Вести

ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО-СЕДИШТА У БАЈИНОЈ БАШТИ

Датум објаве: 15.03.2017.

У Скупштини Општине Бајина Башта, у оквиру пројекта обуке правилне употребе дечјих ауто – седишта, представници Агенције за безбедност саобраћаја Никола Брборић и Александар Пурић, заједно са  председником општине Бајина Башта Радомиром Филиповићем, поделили су дечја ауто-седишта.

Том приликом, представник Агенције Никола Брборић родитељима је одржао презентацију под називом „Обука за правилну употребу дечјих ауто-седишта“.  Родитељи су такође имали прилику да присуствују обуци правилног постављања ауто-седишта, а добили су и брошуре о значају коришћења ауто-седишта.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО-СЕДИШТА У КИКИНДИ

Датум објаве: 15.03.2017.

У оквиру кампање Агенције за безбедност саобраћаја под називом „Никад немој да изазиваш судбину“, представник Агенције Бранко Стаматовић кроз трибину упознао је грађане Кикинде о неопходности употребе дечјих ауто – седишта.

 Након семинара одржаног у Центру за стручно усавршавање, представник Агенције Бранко Стаматовић поделио је 20 ауто – седишта, и том приликом изјавио да је циљ овакве акције подизање свести грађана Србије о значају употребе заштитних система у возилима. „Имамо заједнички циљ, а то је да се повећа употреба дечјих заштитних система на 85%“, изјавио је Стаматовић. Подршку акцији пружили су и Град Кикинда и локални Савет за безбедност саобраћаја.

У Србији ће се у оквиру овoг пројекта поделити укупно 500 дечјих ауто – седишта како би се повећала безбедност деце у саобраћају, што је препознато као један од основних циљева Стратегије безбедности саобраћаја на путевима Републике Србије.


Одржана радионица на тему пројеката за већу безбедност саобраћаја

Датум објаве: 15.03.2017.

У оквиру јавног позива за суфиннсирање пројеката у области безбедности саобраћаја, представници општина у Републици Српској имали су прилику да се упознају са јавним позивом за конкурисање на пројектима, критеријумима за доделу суфинансирања пројеката (општи и посебни услови, основни критеријуми и сл.), као и начинима суфинансирања пројеката за унапређење безбједности саобраћаја на локалном нивоу.

Том приликом, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовала je радионицу на тему "Примери пројеката за Јединице локалне самоуправе, који се финансирају из Фонда 02- од идеје до реализације", на којој су представљени примери добре праксе пројеката који се могу имплементирати у локалним самоуправама Републике Српске, а који су већ дали резултате у Републици Србији. Основни циљ радионице јесте анимирање представника локалних самоуправа и стварање потенцијала за унапређење безбједности саобраћаја на локалном нивоу, односно јачање капцитета јединица локалних самоуправа у Републици Српској.


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ДАЈЕ ПОДРШКУ АКЦИЈИ УПРАВЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА, УСМЕРЕНУ НА ПОЈАЧАНУ КОНТРОЛУ КОРИШЋЕЊА СИГУРНОСНИХ ПОЈАСЕВА У ВОЗИЛИМА

Датум објаве: 13.03.2017.

Међународна организација ТИСПОЛ (мрежа саобраћајних полиција Европе) у периоду од 13. до 19. марта 2017. године спроводи у 31 европској држави, међу којима је и Србија, акцију појачане контроле коришћења сигурносних појасева на путевима. Како и Управа саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова учествује у овој овој међународној акцији, Агенција за безбедност саобраћаја ће се придружити својим превентивним активностима.

Активности које ће Агенција за безбедност саобраћаја спроводити подразумевају позивање на савесно и одговорно понашање у саобраћају путем медијског пласмана у виду афирмативних спотова, гостовања, као и спровођењем превентивних активности на терену, које подразумевају поделу брошура са упутствима за правилно коришћење сигурносних појасева и свих система заштите у возилу, обуку родитеља о правилном постављању дечјих ауто – седишта као и правилном превожењу деце у возилу, поделу дечјих ауто – седишта и организовање трибина за све групе учесника у саобраћају.


