Вести

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СРЕДСТВА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА

Датум објаве: 11.01.2013.

Недавно формирана Међуресорна радна група за сузбијање сиве економије, формирана на иницијативу привредника и Привредне коморе Србије, креће са конкретним активностима на терену.

Међуресорну оперативну радну групу чине представници министарства саобраћаја, министарства унутрашњих послова, Агенције за безбедност саобраћаја, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, надлежних судова и инспектората.


У НОВОЈ ГОДИНИ НОВИ ПРОГРАМИ

Датум објаве: 11.01.2013.

Сваке године у јеку летње туристичке сезоне, бележи се већи интензитет саобраћаја, као и већи број саобраћајних незгода и последица.

У жељи да безбедност саобраћаја у том периоду буде већа, Агенција за безбедност саобраћаја успоставила је сарадњу са још једном значајном организацијом у Републици Србији. Првих радних дана Нове 2013. године потписан је Протокол о сарадњи са Националном асоцијацијом туристичких организација – ЈУТА.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 27.12.2012.

Приближавају се новогодишњи и божићни празници, па се очекује повећани број учесника у саобраћају. Иако се сви трудимо да завршимо што већи број обавеза у што краћем времену и да празнике дочекамо у опуштеној атмосфери, неопходно је да посветимо додатну пажњу када учествујемо у саобраћају. 
Због изразито великих гужви, подсећамо да су пешаци који често прелазе преко коловоза и том приликом не обраћају довољно пажње на возила, изложени великом ризику од страдања у саобраћају. Због тога, уколико управљате возилом у непосредној близини тржних центара и других места за куповину, неопходно је да будете додатно опрезни у односу на већи број пешака и других учесника у саобраћају. 
Како се у данима празника очекује променљиво време, Агенција за безбедност саобраћаја подсећа да је поседовање зимске опреме обавеза и предуслов за безбедну вожњу у зимским условима. Посебно у јутарњим и вечерњим сатима, када је због магле и  падавина могућа смањена видљивост и клизав коловоз, односно када су услови за управљање возилом отежани.


НЕПРОПИСНА УПОТРЕБА УРЕЂАЈА ЗА ДАВАЊЕ ПОСЕБНИХ СВЕТЛОСНИХ И ЗВУЧНИХ ЗНАКОВА СЕ КАЖЊАВА

Датум објаве: 27.12.2012.

Често се у последње време у стручној и широј друштвеној јавности јављају недоумице око непрописне употребе уређаја за давање светлосних и звучних знакова код возила са првенством пролаза за време учествовања у саобраћају.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима у члану 108. дефинисано је да се уређаји за давање посебних звучних и светлосних знакова смеју уграђивати и постављати само на возила са првенством пролаза.


ТРИ ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 25.12.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, поводом три године од оснивања, приредила је свечаност у Палати Србија.
Поред великог броја званица, свечаности одржаној 20. децембра 2012. године, присуствовали су председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, као и министар саобраћаја, Милутин Мркоњић.
У свом обраћању, премијер Дачић је рекао да је задатак свих нас да се боримо да спасимо сваки људски живот.
„Један спасени живот је највећи резултат рада сваког од нас. За 20 година један осредњи град је нестао са лица Србије и у име свих људи који су изгубили животе наша обавеза је да превентвом осигурамо да собраћајних несрећа буде што мање", рекао је Ивица Дачић.


СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРБИЈИ У ПРВИХ ЈЕДАНАЕСТ МЕСЕЦИ 2012. ГОДИНЕ

Датум објаве: 13.12.2012.

У првих једанаест месеци 2012. године у Републици Србији забележено је побољшање стања безбедности саобраћаја посматрано у односу на све основне показатеље безбедности саобраћаја – број саобраћајних незгода, број погинулих и повређених лица. Тако је за једанаест месеци 2012. године број саобраћајних незгода мањи за 5.000 у односу на исти период прошле године, што процентуално представља смањење од 12,8%. Број саобраћајних незгода са настрадалим лицима мањи је за 688, што је 5,3% мање у односу на 2011. годину.


ВОЖЊА БЕЗ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ СКУПО КОШТА

Датум објаве: 13.12.2012.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Србије, последњих месеци на путевима у Србији повећан је број возача који управљају возилом, а привремено им је одузета возачка дозвола због прекорачења дозвољене границе у броју казнених поена (сакупљених 18 или више), односно због управљања возилом на несавестан начин. Такође, број откривених и санкционисаних прекршаја за управљање моторним возилом у време изречене заштитне мере забране управљања моторним возилом свакодневно се повећава.


"PIN Talk 2012"КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ

Датум објаве: 23.11.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја републике Србије (АБС) и Европски савет за безбедност транспортa са седиштем у Бриселу (ETSC-European Transport Safety Council), организовали су 20. новембра 2012. године, у хотелу М у Београду, 31 PIN Talk (дебату) о безбедности саобраћаја под покровитељством Министарства саобраћаја Републике Србије.


МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Датум објаве: 16.11.2012.

У складу са препоруком Уједињених Нација из 2005. године, Међународни дан сећања на жртве саобраћајних незгода у великом броју земаља обележава се треће недеље у новембру, односно ове године 18. новембра.

Агенција за безбедност саобраћаја ће тог дана поставити инфо-пулт у „Ушће шопинг центру“ на првом спрату близу покретних степеница, и то у интервалу од 11 до 13 часова и 30 минута.


КАМПАЊА „ТРАКТОР НА ПУТУ, БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!“ У КРАЉЕВУ

Датум објаве: 14.11.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја боравила је у уторак, 13. новембра 2012. године у Краљеву и одржала трибину намењену возачима трактора у оквиру кампање „Трактор на путу, безбедан и уочљив!“.

У организацији су помогли Задружни савез Рашког, Моравичког и Расинског округа и Регионална привредна комора града Краљева, у чијим је просторијама трибина одржана. О начинима да се повећа безбедност тракториста у саобраћају, одредбама Закона које се односе на њих и типичним грешкама које доводе до саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора говорили су Бранимир Милетић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја, и Никола Брборић и Ђорђе Врањеш, саобраћајни инжењери из Сектора за планирање, развој и квалитет Агенције.