Вести

НИКАД НЕМОЈ ДА ВОЗИШ ДОК ПИЈЕШ

Датум објаве: 29.12.2016.

Вожња под утицајем алкохола је један од значајних фактора који доприносе настанку саобраћајних незгода. Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, број саобраћајних незгода у којима је као један од узрока дефинисана „алкохолисаност“, у 2015. години био је 2506, па је потребно утицати на промену ставова, знања и понашања учесника у саобраћају о штетности вожње под утицајем алкохола. Агенција за безбедност саобраћаја је са тим циљем покренула кровну кампању „Никад немој“, у оквиру које се издваја кампања „Никад немој да возиш док пијеш“.


У КРАЉЕВУ ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА УЧИТЕЉЕ И ВАСПИТАЧЕ

Датум објаве: 26.12.2016.

Осми акредитовани семинар за учитеље и васпитаче под називом „Седење у аутомобилу“ одржан је 21. и 23. децембра у Електро – саобраћајној школи „Никола Тесла“ у Краљеву. Семинар који спроводи Агенција, а који је акредитован од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, један је од девет акредитованих програма које Агенција реализује.

Председник Скупштине града Краљева и председник Савета за безбедност саобраћаја Ненад Марковић је присуствовао и првом и другом дану семинара, на којем је учествовало двадесет и седам учитеља и васпитача из основних школа са територије општине Краљево.


У ПОЖЕГИ ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА УЧИТЕЉЕ И ВАСПИТАЧЕ

Датум објаве: 26.12.2016.

Седми акредитовани семинар за учитеље и васпитаче под називом „Безбедна места за игру деце“ одржан је 20. и 22. децембра у Основној школи „Емилија Остојић“ у Пожеги. Програм је трајао два дана, након чега полазници добијају Уверење о савладаној обуци програма стручног усавршавања и стичу 16 бодова за унапређење знања.

Начелник полицијске станице општине Пожега Јовица Лазаревић је присуствовао и првом и другом дану семинара, на којем је учествовало тридесет учитеља и васпитача из основних школа и предшколских установа са територије општине Пожега.


РЕАЛИЗОВАНО ЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ ИНДИКАТОРА ПЕРФОРМАНСИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ЗА 2016. ГОДИНУ

Датум објаве: 20.12.2016.

Реализован је пројекат „Истраживање индикатора перформанси безбедности саобраћаја за 2016. годину“. Настављено је праћење свих претходно истраживаних индикатора, а започето је и праћење нових индикатора, у вези са понашањем пешака у саобраћају.

У 2016. години су утврђене вредности индикатора у вези са:

  • употребом сигурносних појасева,
  • употребом дечијих ауто седишта,
  • употребом заштитних кацига,
  • коришћењем мобилних телефона за време вожње,
  • прекорачењем брзине,
  • вожњом под утицајем алкохола,
  • понашањем пешака у саобраћају.

У 2016. години проценат употребе сигурносних појасева на предњим седиштима у путничким аутомобилима износи 75,1%, а на задњим седиштима 10,1%. Проценат употребе сигурносних појасева на задњим седиштима у путничким аутомобила је, иако повећан, на ниском нивоу, ако упоредимо са развијеним земљама света.


КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНА У АГЕНЦИЈИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 16.12.2016.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић одржала је конференцију за новинаре на тему реализованих активности Агенције и резултата рада у 2016. години. Говорила је о реализованим кампањама које покривају све категорије учесника у саобраћају, ефектима кампања и смањењу смртно страдалих лица у односу на исти период прошле године.

Сарадња са Министарством унутрашњих послова је такође довела до веће безбедности учесника у саобраћају, комбинацијом превенције и репресије, изјавила је Милошевић, и изнела податак да највише саобраћајних незгода са погинулим лицима припада групи типова саобраћајних незгода са једним возилом, а највише незгода са повређеним лицима групи типова саобраћајних незгода са најмање два возила.

