Вести

ПАЖЉИВКОВ ПРВИ ДАН ШКОЛЕ У ОШ „ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ“

Датум објаве: 05.09.2014.

Агенција за безбедност саобраћаја сваке школске године, а посебно на њеном почетку, организује и одржава саобраћајно образовне часове у градовима широм Србије. Ово је већ четврта година кампање „Пажња сад!“, односно четврта година како се Пажљивко и другари активно друже.Ове године, Пажљивко je свој први час одржао 1. септембра у свечаној сали основне школе „Иван Горан Ковачић“ на Звездари.  Школу „Иван Горан Ковачић“ изабрали смо као једну од школа са најбољим резултатима у разним школским и ваншколским активностима. На саобраћајним површинама око зграде школе, постоји комплетна вертикална и хоризонтална саобраћајна сигнализација, односно зона школе је потпуно уређена.

Том приликом,  Пажљивко је свим ђацима првацима испричао шта је то што треба да знају и како морају да се понашају док се налазе у саобраћају и како да безбедно учествују у свакодневни ситуацијама у саобраћају у којима се могу наћи на путу од куће до школе.


Реализован пројекат набавке софтвера за ГИС са уносом доступних база података о саобраћајним незгодама

Датум објаве: 30.07.2014.

Развој квалитетне базе података је један од најважнијих елемената за успешно функционисање система безбедности саобраћаја на путевима. Висок квалитет и поузданост података је основ за избор дугорочних мера и активности које могу допринети смањењу негативних последица саобраћајних незгода. Оваквим приступом омогућава се и оцена ефикасности реализованих мера које су примењене.

Агенција је у периоду од фебруара до јуна 2014. године, реализовала пројекат набавке софтвера за ГИС (ГИС – географско информациони систем). Софтвер је набављен у реализованом поступку јавне набавке, у складу са програмом рада Агенције за 2014. годину. Софтвер је производ америчке компаније ESRI, која представља лидера не светском тржишту ГИС софтвера. Набављен програмски пакет је ArcGIS for Desktop Standard (formerly ArcEditor). 


Додељене заштитне кациге победницима ликовног конкурса „Мој путић за вртић“

Датум објаве: 24.07.2014.

Награђени мали аутори најбољих радова на ликовном конкурсу за дизајн заштитних кацига у оквиру SMART KID кампање

Крагујевац 18.јул 2014. године – У оквиру кампањеSMART KID, посвећене подизању свести о безбедности деце у саобраћају, на посебној свечаности одржаној у кругу фабрике ФИАТ Аутомобили Србија (ФАС) у Крагујевцу, уручено je десет посебно дизајнираних заштитних кацига ауторима најбољих радова на ликовном конкурсу за предшколце  „Мој путић за вртић“. Наиме, десет најбољих радова пресликано је на заштитне кациге за вожњу бицикла, скејтборда или ролера, и уручено је својим малим ауторима из крагујевачких предшколских установа, у циљу промовисања безбедности у саобраћају и значаја ношења кациге. Свечаној додели награда присуствовали су и представници Агенције за безбедност саобраћаја Јовица Васиљевић заменик директора и Бранимир Милетић помоћник директора.


РЕАЛИЗОВАНА КАМПАЊА #MladostNeLudost на фестивалу EXIT

Датум објаве: 24.07.2014.

10. - 13. јул 2014. године, Нови Сад - Од самог почетка реализације националне кампање #MladostNeLudostпланирано је да се акценат стави првенствено на теренске и online активности. Како највећи број младих посећује музичке фестивале, фокус наших активности је управо био усмерен ка летњим фестивалима - EXIT-у и Lovefest-у. Концентрација великог броја младих на једном месту нам је дала прилику да кампању направимо виралном. Тизер саме кампање били су билборди који су непосредно пред почетак Exit фестивала постављени и наговестили шта посетиоци могу да очекују на фестивалу.

Кампања Агенције за безбедност саобраћаја #MladostNeLudost представљена је 10.7.2014 кроз показну радионицу у оквиру „Зоне безбедног саобраћаја“, како смо симболично назвали овај простор. У оквиру Зоне, посетиоци су могли да се увере како алкохол утиче на вид, односно централни нервни систем, и колико је заправо опасно управљати возилом под дејством чак и мањих количина алкохола. Главна уводна атракција била је тестирање тзв. „пијаних наочара“, са којима су се многи сусрели по први пут. У том циљу, тим наших волонтера и ми заједно са њима имали смо одређене изазове за посетиоце који наочаре одлуче да тестирају. На тај начин смо им презентовали да чак и најосновније радње, под дејством алкохола је тешко или немогуће извести.


ПОЧЕЛА НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ МЛАДИХ У САОБРАЋАЈУ #MladostNeLudost

Датум објаве: 04.07.2014.

Агенција за безбедност саобраћаја данас је представила интерактиву кампању #MladostNeLudost, коју заједнички организује са Министарством омладине и спорта, и уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе саобраћајне полиције МУП-а. #MNEL иEXIT за безбедну авантуру!