У РАКОВИЦИ ОДРЖАНА ТРИБИНА ЗА ТРАКТОРИСТЕ

Датум објаве: 13.03.2017.

Још једна у низу трибина за трактористе одржана је у Реснику, општина Раковица, на којој је присутвовало 60 возача трактора и пољопривредних машина. Трибину је отворио председник Општине Раковица Владан Коцић који је том приликом нагласио значај одржавања оваквих трибина за безбедност возача трактора. Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Светлана Миљуш навела је податке о страдању тракториста у саобраћају и указала на важност решавања проблема и повећања безбедности тракториста у саобраћају. 


У НОВОМ САДУ ОДРЖАНА ТРИБИНА ЗА ОСОБЕ СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА

Датум објаве: 13.03.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја спроводи кампању намењену повећању безбедности особа старијих од 65 година у саобраћају, с обзиром на чињеницу да се ова група учесника у саобраћају посебно издвојила по угрожености у саобраћајним незгодама.

Тим поводом, у Скупштини града Новог Сада, представник Агенције Бранко Стаматовић одржао је трибину на којој је представио статистичке податке и резултате спроведеног истраживања о угрожености у саобраћају лица старијих од 65 година. „Према подацима, лица старија од 65 година у Републици Србији, чине око 18% укупног становништва, али сваки четврти погинули у саобраћајној незгоди је лице старије од 65 година. Наиме, око 25% погинулих и око 10% повређених у саобраћајним незгодама су старији од 65 година“, изјавио је Стаматовић.


ОДРЖАНЕ ШКОЛСКЕ „ПАЖЉИВКОВЕ СМОТРЕ“ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 09.03.2017.

Школска „Пажљивкова смотра“ у саобраћају Агенције за безбедност саобраћаја, у сарадњи са општинским Саветима за безбедност саобраћаја, одржана је у свим вртићима и основним школама на територији локалних самоуправа Врање, Темерин, Чајетина, Савски венац и Врњачка Бања.

Око 4800 предшколаца и ученика првог и другог разреда попуњавало је тестове прилагођене њиховом узрасту обележавајући правилне и неправилне примере активности у саобраћају и дајући одговоре на питања.


ОБУКА МОДЕРАТОРА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ПАЖЉИВКОВА СМОТРА“ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 09.03.2017.

Школска такмичења и смотре су модели који су се од раније показали веома ефикасним у погледу савладавања различитих тема, па и оних које говоре о безбедности у саобраћају. Са циљем да деца кроз такмичења и смотре усвајају нова знања и уче безбедном понашању у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја наставља реализацију пилот пројекта „Пажљивкова смотра“ у саобраћају. По завршетку прве фазе којом је предвиђено усвајање Методологије реализације „Пажљивкове смотре“ у саобраћају,  започета је обука модератора који ће испред локалних самоуправа водити децу кроз смотру.


НОВИ ПРОЈЕКАТ „ПАЖЉИВКОВА СМОТРА“ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 09.03.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у наредном периоду наставља активности усмерене ка повећању безбедности деце у саобраћају. Поред интерактивног саобраћајно - образовног „Пажљивкова правила у саобраћају“, који смо реализовали током претходних година, почетком 2017. године покренут је пилот пројекат смотри предшколске и деце нижих разреда основних школа на тему безбедности у саобраћају.

Подаци показују да деца са 8 и више година значајно повећавају ризик угрожености у саобраћају уколико се не припреме да могу самостално учествовати у саобраћају, стога је неопходно увођење додатних активности на превенцији које могу дати најбоље резултате на пољу безбедности деце у саобраћају. То је и разлог за покретање једног оваквог пројекта. Циљ пројекта је да деца кроз смотру обнављају досадашња знања и стичу нова знања о безбедном понашању у саобраћају.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО – СЕДИШТА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Датум објаве: 09.03.2017.

7.3.2017. године - У сали Скупштине општине Врњачке Бање организована је подела дечјих ауто – седишта од стране представника Агенције за безбедност саобраћаја Душка Пешића и Александра Пурића и председника општине Врњачке Бање Бобана Ђуровића, родитељима чија су деца рођена до првог марта 2017. године. Уручењу ауто - седишта присуствовали су и представници Савета за безбедност саобраћаја Врњачке Бање.