Вести

ВОЖЊА БЕЗ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ СКУПО КОШТА

Датум објаве: 13.12.2012.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Србије, последњих месеци на путевима у Србији повећан је број возача који управљају возилом, а привремено им је одузета возачка дозвола због прекорачења дозвољене границе у броју казнених поена (сакупљених 18 или више), односно због управљања возилом на несавестан начин. Такође, број откривених и санкционисаних прекршаја за управљање моторним возилом у време изречене заштитне мере забране управљања моторним возилом свакодневно се повећава.


"PIN Talk 2012"КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ

Датум објаве: 23.11.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја републике Србије (АБС) и Европски савет за безбедност транспортa са седиштем у Бриселу (ETSC-European Transport Safety Council), организовали су 20. новембра 2012. године, у хотелу М у Београду, 31 PIN Talk (дебату) о безбедности саобраћаја под покровитељством Министарства саобраћаја Републике Србије.


МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Датум објаве: 16.11.2012.

У складу са препоруком Уједињених Нација из 2005. године, Међународни дан сећања на жртве саобраћајних незгода у великом броју земаља обележава се треће недеље у новембру, односно ове године 18. новембра.

Агенција за безбедност саобраћаја ће тог дана поставити инфо-пулт у „Ушће шопинг центру“ на првом спрату близу покретних степеница, и то у интервалу од 11 до 13 часова и 30 минута.


КАМПАЊА „ТРАКТОР НА ПУТУ, БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!“ У КРАЉЕВУ

Датум објаве: 14.11.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја боравила је у уторак, 13. новембра 2012. године у Краљеву и одржала трибину намењену возачима трактора у оквиру кампање „Трактор на путу, безбедан и уочљив!“.

У организацији су помогли Задружни савез Рашког, Моравичког и Расинског округа и Регионална привредна комора града Краљева, у чијим је просторијама трибина одржана. О начинима да се повећа безбедност тракториста у саобраћају, одредбама Закона које се односе на њих и типичним грешкама које доводе до саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора говорили су Бранимир Милетић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја, и Никола Брборић и Ђорђе Врањеш, саобраћајни инжењери из Сектора за планирање, развој и квалитет Агенције.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 02.11.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у петак, 2. новембра 2012. године организовала је конференцију за новинаре.

Том приликом потписана су два протокола о сарадњи између Агенције и Саобраћајног факултета и Машинског факултета Универзитета у Београду.

Протоколе о сарадњи потписали су директор Агенције, Стојадин Јовановић, декан Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, професор доктор Бранимир Станић, и декан Машинског факултета, професор доктор Милорад Милованчевић.

Оба протокола су резултат досадашње успешне сарадње Агенције и два факултета и наставак размене искустава, знања и рада на заједничким пројектима а у циљу повећања безбедности у саобраћају.


САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ НАЈАВЕ ЛОШЕГ ВРЕМЕНА

Датум објаве: 26.10.2012.

Возаче и остале учеснике у саобраћају подсећамо на неопходност повећане опрезности у саобраћају. Посебно у јутарњим и вечерњим сатима због ниских температура, клизавих коловоза и магле потребна је већа опрезност, како возача тако и пешака.

Подсећамо да је зауставни пут возила на влажном коловозу и до 50 посто дужи у односу на зауставни пут на сувом коловозу, па је важно поштовати органичења брзине, посебно у близини школа, пешачких прелаза, на раскрсницама, али и на кривинама, посебно оним већег радијуса. Губитак контроле над возилом најчешће доводи до слетања возила са пута, налетања на друго возило или чеоних судара. Статистика показује да је у таквим саобраћајним незгодама, као и приликом обарања пешака возилом, забележен највећи број погинулих и тешко повређених учесника у саобраћају.


ОДРЖАНА ПРВА ТРИБИНА ЗА ВОЗАЧЕ ТРАКТОРА

Датум објаве: 26.10.2012.

Агенција  за безбедност саобраћаја у оквиру јесењег дела кампање „Трактор на путу – безбедан и уочљив!“ намењене већој безбедности у саобраћају корисника трактора, одржала је прву трибину у Неготину.
Тим Агенције присутним пољопривредницима, возачима трактора, представио је одредбе Закона о безбедности саобраћаја на путевима и казнене мере уколико се не поштују. Међутим, у првом плану је била жеља да се присутнима појасни зашто је добро да се у саобраћају понашају на одређени начин, односно, због чега возило мора бити прописно обележено, због чега се не сме транспортовати терет већи од дозвољеног, колико је  небезбедно наносити влажну земљу на пут којим се крећу друга возила.


СВИ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПАЖЉИВКО

Датум објаве: 24.10.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије током првих шест недеља школске године интензивно је спроводила кампању посвећену повећању безбедности деце у саобраћају, под називом „Пажња сад“.

У том периоду, едукативни час који је, поред представника Агенције, водио глумац у костиму деци омиљене маскоте кампање, дечака Пажљивка, с великим интересовањем пратило је око 7 хиљада малишана, махом ученика првих разреда из око 100 основних школа на 35 локација, односно општина широм Србије.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ВРЕМЕНСКИХ УСЛОВА

Датум објаве: 15.10.2012.

Пред нама су временски услови који другачије утичу на кретање возила, пре свега због пада температуре, облачног и кишовитог времена, због чега су путеви често мокри и клизави. Ујутру, али и у осталим деловима дана може се очекивати појава магле и ситне кише, што додатно смањује видљивост. Стога апелујемо на све учеснике у саобраћају да повећају опрез, посебно у погледу брзине кретања свог возила и понашања осталих учесника у саобраћају.


ПРОМОВИСАНА ПУБЛИКАЦИЈА “ЗАШТИТНИК У САОБРАЋАЈУ”

Датум објаве: 12.10.2012.

У сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Компанија Дунав осигурање је издала публикацију „Заштитник у саобраћају“, која представља практични информатор о понашању у саобраћају и поштовању саобраћајних прописа. Публикација је представљена у Новом Саду, 9. октобра 2012. године, уочи 12. сајма аутомобила „Ауто шоу“.