Вести

ОТПОЧЕЛА СМАРТ КИД КАМПАЊА

Датум објаве: 09.06.2014.

Дана 4. јуна 2014. године , свечаношћу која је организована у дворишту крагујевачке oсновне школе »Трећи крагујевачки батаљон«, отпочела је велика национална едукативна кампања СМАРТ КИД, посвећена подизању свести о безбедности деце у саобраћају. СМАРТ КИД кампању организује и спроводи компанија Фиат Аутомобили Србија (ФАС) у партнерству са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије. Догађају су такође присуствовали и представници Министарства унутрашњих послова Републике Србије и града Крагујевца, као и велики број деце и наставника. За децу су биле  организоване разноврсне радионице, а програм је водио глумац Светислав Буле Гонцић.


УПЛАТА ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ПОСРЕДСТВОМ "Pay Pal" СЕРВИСА

Датум објаве: 19.05.2014.

Обавештавамо вас да је од 18. маја 2014. године активан Pay Pal рачун преко кога је могуће уплатити хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 замље и региона.

Рачун припада Мисији Републике Србије при Европској унији у Бриселу, а средства која се уплате коришћењем Pay Pal сервиса се директно пребацију на наменски рачун Владе Републике Србије отворен за помоћ отклањања последица ванредних околности - поплава.

Уплату је могуће извршити на страници floodrelief.gov.rs на којој се налазе и подаци о другим могућностима за уплату хуманитарне помоћи за жртве поплава у Републици Србији.

 

ОПРЕЗ, СТИЖУ ДВОТОЧКАШИ!

Датум објаве: 21.03.2014.

Пред нама је један од важнијих периода у години када је у питању безбедност возача двоточкаша. Наиме, повољне временске прилике подстичу све бициклисте, мопедисте и мотоциклисте на већу мобилност, а то значи и њихово учесталије појављивање у јавном саобраћају. Чешће појављивање у саобраћају значи и повећан ризик од колизије са другим возилима, односно настанка саобраћајних незгода у којим се људски животи доводе у опасност. Саобраћајне незгоде са бициклима, мопедима и мотоциклима у 2013. години однеле су 115 живота возача и путника на овим возилима. У истом периоду, теже или лакше је повређено преко 3.200 људи који су се превозили овим средствима.

Из анализа које спроводи Агенција за безбедност саобраћаја уочљиво је да су најчешћи узроци настанка саобраћајних незгода у којима учествују возачи двоточкаша неприлагођена брзина, непрописно извођење радњи на путу, непрописно претицање, обилажење колоне возила, неуступање првенства пролаза и вожња под дејством алкохола. Поред наведеног, на трагичне последице ових незгода у великој мери утиче и неношење заштитне кациге, или ношење кациге која није закопчана.


ТРИБИНА О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 21.03.2014.

У склопу пратећег програма на сајму аутомобила DDOR BG car show и Motopassion одржана је Трибина о безбедности саобраћаја, коју је организовала Национална асоцијација техничких прегледа (НАТЕП) и уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја.
Проблемски оквир за дискусију дали су директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић и, у име НАТЕП-а, директор „Дунав аута“ Андрија Вујичић образлажући нужност примене нових мера како у техничком погледу тако и у погледу имплементације законских и подзаконских одредаба.

О стању безбедности саобраћаја у Републици Србији и активности Агенције за безбедност саобраћаја, са посебним освртом на пројекат „Индикатори перформанси безбедности саобраћаја“, говорио је Дарко Петровић истакавши да је овим пројектом Агенција направила прекретницу на пољу праћења и анализе стања безбедности саобраћаја у Републици Србији у складу са најбољом европском праксом, што практично значи да ће бити могуће на основу праћења одређених индикатора предузети мере и акције ради повећања безбедности саобраћаја пре него што до саме саобраћајне незгоде дође.  


