Вести

СЕЗОНА ПОЈАЧАНОГ ИНТЕНЗИТЕТА САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 28.06.2013.

Поводом почетка летње туристичке сезоне и појачаног интензитета саобраћаја који се очекује у данима предстојећег викенда, Агенција за безбедност саобраћаја подсећа све учеснике у саобраћају да је највећи број саобраћајних незгода изазван непоштовањем ограничења брзине кретања, непоштовањем првенства пролаза, претицањем посебно на местима где то није безбедно и дозвољено, али и вожњом под дејством алкохола и у стању повећаног умора возача.


Кампања "ВЕЖИТЕ ПОЈАС"

Датум објаве: 17.06.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја током 2012. године, спровела је истраживање о коришћењу сигурносних појасева током вожње у Србији. Резултати истраживања показују да 61% возача моторних возила везује појас, 58% путника на месту сувозача и свега 3% путника на задњем седишту. Степен коришћења сигурносних појасева у развијеним земљама већи је од 85%.

Из ових разлога Агенција је одлучила да највише пажње посвети управо овом проблему, да утиче на свест возача и путника у циљу повећања степена коришћења сигурносних појасева, посебно на задњим седиштима.


АБС У РАШКОМ ОКРУГУ

Датум објаве: 14.06.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије јуче је у Новом Пазару одржала трибину „Сарадња са локалним телима за безбедност саобраћаја у Србији“.
Трибина је одржана у оквиру редовне седнице Савета Рашког управног округа, а присуствовали су јој челници градова Рашког округа, Краљева и Новог Пазара, као и три општине, Врњачке Бање, Рашке и Тутина.
Агенција је представила анализу стања безбедности саобраћаја са акцентом на Рашки округ, разлоге и системе за формирање и рад локалних тела за безбедност саобраћаја у сваком од градова и општина, као и начине за расподелу средстава у сврху побољшања безбедности саобраћаја који су се у пракси показали најделотворнијим.


ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „КОРАЧАЈМО БЕЗБЕДНО“

Датум објаве: 15.05.2013.

У оквиру обележавања друге Глобалне недеље Уједињених нација посвећене безбедности саобраћаја на путевима у целом свету, и у Србији је одржана манифестација „Корачајмо безбедно“.
Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са МУП-Управом саобраћајне полиције, Ауто-мото савезом Србије, Црвеним крстом Србије, Канцеларијом за младе Београда, Удружењем „Родитељ“ , професорима и ученицима Саобраћајно-техничке школе у Земуну, одржала је у недељу, 12. маја манифестацију  „Корачајмо безбедно“.


ДРУГА ГЛОБАЛНА УН НЕДЕЉА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА

Датум објаве: 09.05.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије активно учествује у обележавању ове недеље. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова – Управом саобраћајне полиције, Ауто-мото савезом Србије, Црвеним крстом Србије и Канцеларијом за младе Београда, у недељу 12. маја биће организована манифестација „Корачајмо безбедно“. Тога дана у Београду у периоду од 10 до 15 часова за саобраћај ће бити затворене улице Краља Милана и Теразије, на делу од трга Славија до палате Албанија. Манифестација почиње око 11 часова до када ће се сви учесници шетње окупити на крају Улице краља Милана, односно код Славије и кренути у правцу центра града. У колони ће бити чланови удружења „Родитељ“, а волонтери Канцеларије за младе и младићи и девојке из Ролер савеза Србије на ролерима, делиће флајере који прате ову манифестацију.


Почиње нова мото сезона

Датум објаве: 17.04.2013.

Већ по традицији, у Београду ће и ове године симболично бити обележен почетак мото сезоне.

У суботу 20. априла, на платоу испред Скупштине града Београда окупиће се љубитељи мотоцикала и мопеда из целе Србије, у намери да и на тај начин скрену пажњу осталим возачима да ће двоточкаше са доласком лепог времена све више сретати на путу. Главна порука коју ће са овог места, али и промотивном вожњом упутити „бајкери“ је апел возачима да имају свест о рањивости мотоциклиста и мопедиста на путу, и о потреби да сви возачи прихвате да равноправно деле пут са осталим учесницима у саобраћају.


СТАТИСТИЧКИ ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2012. ГОДИНИ

Датум објаве: 04.04.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја је припремила статистички извештај о стању безбедности саобраћаја у Републици Србији за 2012 годину. Поред општег приказа стања у периоду од 1981. до 2012. године у извештају се налазе подаци о страдању деце у саобраћајним незгодама, подаци о саобраћајним незгодама и последицама по општинама Републике Србије, расподела ризика стрдања по општинама у Србији за 2012. годину, као и детаљни подаци о показатељима стања безбедности саобраћаја у последњем десетогодишњем периоду. Објављивање Статистичког извештаја о стању безбедности саобраћаја у Србији постаје редовна годишња активност Агенције за безбедност саобраћаја. Извештај можете преузети овде.


ОКРУГЛИ СТО О БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 02.04.2013.

Удружење произвођача друмских возила Србије, Београдски сајам и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије организовали су изузетно посећен Округли сто о безбедности саобраћаја.
Овај традиционални стручни скуп одржан је 27. марта 2013. године на 51. Салону аутомобила у Београду.
Скуп је привукао велику пажњу како посетилаца тако и стручне јавности, првенствено увозника аутомобила.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 02.04.2013.

Дана 25. марта 2013. године у 11.00 часова у просторијама Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије потписан је Протокол о сарадњи између Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске. 
Циљ потписивања Протокола о сарадњи две Агенције је размена искустава и знања у области безбедности саобраћаја, заједнички рад на едукацији и унапређењу знања и стручности запослених у овим институцијама, организовање заједничких семинара, округлих столова, симпозијума, покретање и реализација заједничких пројеката и истраживања, заједнички рад на превентивно-промотивним акцијама, пружање стручне помоћи приликом пријема у међународне организације и други видови сарадње.


НАСТАВАК КАМПАЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ ТРАКТОРА У 2013. ГОДИНИ

Датум објаве: 19.02.2013.

Агенција за безбедност саобраћаја почетком 2013. године наставила је са организовањем трибина у оквиру кампање „Трактор на путу, безбедан и уочљив!“.
Агенција организује трибине намењене возачима трактора по општинама у Србији у којима је забележен већи јавни ризик за страдање те категорије учесника у саобраћају, али и у општинама у којима постоји интересовање за већу сарадњу са Агенцијом у области унапређења безбедности саобраћаја.