Вести

ПРЕДСТАВНИЦИ АГЕНЦИЈЕ ПРИСУСТВОВАЛИ PIN КОНФЕРЕНЦИЈИ О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У УРБАНИМ СРЕДИНАМА ОДРЖАНОЈ У ЛИСАБОНУ

Датум објаве: 17.03.2017.

Представници Агенција за безбедност саобраћаја др Јовица Васиљевић, Мила Лазаревић и Лидија Станојевић, учествовали су у Лисабону на састанку главног одбора Европског савета за безбедност саобраћаја и на конференцији о безбедности саобраћаја у урбаним зонама.

Португалскa асоцијација за превенцију у саобраћају је изложила презентацију о својим активностима, од којих се као кључне могу навести рехабилитација возача, обука возача, едукација учесника у саобраћају, израда материјала за децу, учитеље, полигони за за децу, спровођење истраживања ставова учесника у саобраћају, сарадња са медијима на дневном и недељном нивоу и др.

Састанак главног одбора је отворио председник одбора господин De Croo, а присутан је био и извршни директор ETSC господин Антонио Авеносо, најавивши крајем марта 2017. састанак министара транспорта ЕУ на  Малти, са циљем унапређења безбедности саобраћаја на путевима. 


НА КОПАОНИКУ ОДРЖАН СЕМИНАР СТРУЧНИХ СЛУЖБИ МОТО САВЕЗА СРБИЈЕ У МОТО СПОРТУ

Датум објаве: 17.03.2017.

Семинар стручних служби Мото Савеза Србије у мото спорту одржан је на Копаонику 11. и 12. марта.

Циљ семинара је јачање спортске оперативе унутар АМСС и МСС, са припремом кадра за организацију великих међународних такмичења као и упознавање свих учесника са новим правилима Meђународне мотоциклистичке федерације.

Семинар на коме је разговарано на тему повећања безбедности свих учесника на такмичењима и што бољој синхронизацији свих служби током тркачког викенда, отворио је председник Ауто Мото Савеза Србије Мирко Бутулија.


ОПШТИНСКА ПАЖЉИВКОВА СМОТРА У САОБРАЋАЈУ OДРЖАНА У ТЕМЕРИНУ

Датум објаве: 16.03.2017.

Четврта општинска Пажљивкова смотра одржана је у Темерину.  где су трочлане екипе састављене од деце предшколског узраста, првог разреда и другог разреда одмеравали, са својим вршњацима из других школа на подручју општине, знање о познавању правила у саобраћају. У односу на остале реализоване општинске и грдске смотре, у Темерину су поред деце која слушају наству на српском језику, учествовала су и деца која наставу слушају на мађарском језику, те је комплетно такмичење тог дана било реализовано на оба језика.


ТРИБИНА ЗА ТРАКТОРИСТЕ ОДРЖАНА У ПЕЋИНЦИМА

Датум објаве: 15.03.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја организовала је, у сарадњи са локалним Саветом за безбедност саобраћаја општине Пећинци, трибину за трактористе са територије ове општине, у циљу повећања безбедности ове групе учесника у саобраћају.

Предавање за трактористе одржали су представници Агенције Никола Брборић и Душко Пешић, нагласивши да су најчешћи разлози на која трактористи страдају, неадекватно руковање возилом и непоседовање одговарајуће сигнализације и да Агенција последњих година спроводи активности усмерене ка повећању безбедности ове групе учесника у саобраћају које дају резултате, те се број погинулих тракториста у саобраћајним незгодама смањује.


ОПШТИНСКА ПАЖЉИВКОВА СМОТРА У САОБРАЋАЈУ OДРЖАНА У ЧАЈЕТИНИ

Датум објаве: 15.03.2017.

Tрећа општинска Пажљивкова смотра одржана је у Дому културе у Чајетини, где су трочлане екипе састављене од деце предшколског узраста, првог разреда и другог разреда са својим вршњацима из других школа на подручју општине, надметали су се у познавању правилног понашања у саобраћају.

На општинској смотри своје знање су одмериле екипе из Мачката, Чајетине, Златибора и Сирогојна, у све три старосне категорије. Локални Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина припремио је богате награде за такмичаре у виду илустроване енциклопедије.


ОПШТИНСКА ПАЖЉИВКОВА СМОТРА У САОБРАЋАЈУ OДРЖАНА У ВРАЊУ

Датум објаве: 15.03.2017.

