Вести

ПОЧЕЛА НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ МЛАДИХ У САОБРАЋАЈУ "СТОП ЗА МЛАДОСТ ЛУДОСТ"

Датум објаве: 20.12.2013.

Званичан почетак кампање СТОП ЗА МЛАДОСТ - ЛУДОСТ У САОБРАЋАЈУ, коју заједнички организују Агенција за безбедност саобраћаја, Министарство унутрашњих послова, Министарство омладине и спорта и Управа саобраћајне полиције данас је обележен конференцијом за медије, на којој су говорили државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин, директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић и начелник одељења у Управи саобраћајне полиције Славиша Матић.

Спот "Новогодишње одлуке младих" налази се на адреси:

http://www.youtube.com/watch?v=GhMXyvybp1Y


ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ "AGEING AND SAFE MOBILITY"

Датум објаве: 17.12.2013.

Међународна конференција ће имати фокус на проблемима безбедности старијих учесника у друмском саобраћају. Место и време одржавања међународне конференције је "German Federal Highway Research Institute", Bergish-Gladbach, Немачка, 27-28.11.2014.

Више података можете пронаћи на линковима:

http://www.bast.de/ageingconference

http://www.bast.de/cln_030/nn_42446/DE/Termine/Veranstaltungen/agingconference/call-vor-abstracts.html

 


МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Датум објаве: 08.11.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије и ове године организује обележавање Међународног дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

Агенција ће у сарадњи са Министарством омладине и спорта, Црвеним крстом Србије, Канцеларијом за младе и Заводом за трансфузију крви у суботу, 16. новембра организовати обележавање Дана сећања. У центру Београда у периоду од 10 до 16 часова биће постављен инфо пулт. Волонтери Црвеног крста и Канцеларије за младе суграђанима ће делити флајере намењене безбедности пешака у саобраћају, који су у овом периоду године највише угрожени.


АГЕНЦИЈА УРАДИЛА АНАЛИЗУ СТРАДАЊА ПЕШАКА И БИЦИКЛИСТА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 08.07.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања пешака и бициклиста по општинама Републике Србије. Истраживањем је обухваћен трогодишњи период од 2010. до 2012. године. Анализиране су врсте и последице саобраћајних незгода са ПЕШАЦИМА и БИЦИКЛИСТИМА. Идентификоване су општине код којих је забележен повећан ризик страдања рањивих категорија учесника у саобраћају – пре свих пешака и бициклиста. Резултати су објављени на интернет страници Агенције www.abs.gov.rs.

 


СЕЗОНА ПОЈАЧАНОГ ИНТЕНЗИТЕТА САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 28.06.2013.

Поводом почетка летње туристичке сезоне и појачаног интензитета саобраћаја који се очекује у данима предстојећег викенда, Агенција за безбедност саобраћаја подсећа све учеснике у саобраћају да је највећи број саобраћајних незгода изазван непоштовањем ограничења брзине кретања, непоштовањем првенства пролаза, претицањем посебно на местима где то није безбедно и дозвољено, али и вожњом под дејством алкохола и у стању повећаног умора возача.


Кампања "ВЕЖИТЕ ПОЈАС"

Датум објаве: 17.06.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја током 2012. године, спровела је истраживање о коришћењу сигурносних појасева током вожње у Србији. Резултати истраживања показују да 61% возача моторних возила везује појас, 58% путника на месту сувозача и свега 3% путника на задњем седишту. Степен коришћења сигурносних појасева у развијеним земљама већи је од 85%.

Из ових разлога Агенција је одлучила да највише пажње посвети управо овом проблему, да утиче на свест возача и путника у циљу повећања степена коришћења сигурносних појасева, посебно на задњим седиштима.


АБС У РАШКОМ ОКРУГУ

Датум објаве: 14.06.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије јуче је у Новом Пазару одржала трибину „Сарадња са локалним телима за безбедност саобраћаја у Србији“.
Трибина је одржана у оквиру редовне седнице Савета Рашког управног округа, а присуствовали су јој челници градова Рашког округа, Краљева и Новог Пазара, као и три општине, Врњачке Бање, Рашке и Тутина.
Агенција је представила анализу стања безбедности саобраћаја са акцентом на Рашки округ, разлоге и системе за формирање и рад локалних тела за безбедност саобраћаја у сваком од градова и општина, као и начине за расподелу средстава у сврху побољшања безбедности саобраћаја који су се у пракси показали најделотворнијим.


ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „КОРАЧАЈМО БЕЗБЕДНО“

Датум објаве: 15.05.2013.

У оквиру обележавања друге Глобалне недеље Уједињених нација посвећене безбедности саобраћаја на путевима у целом свету, и у Србији је одржана манифестација „Корачајмо безбедно“.
Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са МУП-Управом саобраћајне полиције, Ауто-мото савезом Србије, Црвеним крстом Србије, Канцеларијом за младе Београда, Удружењем „Родитељ“ , професорима и ученицима Саобраћајно-техничке школе у Земуну, одржала је у недељу, 12. маја манифестацију  „Корачајмо безбедно“.


ДРУГА ГЛОБАЛНА УН НЕДЕЉА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА

Датум објаве: 09.05.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије активно учествује у обележавању ове недеље. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова – Управом саобраћајне полиције, Ауто-мото савезом Србије, Црвеним крстом Србије и Канцеларијом за младе Београда, у недељу 12. маја биће организована манифестација „Корачајмо безбедно“. Тога дана у Београду у периоду од 10 до 15 часова за саобраћај ће бити затворене улице Краља Милана и Теразије, на делу од трга Славија до палате Албанија. Манифестација почиње око 11 часова до када ће се сви учесници шетње окупити на крају Улице краља Милана, односно код Славије и кренути у правцу центра града. У колони ће бити чланови удружења „Родитељ“, а волонтери Канцеларије за младе и младићи и девојке из Ролер савеза Србије на ролерима, делиће флајере који прате ову манифестацију.


Почиње нова мото сезона

Датум објаве: 17.04.2013.

Већ по традицији, у Београду ће и ове године симболично бити обележен почетак мото сезоне.

У суботу 20. априла, на платоу испред Скупштине града Београда окупиће се љубитељи мотоцикала и мопеда из целе Србије, у намери да и на тај начин скрену пажњу осталим возачима да ће двоточкаше са доласком лепог времена све више сретати на путу. Главна порука коју ће са овог места, али и промотивном вожњом упутити „бајкери“ је апел возачима да имају свест о рањивости мотоциклиста и мопедиста на путу, и о потреби да сви возачи прихвате да равноправно деле пут са осталим учесницима у саобраћају.