Конференцијом на којој су промовисани спотови и мултимедијалне платформе, званично је представљена прва домаћа интерактивна кампања за безбедност младих у саобраћају - #MladostNeLudost. План је јасан, генерацији која тагује и шерује треба се обратити онлајн, како због грешака у саобраћају не би постала заувек офлајн. Кампања се појачаним интезитетом спроводи током летњих месеци, са акцентом на радионице у оквиру фестивала EXIT и Lovefest. 


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 11.06.2014.

Саобраћајне незгоде су водећи узрок страдања младих старости између 15 и 30 година. Комбинација три кључна фактора утиче на повећање ризика од страдања младих у саобраћају широм планете. То су године, неискуство и пол. Поред ових, ту су и остали фактори који утичу и на све остале старосне групе – неизграђена свест о потреби поштовања прописа, недовољна принуда, дотрајала и неисправна возила и недостаци на путевима.

Само у претходне две године, на путевима у Републици Србији погинуло је 292 младих људи, старости између 15 и 30 година, а чак 11.558 младих људи доживело је повреде у саобраћајним незгодама.

Од почетка 2014. године на путевима у Републици Србији погинуло је укупно 54 младих људи, старости између 15 и 35 година. Од тог броја укупно 33 су  погинули као возачи, а 19 као путници у возилу. У истом периоду, чак 2.707 младих људи је повређено у саобраћајним незгодама.


ОТПОЧЕЛА СМАРТ КИД КАМПАЊА

Датум објаве: 09.06.2014.

Дана 4. јуна 2014. године , свечаношћу која је организована у дворишту крагујевачке oсновне школе »Трећи крагујевачки батаљон«, отпочела је велика национална едукативна кампања СМАРТ КИД, посвећена подизању свести о безбедности деце у саобраћају. СМАРТ КИД кампању организује и спроводи компанија Фиат Аутомобили Србија (ФАС) у партнерству са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије. Догађају су такође присуствовали и представници Министарства унутрашњих послова Републике Србије и града Крагујевца, као и велики број деце и наставника. За децу су биле  организоване разноврсне радионице, а програм је водио глумац Светислав Буле Гонцић.


УПЛАТА ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ПОСРЕДСТВОМ "Pay Pal" СЕРВИСА

Датум објаве: 19.05.2014.

Обавештавамо вас да је од 18. маја 2014. године активан Pay Pal рачун преко кога је могуће уплатити хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 замље и региона.

Рачун припада Мисији Републике Србије при Европској унији у Бриселу, а средства која се уплате коришћењем Pay Pal сервиса се директно пребацију на наменски рачун Владе Републике Србије отворен за помоћ отклањања последица ванредних околности - поплава.

Уплату је могуће извршити на страници floodrelief.gov.rs на којој се налазе и подаци о другим могућностима за уплату хуманитарне помоћи за жртве поплава у Републици Србији.

 

ОПРЕЗ, СТИЖУ ДВОТОЧКАШИ!

Датум објаве: 21.03.2014.

Пред нама је један од важнијих периода у години када је у питању безбедност возача двоточкаша. Наиме, повољне временске прилике подстичу све бициклисте, мопедисте и мотоциклисте на већу мобилност, а то значи и њихово учесталије појављивање у јавном саобраћају. Чешће појављивање у саобраћају значи и повећан ризик од колизије са другим возилима, односно настанка саобраћајних незгода у којим се људски животи доводе у опасност. Саобраћајне незгоде са бициклима, мопедима и мотоциклима у 2013. години однеле су 115 живота возача и путника на овим возилима. У истом периоду, теже или лакше је повређено преко 3.200 људи који су се превозили овим средствима.

Из анализа које спроводи Агенција за безбедност саобраћаја уочљиво је да су најчешћи узроци настанка саобраћајних незгода у којима учествују возачи двоточкаша неприлагођена брзина, непрописно извођење радњи на путу, непрописно претицање, обилажење колоне возила, неуступање првенства пролаза и вожња под дејством алкохола. Поред наведеног, на трагичне последице ових незгода у великој мери утиче и неношење заштитне кациге, или ношење кациге која није закопчана.


ТРИБИНА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 21.03.2014.

У склопу пратећег програма на сајму аутомобила DDOR BG car show и Motopassion одржана је Трибина о безбедности саобраћаја, коју је организовала Национална асоцијација техничких прегледа (НАТЕП) и уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја.
Проблемски оквир за дискусију дали су директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић и, у име НАТЕП-а, директор „Дунав аута“ Андрија Вујичић образлажући нужност примене нових мера како у техничком погледу тако и у погледу имплементације законских и подзаконских одредаба.

О стању безбедности саобраћаја у Републици Србији и активности Агенције за безбедност саобраћаја, са посебним освртом на пројекат „Индикатори перформанси безбедности саобраћаја“, говорио је Дарко Петровић истакавши да је овим пројектом Агенција направила прекретницу на пољу праћења и анализе стања безбедности саобраћаја у Републици Србији у складу са најбољом европском праксом, што практично значи да ће бити могуће на основу праћења одређених индикатора предузети мере и акције ради повећања безбедности саобраћаја пре него што до саме саобраћајне незгоде дође.