У оквиру пилот пројекта смотри предшколске и деце нижих разреда основних школа на тему безбедности у саобраћају одржана је друга градска Пажљивкова смотра у сали Омладинског културног центра у Врању, где су трочлане екипе састављене од деце предшколског узраста, првог разреда и другог разреда одмеравали, са својим вршњацима из других школа на подручју града, знање о познавању правила у саобраћају.

Смотри је присуствовао градски већник Ненад Ђорђевић, рекавши том приликом да је основни циљ пројекта  да што више деце буде упознато са правилним начином учешћа у саобраћају и да најмлађи стекну исправне  ставове, како би број страдале деце у саобраћају био сведен на минимум.


ОПШТИНСКА ПАЖЉИВКОВА СМОТРА У САОБРАЋАЈУ OДРЖАНА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Датум објаве: 15.03.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја наставља реализацију пилот пројекта смотри предшколске и деце нижих разреда основних школа на тему безбедности у саобраћају. Тим поводом је у Врњачкој Бањи одржана прва општинска Пажљивкова смотра, где су трочлане екипе састављене од деце предшколског, узраста првог разреда и другог разреда са својим вршњацима из других школа на подручју општине, одмеравали знање о познавању правила у саобраћају.

Смотру је отворио деци познат лик Пажљивко, који је учесницима пожелео пуно среће и знања у смотри, као и фер игру. У позитивној и изузетно веселој атмосфери, деца су кроз игру и забаву показала завидно знање о њима веома битним правилима у саобраћају, која пре свега требају да их науче како да препознају опасност у саобраћају, као и како да се у том тренутку понашају и сачувају се од могућих повреда, односно буду што безбеднија.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО-СЕДИШТА У БАЈИНОЈ БАШТИ

Датум објаве: 15.03.2017.

У Скупштини Општине Бајина Башта, у оквиру пројекта обуке правилне употребе дечјих ауто – седишта, представници Агенције за безбедност саобраћаја Никола Брборић и Александар Пурић, заједно са  председником општине Бајина Башта Радомиром Филиповићем, поделили су дечја ауто-седишта.

Том приликом, представник Агенције Никола Брборић родитељима је одржао презентацију под називом „Обука за правилну употребу дечјих ауто-седишта“.  Родитељи су такође имали прилику да присуствују обуци правилног постављања ауто-седишта, а добили су и брошуре о значају коришћења ауто-седишта.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО-СЕДИШТА У КИКИНДИ

Датум објаве: 15.03.2017.

У оквиру кампање Агенције за безбедност саобраћаја под називом „Никад немој да изазиваш судбину“, представник Агенције Бранко Стаматовић кроз трибину упознао је грађане Кикинде о неопходности употребе дечјих ауто – седишта.

 Након семинара одржаног у Центру за стручно усавршавање, представник Агенције Бранко Стаматовић поделио је 20 ауто – седишта, и том приликом изјавио да је циљ овакве акције подизање свести грађана Србије о значају употребе заштитних система у возилима. „Имамо заједнички циљ, а то је да се повећа употреба дечјих заштитних система на 85%“, изјавио је Стаматовић. Подршку акцији пружили су и Град Кикинда и локални Савет за безбедност саобраћаја.

У Србији ће се у оквиру овoг пројекта поделити укупно 500 дечјих ауто – седишта како би се повећала безбедност деце у саобраћају, што је препознато као један од основних циљева Стратегије безбедности саобраћаја на путевима Републике Србије.


Одржана радионица на тему пројеката за већу безбедност саобраћаја

Датум објаве: 15.03.2017.

У оквиру јавног позива за суфиннсирање пројеката у области безбедности саобраћаја, представници општина у Републици Српској имали су прилику да се упознају са јавним позивом за конкурисање на пројектима, критеријумима за доделу суфинансирања пројеката (општи и посебни услови, основни критеријуми и сл.), као и начинима суфинансирања пројеката за унапређење безбједности саобраћаја на локалном нивоу.

Том приликом, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовала je радионицу на тему "Примери пројеката за Јединице локалне самоуправе, који се финансирају из Фонда 02- од идеје до реализације", на којој су представљени примери добре праксе пројеката који се могу имплементирати у локалним самоуправама Републике Српске, а који су већ дали резултате у Републици Србији. Основни циљ радионице јесте анимирање представника локалних самоуправа и стварање потенцијала за унапређење безбједности саобраћаја на локалном нивоу, односно јачање капцитета јединица локалних самоуправа у Републици Српској.