Вести

СТАТИСТИЧКИ ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2012. ГОДИНИ

Датум објаве: 04.04.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја је припремила статистички извештај о стању безбедности саобраћаја у Републици Србији за 2012 годину. Поред општег приказа стања у периоду од 1981. до 2012. године у извештају се налазе подаци о страдању деце у саобраћајним незгодама, подаци о саобраћајним незгодама и последицама по општинама Републике Србије, расподела ризика стрдања по општинама у Србији за 2012. годину, као и детаљни подаци о показатељима стања безбедности саобраћаја у последњем десетогодишњем периоду. Објављивање Статистичког извештаја о стању безбедности саобраћаја у Србији постаје редовна годишња активност Агенције за безбедност саобраћаја. Извештај можете преузети овде.


ОКРУГЛИ СТО О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 02.04.2013.

Удружење произвођача друмских возила Србије, Београдски сајам и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије организовали су изузетно посећен Округли сто о безбедности саобраћаја.
Овај традиционални стручни скуп одржан је 27. марта 2013. године на 51. Салону аутомобила у Београду.
Скуп је привукао велику пажњу како посетилаца тако и стручне јавности, првенствено увозника аутомобила.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 02.04.2013.

Дана 25. марта 2013. године у 11.00 часова у просторијама Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије потписан је Протокол о сарадњи између Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске. 
Циљ потписивања Протокола о сарадњи две Агенције је размена искустава и знања у области безбедности саобраћаја, заједнички рад на едукацији и унапређењу знања и стручности запослених у овим институцијама, организовање заједничких семинара, округлих столова, симпозијума, покретање и реализација заједничких пројеката и истраживања, заједнички рад на превентивно-промотивним акцијама, пружање стручне помоћи приликом пријема у међународне организације и други видови сарадње.


НАСТАВАК КАМПАЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ ТРАКТОРА У 2013. ГОДИНИ

Датум објаве: 19.02.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја почетком 2013. године наставила је са организовањем трибина у оквиру кампање „Трактор на путу, безбедан и уочљив!“.
Агенција организује трибине намењене возачима трактора по општинама у Србији у којима је забележен већи јавни ризик за страдање те категорије учесника у саобраћају, али и у општинама у којима постоји интересовање за већу сарадњу са Агенцијом у области унапређења безбедности саобраћаја.


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СРЕДСТВА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

Датум објаве: 11.01.2013.

Недавно формирана Међуресорна радна група за сузбијање сиве економије, формирана на иницијативу привредника и Привредне коморе Србије, креће са конкретним активностима на терену.

Међуресорну оперативну радну групу чине представници министарства саобраћаја, министарства унутрашњих послова, Агенције за безбедност саобраћаја, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, надлежних судова и инспектората.


У НОВОЈ ГОДИНИ НОВИ ПРОГРАМИ

Датум објаве: 11.01.2013.

Сваке године у јеку летње туристичке сезоне, бележи се већи интензитет саобраћаја, као и већи број саобраћајних незгода и последица.

У жељи да безбедност саобраћаја у том периоду буде већа, Агенција за безбедност саобраћаја успоставила је сарадњу са још једном значајном организацијом у Републици Србији. Првих радних дана Нове 2013. године потписан је Протокол о сарадњи са Националном асоцијацијом туристичких организација – ЈУТА.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 27.12.2012.

Приближавају се новогодишњи и божићни празници, па се очекује повећани број учесника у саобраћају. Иако се сви трудимо да завршимо што већи број обавеза у што краћем времену и да празнике дочекамо у опуштеној атмосфери, неопходно је да посветимо додатну пажњу када учествујемо у саобраћају. 
Због изразито великих гужви, подсећамо да су пешаци који често прелазе преко коловоза и том приликом не обраћају довољно пажње на возила, изложени великом ризику од страдања у саобраћају. Због тога, уколико управљате возилом у непосредној близини тржних центара и других места за куповину, неопходно је да будете додатно опрезни у односу на већи број пешака и других учесника у саобраћају. 
Како се у данима празника очекује променљиво време, Агенција за безбедност саобраћаја подсећа да је поседовање зимске опреме обавеза и предуслов за безбедну вожњу у зимским условима. Посебно у јутарњим и вечерњим сатима, када је због магле и  падавина могућа смањена видљивост и клизав коловоз, односно када су услови за управљање возилом отежани.


НЕПРОПИСНА УПОТРЕБА УРЕЂАЈА ЗА ДАВАЊЕ ПОСЕБНИХ СВЕТЛОСНИХ И ЗВУЧНИХ ЗНАКОВА СЕ КАЖЊАВА

Датум објаве: 27.12.2012.

Често се у последње време у стручној и широј друштвеној јавности јављају недоумице око непрописне употребе уређаја за давање светлосних и звучних знакова код возила са првенством пролаза за време учествовања у саобраћају.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима у члану 108. дефинисано је да се уређаји за давање посебних звучних и светлосних знакова смеју уграђивати и постављати само на возила са првенством пролаза.


ТРИ ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 25.12.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, поводом три године од оснивања, приредила је свечаност у Палати Србија.
Поред великог броја званица, свечаности одржаној 20. децембра 2012. године, присуствовали су председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, као и министар саобраћаја, Милутин Мркоњић.
У свом обраћању, премијер Дачић је рекао да је задатак свих нас да се боримо да спасимо сваки људски живот.
„Један спасени живот је највећи резултат рада сваког од нас. За 20 година један осредњи град је нестао са лица Србије и у име свих људи који су изгубили животе наша обавеза је да превентвом осигурамо да собраћајних несрећа буде што мање", рекао је Ивица Дачић.


СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ У ПРВИХ ЈЕДАНАЕСТ МЕСЕЦИ 2012. ГОДИНЕ

Датум објаве: 13.12.2012.

У првих једанаест месеци 2012. године у Републици Србији забележено је побољшање стања безбедности саобраћаја посматрано у односу на све основне показатеље безбедности саобраћаја – број саобраћајних незгода, број погинулих и повређених лица. Тако је за једанаест месеци 2012. године број саобраћајних незгода мањи за 5.000 у односу на исти период прошле године, што процентуално представља смањење од 12,8%. Број саобраћајних незгода са настрадалим лицима мањи је за 688, што је 5,3% мање у односу на 2011. годину.