Обавештење поводом одржавања међународне научне Конференције „ИНДИКАТОРИ ПЕРФОРМАНСИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА“

Датум објаве: 03.03.2014.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије уз подршку Европског савета за безбедност саобраћаја (ETSC), Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, Криминалистичко полицијске академије и Факултета техничких наука из Новог Сада, организује међународну научну конференцију „Индикатори перформанси безбедности саобраћаја“. Конференција ће бити одржана 6. марта 2014. године у Београду у хотелу "М" ...(пратите линк)

Агенду међународне научне конференције можете преузети ОВДЕ

Notification on International Scientific Conference

“TRANSPORT SAFETY PERFORMANCE INDICATORS”

The Road Traffic Safety Agency of the Republic of Serbia, with the support of the European Transport Safety Council (ETSC), Faculty of Transport and Traffic Engineering of the Belgrade University, Faculty of Technical Science of the Novi Sad University and the Academy of Criminalistic and Police Studies, is organizing an International Scientific Conference “Transport Safety Performance Indicators”. The Conference will be held on 6 March 2014, in Belgrade, at the hotel "M"...(follow the link)

Agenda of International Scientific Conference can be downloaded at the following link


Завршено је општинско такмичење „Безбедно до школе“

Датум објаве: 27.02.2014.

У среду, 26.фебруара, у Основној школи „Иван Горан Ковачић“ одржано је финале општинског такмичења у познавању саобраћајних прописа за ученике трећих разреда основних школа са општине Звездара.

Финалу су претходила општинска такмичења 24. и 25.фебруара. Такмичења су се спроводила на школском и општинском нивоу. Циљ такмичења је да деца трећег разреда основне школе боље и потпуније усвоје знања из саобраћаја, као и да их примене у различитим ситуацијама и тако утичу на сопствену и безбедност других. Циљ такмичења је и промоција и значај поштовања саобраћајних прописа и саобраћајне културе.


Предавање на тему Безбедност возача трактора у саобраћају – Мионица

Датум објаве: 12.02.2014.

У просторијама Скупштине општине Мионица, дана 12.02.2014. одржано је предавање на тему Безбедности возача трактора у саобраћају. Предавање су одржали   представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије  помоћник директора г-дин Бранимир Милетић, инжењер саобраћаја Ђорђе Врањеш, проф. др Мићо Ољача са Пољопривредног факултета у Београду и проф. др Зоран Кесовић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Том приликом скупу је присуствовало око 60 пољопривредних произвођача. Организоватор скупа је Пољопривредна стручна и саветодавна служба из Ваљева.

Представници Агенције су искористили овај повод да присутнима поделе ротациона светла.


„Пажљивко“ у Ужицу

Датум објаве: 04.02.2014.

Агенција за безбедност саобраћаја и ове године наставља са активностима у оквиру кампање „Пажња сад“ која је посвећена већој безбедности деце у саобраћају.

Пред препуном салом Народног позоришта у Ужицу, дана 04.02.2014. године одржан је јавни  час пред око 600 ђака првака свих основних школа у Ужицу.

Маскота Агенције „Пажљивко“ је и овог пута надахнуто одржао, овај деци прилагођен и интересантан час о безбедном понашању у саобраћају.


„Пажљивко“ у Пријепољу

Датум објаве: 03.02.2014.

Агенција за безбедност саобраћаја већ трећу годину спроводи кампању намењену већој безбедности деце у саобраћају „Пажња сад“.

У сарадњи са Полицијском управом Пријепоље дана 03.02.2014. године, у Дому културе, одржан је едукативни час пред преко 500 ђака првака из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши.

Маскота агенције „Пажљивко“ који је главни јунак ове дечје представе и овај пут је мамио осмехе и радознале погледе присутних малишана.

Циљ кампање коју спроводи Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи Полицијска управа Пријепоља јесте повећање безбедности деце у саобраћају. Према речима помоћника директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранимира Милетића од како се спроводи ова кампања у Републици Србији сваке године се смањује број погинулих и повређених малишана у саобраћају.


Пројекат мапирања ризика на деоници пута IA-2

Датум објаве: 27.12.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја је у сарадњи са АМСС – Центром за моторна возила реализовала пилот пројекат мапирања ризика на путу IA-2 „Ибраска магистрала“, на деоници од Београда (Жарково) до Чачка (Прељине) у дужини од 131,1km. Мапирање ризика је извршено на основу броја и последица саобраћајних незгода у трогодишњем периоду од 2010-2012. године, применом EuroRAP методологије (EuroRAP – European Road Assessment Programme – Европски програм за оцену безбедности пута).