Вести

УЧЕШЋЕ АБС-А НА 23. МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ БЕЗБЕДНИХ ЗАЈЕДНИЦА У НОВОМ САДУ

Датум објаве: 13.10.2017.

У оквиру 23. Међународне конференције безбедних заједница која се одржала од 10.10. - 12.10.2017. године у Новом Саду, представник Агенције за безбедност саобраћаја, саветник директора Милан Илић, презентовао је стручни рад под називом „ Анализа безбедности саобраћа у Новом Саду са посебним освртом на  утицајне факторе“.

Мото овогодишње конференције је био „Безбедна заједница је суштинска потреба савременог друштва“. Агенција за безбедност саобраћаја је својим учешћем и подршком назначила да се безбедност у саобраћају апострофира као област у којој се свакодневно повређују људи и губе животи. У том смислу анализирано ја стање безбедности у саобраћају у Новом Саду, трендови у последњих пет година, а посебно су наглашени и анализирани утицајни фактори на настанак саобраћајних незгода. Презентовано је тренутно стање у саобраћају и изнети закључци у вези са тим. 


ПРВА БЕЗБЕДНА СЕДИШТА ЗА ДЕЦУ У АУТОБУСИМА ГСП-А

Датум објаве: 12.10.2017.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја  Јасмина Милошевић,  подржала  je иницијативу директора  ГСП-а  Жељка Милковића,  да се у аутобусима ГСП-а уграђују безбедна седишта за превоз деце, и присуствовала презентацији првог аутобуса са већ уграђеним седиштима за децу испред зграде Старог Двора.

Догађају су присуствовали градоначелник Синиша Мали, директор ГСП-а Жељко Милковић, представници градског секретаријата за јавни превоз  и представници скупштине града. Овом приликом градоначелник Синиша Мали рекао је реч о посебним седиштима  са појасевима која су намењена деци до 12 година и навео је да је то новина у овом делу Европе, која ће допринети већој безбедност деце у возилима ГСП-а.


БЕЗБЕДНИМ ПОНАШАЊЕМ У САОБРАЋАЈУ ЧУВАЈУ СЕ ЉУДСКИ ЖИВОТИ

Датум објаве: 10.10.2017.

У Новом Саду се одржава 23. Међународна конференција безбедних заједница.

Тема овогодишње конференције је „Безбедне заједнице су суштинска потреба савременог друштва“.

23. Међународна конференција безбедних заједница окупила је  водеће светске експерте за безбедне заједнице, истраживаче, практичаре, креаторе политика и ауторитете свих специјалности и струка  који се баве промоцијом безбедности  у заједници и превенцијом повреда, са циљем да се  разговара  и дискутује о безбедности,  и да се размене информације и искуства у тој области.

Учешћем у овогодишњој међународној конференцији Агенција за безбедност саобраћаја делегира важност безбедности у саобраћају  и локалним срединама.

Данашњем отварању присуствовали су представници Владе Аутономне покрајине Војводине, представници  Министарства унутрашњих послова Републике Србије, затим представници скупштине града Нови Сад као и Национални центар за превенцију повреда и промоцију безбедност Новог Сада, Црвени Крст Нови Сад, а подршку је дала својим присуством  принцеза Катарина Карађорђевић.


ПОЧЕЛА ОБУКА ЗА ВОЗАЧА ТУРИСТИЧКОГ ВОЗА

Датум објаве: 06.10.2017.

Дана 25. септембра 2017. године у просторијама правног лица за обуку возача „Ауто школa „ЛИМУЗИНА“ д.о.о. из Краљевa, којег је Агенција овластила за вршење обуке, почела је обука кандидата за возача туристичког воза. Да би кандидат дошао до дозволе за управљање туристичким возом неопходно је да похађа обуку која се састоји из теоријског и практичног дела од по 6 часова, укупно 12 часова и да положи стручни испит.

 


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СТАРИХ

Датум објаве: 02.10.2017.

Поводом обележавања  Међународног дана старих,  Агенција за безбедност саобраћаја је  се придружила представницима градске  општине Врачар која је организовала  дружење и пригодан програм за више од 200 пензионера и најстаријих житеља те општине.

