаја  присуствовали и представници Одељења градске Управе у чијим су надлежностима саобраћај и безбедност саобраћаја, представници Јавних предузећа ЈКП „Паркинг сервис" Смедерево и „Урбанизам" Смедерево, представници Дома здравља и предшколске установе „Наша радост" односно сви они који се у оквиру надлежности града налазе и активно учествују по разним основама у систему безбедности саобраћаја.


САОБРАЋАЈНА НЕЗГОДА НИЈЕ ВЕСТ, У КОЈОЈ ЖЕЛИШ ДА ЧУЈЕШ ПОЗНАТО ИМЕ. УСПОРИ!

Датум објаве: 18.12.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја и Душан Борковић, српски аутомобилиста, потписали су у понедељак 18. децембра 2017. године Протокол о сарадњи, у циљу предстојећих заједничких кампања усмерених ка едукативним превентивним активностима за све учеснике у саобраћају.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић тим поводом је навела да већ четири године уназад Агенција врши редовно праћење индикатора безбедности саобраћаја везаних за брзину возила.

 

ДЕТАЉНА АНАЛИЗА ПОДАТАКА ОСНОВ ПРИЛИКОМ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ

Датум објаве: 11.12.2017.

У просторијама Агенције за безбедност саобраћаја,  у понедељак 11. децембра 2017. године реализован је последњи  Редовни годишњи састанак  Агенције за безбедност саобраћаја и локалних самоуправа Републике Србије, за текућу годину.

Агенција за безбедност саобраћаја  је током предходне три недеље организовала састанке у виду јавних консултација са локалним Саветима за безбедност саобраћаја из 96 локалних самоуправа , односно 153 чланова који су представљали своје локалне самоуправе.


УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДРУГИ РЕДОВНИ САСТАНАК ЛОКАЛНИХ ТЕЛА И АГЕНЦИЈЕ

Датум објаве: 23.11.2017.

Одржан је други по реду ,,Редован састанак локалних Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима“, у просторијама Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у среду 22.11.2017. године.

Током трајања састанка представници Агенције презентовали су четири теме у вези са безбедности у саобраћају ,  током којих се водила  интерактивна  дискусија.

Прва тема под називом „Припрема програма рада локалних Тела за безбедност саобраћаја на основу података“ имала је за циљ да представницима локалних Тела укаже на важност детаљне анализе података приликом доношења одлуке за покретање одређених активности кроз Програме коришћења средстава од наплаћених новчаних казни за 2018. годину.


РЕДОВАН ГОДИШЊИ САСТАНАК ПОВОДОМ ПРАВЉЕЊА ПРОГРАМА РАДА ЛОКАЛНИХ САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 20.11.2017.

Агенција за  безбедност саобраћаја организовала је састанак са локалним Саветима за безбедност саобраћаја Републике Србије, 20. новембра 2017. године,  у Београду.

Тема овогодишњег састанка  је састављање  годишњег програма рада локалних Савета, са циљем да се заједничким учешћем у превентивним активностима успостави виши ниво безбедности саобраћаја у свакој од 161 локалне самоуправе у Србији.

Састанак је отворила в.д директор Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије Јасмина Милошевић и истакла да Агенција има задатак   да помогне  локалним Саветима за безбедност саобраћаја , како би заједничким снагама дошли до резултата који показују тренд смањења саобраћајних незгода.


ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Датум објаве: 20.11.2017.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен је изложбом фотографија са порукама под називом "Тренутак мења све" и пуштањем белих балона испред Скупштине града Београда у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Београда и Савета за безбедност саобраћаја Града Београда.

Изложба фотографија отворена је минутом ћутања у знак сећања на милионе погинулих у саобраћају широм света.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода прилика да се изрази жаљење због туђих или сопствених грешака у саобраћају, али и да се надлежне институције запитају да ли су учиниле све што су  могле како би обезбедиле повољан амбијент за одвијање саобраћаја.

Према његовим речима статистички подаци показују да се број погинулих у саобраћајним незгодама у Србији из године у годину смањује.


ПАЖЉИВКО У ВРАЊУ

Датум објаве: 16.11.2017.

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и локалног Савета за безбедност саобраћаја града Врања , у понедељак  12. новембра  2017. године, одржана је интерактивна представа ,, Пажљивкова правила у саобраћају“,  за све ученике првог разреда са територије града Врања.

,,Агенција за безбедност саобраћаја и Град Врање имају изузетну сарадњу , која  је резултирала реализацијом бројних пројеката. Један од њих је и интерактивна представа за децу.

Пажљивко је анимирани лик који смо представили  у сарадњи са педагозима и  психолозима.То је најбољи начин за интеракцију са децом“, рекао је представник Агенције за безбедност саобраћаја Никола Брборић.


ПРЕДСТАВНИЦИ АГЕНЦИЈА НА ПРОМОЦИЈИ БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА НА ТРГУ СЛОБОДЕ U НОВОМ САДУ

Датум објаве: 16.11.2017.

У среду 15.новембра 2017. године у Новом Саду на Тргу слободе, представници Агенције су учествовали у реализацији активности са циљем промоције безбедног понашања у саобраћају. Акција је реализована у оквиру активности које се спроводе у Новом Саду, као Oмладинској престоници Европе 2019.године и Европској престоници културе 2021. године.

Догађају су присуствовали председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, члан градског већа за саобраћај и путеве и председник савета за координацију послова безбедности саобраћаја Александар Кравић, члан градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, координатор Иницијативе ОПЕНС Вукашин Гроздановић, и представници партнера ОПЕНС-а који је организовао догађај, компанија Лукоил Србија и Бета мотор, заступник Сузукија за Србију.


ТРИБИНА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У ВРШЦУ

Датум објаве: 15.11.2017.

 

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја Града Вршца , у уторак 14. новембра 2017. године, организовала трибину за ученике свих средњих школа.

Трибина за младе организована је поводом Дана сећања на жртве саобраћајних незгода.  Тим поводом преко 200 младих информисано  о важности безбедног понашања у саобраћају .

Начелник одељења за локалне самоуправе Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић је рекао да превентивне активности имају за циљ да се скрене пажња јавности на број саобраћајних незгода, број жртава саобраћајних незгода као и на последице, али и да је најважније поштовати саобраћајне прописе како би се избегле саобраћајне незгоде.