Као резултат кампање „Вози одморан“ спроведене у летњим месецима, дошло је до смањења броја погинулих, у августу за 13%, а у септембру за 34%, у односу на исти период прошле године. У кампањи „Пажљивко“ намењеној за ђаке прваке, ове године учествовало је око 20 хиљада малишана, а укупан број погинуле деце је такође смањен у односу на прошлу годину.


ОДРЖАН ЧЕТВРТИ СКУП УДРУЖЕЊА ТАХОГРАФСКИХ РАДИОНИЦА СРБИЈЕ

Датум објаве: 15.12.2016.

Традиционално, четврти пут за редом, 7. децембра 2016. године у хотелу Извор у Аранђеловцу одржан је Годишњи скуп чланова Удружења тахографских радионица, у организацији  компаније Тахограф Бг из Београда која у нашој земљи заступа највећег европског произвођача тахографа, компанију Continental и Удружења тахографских радионица Србије.

Осим представника тахографских радионица, скупу су присуствовали представници Министарства грађевинaрства, саобраћаја и инфраструкутуре, МУП-Управе саобраћајне полиције, Судије прекршајних судова, Саобраћајног факултета у Београду, Агенције за безбедност саобраћаја и гости из иностранства, представници компаније  Continental из Aустрије и Хрватске. 


ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПУТЕВА У ВРШЦУ

Датум објаве: 14.12.2016.

13.12.2016. године у Вршцу одржана је промоција „Приручника за унапређење безбедности путева са предлогом мера и могућностима локалног управљача пута и земљишта за смањење утицаја пута и путне околине на настанак саобраћајних незгода“. 

Присутне је поздравио члан Градског већа за саобраћај града Вршца Милош Васић, а помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја др Јовица Васиљевић том приликом је истакао значај Приручника са аспекта унапређења безбедности путне инфраструктуре.


ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПУТЕВА У НОВОМ САДУ

Датум објаве: 13.12.2016.

12.12. 2016. године у Новом Саду одржана је промоција „Приручника за унапређење безбедности путева са предлогом мера и могућностима локалног управљача пута и земљишта за смањење утицаја пута и путне околине на настанак саобраћајних незгода“. 

Приручних је  развијен као збирка мера које локални управљач пута може да примењује на путу или околини пута. Између осталог, Приручник садржи одговарајући сет информација за сваку предложену меру (категорија учесника којој је намењена, критеријуми за примену, предности и недостатке мере и сл.). Будући корисници Приручника дизајнираног као извор идеја за примену одређених мера, биће управо представници локалних самоуправа који се баве пројектовањем, техничким регулисањем, који су чланови локалних Тела за координацију послова безбедности саобраћаја и др.


АГЕНЦИЈА ПОДРЖАЛА МАНИФЕСТАЦИЈУ „ДИЈАЛОГОМ ДО РАЗУМЕВАЊА И БОЉИХ УСЛОВА ПОСЛОВАЊА“

Датум објаве: 12.12.2016.

Манифестација „Дијалогом до разумевања и бољих услова пословања“ је одржана 9. децембра 2016. године у Сава центру у оквиру 16. Годишње скупштине ПУ “Међународни транспорт“. Агенција за безбедност саобраћаја је подржала овај скуп, а у име Агенције присутне је поздравио др Јовица Васиљевић, рекавши да у Агенцији за безбедност саобраћаја могу препознати одговорног и поузданог партнера и да Агенцију у наредном периоду очекује и процес сертификовања професионалних возача.


ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПУТЕВА У KРАЉЕВУ И КРУШЕВЦУ

Датум објаве: 08.12.2016.

07.12. 2016. године у Крушевцу и Краљеву одржане су промоције „Приручника за унапређење безбедности путева са предлогом мера и могућностима локалног управљача пута и земљишта за смањење утицаја пута и путне околине на настанак саобраћајних незгода“.