Дан старих је установљен да би се подигла свест о проблемима са којима се суочавају старији, али и прилика да се вреднују њихови доприноси као и да се подстиче њихов активни однос према животу и заједници и у трећем добу.

Агенција за безбедност саобраћаја је обележавање овог дана употпунила предавањем дружење старијих становника Врачара. Према званичним подацима старији и јесу најугроженија категорија учесника у саобраћају. 


Недеља безбедности у саобраћају

Датум објаве: 25.09.2017.

Компанија НИС и Агенција за безбедност саобраћаја од 25. до 30. септембра организују манифестацију под називом „Недеља безбедности у саобраћају “.

Ова акција реализује се кроз низ предавања у Пословном центру НИС-а у Новом Саду. И ове године обухваћене су актуелне теме као што су безбедно учешће деце, младих у саобраћају, учешће мотоциклиста, као и општа начела безбедног понашања свих учесника у саобраћају. Посебне теме посвећене су показатељима безбедности саобраћаја у Србији.


МОТИВАЦИОНО ИЗЛАГАЊЕ СЛАВИШЕ САВИЋА У УСТАНОВИ КУЛТУРЕ „ВУК КАРАЏИЋ“

Датум објаве: 21.09.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је у оквиру своје кампање за унапређење безбедности младих у саобраћају под називом „УМ НА ДРУМ“, у сарадњи са Савезом параплегичара и квадриплегичара Србије, у Установи културе „Вук Караџић“, организовала ПРЕМИЈЕРУ МОТИВАЦИОНОГ ИЗЛАГАЊА СЛАВИШЕ САВИЋА.

У реализацији кампање за унапређење безбедности младих у саобраћају “Ум на друм”, Агенција за безбедност саобраћаја настоји да промовише нове начине превенције и едукације, што прихватљивије за ову категорију учесника у саобраћају, како би све предузете активности на овом пољу дале још боље резултате.

Протагониста овог догађаја је Славиша Савић, који је своје искуство у саобраћајној незгоди и последице које је она имала у његовом животу, заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја, формулисао у нову форму – мотивационо излагање. Овај аутобиографски израз је динамичан, праћен видео материјалима и другим сценским ефектима – и пре свега личан. 


Прва бразда

Датум објаве: 20.09.2017.

„Прва бразда“, такмичење орача у Новом Селу надомак Врњачке Бање, већ трећу годину заредом је и прилика да са пољопривредницима причамо о безбедном учешћу у саобраћају.

Теме овог сусрета су подаци о страдању у саобраћајним незгодама са тракторима, пропусти и грешке које најчешће чине возачи трактора, као и испуњавање прописа и других захтева у погледу учешћа трактора у саобраћају. Разговор о овим темама важан је у контексту промене погрешно изграђњних ставова и понашања, који производе тешке последице.


Пажљивкови поклони за најмлађе ученике ОШ „Ђура Даничић“

Датум објаве: 20.09.2017.

У Новом Саду у 19.09.2017. године,. Савет месне заједнице „Дунав“ у Новом Саду, на чијој територији се налази ОШ „Ђура Даничић“ је организовао активност за децу уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја.

Том приликом, најмлађи школараци, ђаци прваци, добили су пригодне поклоне од Агенције за безбедност саобраћаја, како би били што безбеднији на путу од куће до школе.


Породични дан безбедности у компанији Tigar Tyres у Пироту

Датум објаве: 20.09.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је у  суботу 16.9.2017. године учествовала на манифестацији „Породични дан безбедности“ у компанији Tigar Tyres у Пироту.

Том приликом, саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић, обучио је  запосленe у компанији „Tigar Tyres” за рад са симулаторима превртања возила и удара возила у чврсту препреку „Ражањ“ и „Коса раван“ у оперативном, практичном, едукативном и безбедносном  аспекту. Они су након тога уз надзор и координацију омогућили великом броју запослених као и члановима њихових породица учествовање и едукацију са симулаторима.