Вести

KAMПAЊA ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!''

Датум објаве: 15.05.2012.

Повећано страдање возача трактора у претходним годинама један је од основних разлога за покретање кампање намењене овој категорији учесника у саобраћају. Циљ кампање ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!'' јесте смањење броја и последица саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора.

Агенција званично покреће кампању 17. маја 2012. године, на 79. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, организацијом трибине посвећене возачима трактора, уз подршку Новосадског сајма.


НОВОМ МЕХАНИЗАЦИЈОМ ДО БОЉЕ БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 19.04.2012.

У сусрeт 79. мeђунaродном пољо- приврeдном сajму, дaнaс су нa Новосaдском сajму, концeпциjу нaступa, понуду и новитeтe нajaвили члaнови Пословног удружeњa увозникa и извозникa пољоприврeднe мeхaнизaциje. Порeд тогa, потписaн je и Протокол коjи рeгулишe сaрaдњу Новосaдског сajмa и Aгeнциje зa бeзбeдност сaобрaћaja Рeпубликe Србиje, a коja имa зa циљ рeaлизaциjу зajeдничких промотивних aктивности усмeрeних кa повeћaњу бeзбeдности у сaобрaћajу.
Гeнeрaлни дирeктор Новосaдског сajмa, Горaн Вaсић, je том приликом нaпомeнуо дa ћe порeд могућности дa сe нa Пољоприврeдном сajму видe сви новитeти пољоприврeднe мeхaнизaциje, коjи сe могу видeти у Хaновeру и нa другим прeстижним мaнифeстaциjaмa, Новосaдски сajaм бити и мeсто зa eдукaциjу и усмeрeњe кa друштвeно-одговорном пословaњу.


РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА БИЦИКЛИСТА

Датум објаве: 10.04.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања бициклиста у саобраћајним незгодама по општинама Републике Србије. На основу резултата истраживања општине у којима је забележено највеће страдање возача бицикла налазе се на територији АП Војводине.

Поред ових општина на територији АП Војводина повећано страдање бициклиста је карактеристично за општине: Шабац, Богатић, Владимирци, Смедеревска Паланка, Свилајнац, Лапово, Дољевац, Куршумлија, Лесковац, Пожега и Велика Плана.

За истраживање су анализиране све последице саобраћајних незгода у којима су учествовали бициклисти.


МОТОЦИКЛИСТИ - ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ

Датум објаве: 09.04.2012.

Број регистрованих мотоцикала у Србији у последњих 10 година увећан је готово 3 пута (2,89 пута). У последњих 6 година возачи мотоцикала и мопеда учествовали су у 21.082 саобраћајне незгоде, и којима је 18.238 лица повређено, а живот изгубило преко 600 људи.

У 2011. години број мотоцикала и мопеда чинио је 1,79 % од укупног броја регистрованих возила, док је број погинулих возача мотоцикала и мопеда чинио је 10,85 % од укупног броја погинулих у саобраћајним незгодама што указује на велику рањивост ове категорије учесника у саобраћају.

Поводом званичног почетка сезоне мотоциклиста Агенција за безбедност саобраћаја припремила је кампању посвећену овој категорији учесника у саобраћају, у намери да започне непрекидни процес едукације, али и скретања пажње на проблеме који се јављају у саобраћају приликом интеракције између мопеда, мотоцикала и осталих возила.


ПОЗИВ ЗА КОНФЕРЕНЦИЈУ ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА МОТО СЕЗОНЕ

Датум објаве: 04.04.2012.

У сусрет почетку мото сезоне која ће званично бити отворена 07. априла 2012. године у Београду, као и званичног почетка кампање посвећене овој категорији учесника у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја организује конференцију за медије, на којој ће учестовати и представници Министарства инфраструктуре и енергетике, Управе саобраћајне полиције, Фондације „Ханс Зајдел“, Црвеног крста Србије, Секретаријата за саобраћај Града Београда, Асоцијације мотоциклиста Србије и Мото асоцијације Србије.

Конференција ће бити одржана у петак, 6. априла, у сали 470 Палате Србија (Источни улаз), у Београду, с` почетком у 13,30 часова.

Молимо Вас да своје присуство потврдите путем телефона на 011/311-72-98 или путем mail-a на: planiranje@abs.gov.rsstefana.miladinovic@abs.gov.rs


МАТЕРИЈАЛИ СА ИНФОРМАТИВНО-СТРУЧНИХ СКУПОВА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 20.03.2012.

Преузимање материјала:

Идентификација проблема и ризичних категорија учесника у саобраћају по општинама у Србији (.pptx 4.587KB)

Искуства и проблеми у досадашњем раду (.pptx 843KB)

Искуства, примери из праксе и последице (не)функционисања субјеката задужених за послове саобраћаја у локалној самоуправи (.pptx 8.862KB)

Међународна искуства – посебан осврт на Холандију (.pptx 5.791KB)

Надлежности и активности Агенције... Стање безбедности саобраћаја... Трошкови саобраћајних незгода... (.pptx 906KB)

Основни елементи стратегије безбедности саобраћаја у локалним заједницама (.pptx 540KB)

Преглед стања безбедности саобраћаја у Србији са посебним освртом на 2011. годину (.pptx 639KB)

Рад савета за безбедност саобраћаја на подручју града Новог Сада (.pptx 3.175KB)

Сарадња Агенције за безбедност саобраћаја и локалних тела за безбедност саобраћаја у области превентивно-едукативних акција (.pptx 12.981KB)

Улога и задаци стручних радних група Тела за координацију безбедности саобраћаја на националном и локалном нивоу (.pptx 664KB)

Улога, задаци и одговорност локалне самоуправе у систему безбедности саобраћаја (.pptx 872KB)

Упитник о активностима тела за безбедност саобраћаја у локалној самоуправи (.pdf 150KB)

 

 


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ - "PRI"

Датум објаве: 01.03.2012.

Дводневни регионални састанак Међународне организације за превенцију у друмском саобраћају – PRI (La Prevention Routiere Internationale), у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, са темом: „Стање безбедности саобраћаја у региону Централне и Југоисточне Европе и PRI регионални састанак“, почео је данас у Београду.


ОБАВЕШТЕЊЕ - ПОЗИВ МЕДИЈИМА

Датум објаве: 28.02.2012.

Регионални састанак Међународне организације за превенцију у друмском саобраћају (PRI - La Prevention Routiere Internationale)

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у периоду од 1. до 2. марта, у Београду, организује састанак Регионалне групе за Централну Европу у оквиру Међународне организације за превенцију у друмском саобраћају – PRI, са темом: „Стање безбедности саобраћаја у Региону Централне и Југоисточне Европе“.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - ЗИМСКИ УСЛОВИ

Датум објаве: 14.02.2012.

Обилне снежне падавине и ниске температуре у дужем временском периоду условили су прекиде и отежано одвијање саобраћаја на путевима у Србији и већем делу Европе. С обзиром да су зимски услови велики изазов за возаче, Агенција за безбедност саобраћаја је више пута указивала на потенцијалне опасности приликом вожење у условима снега и леда на коловозу.

Апелујемо на возаче да прате временску прогнозу и стање на путевима. Ако путеви нису очишћени или се најављују лоши временски услови (снег, ледена киша, ниске температуре, густа магла и сл.), најбоље је одгодити путовање.


САОПШТЕЊЕ – ИНФОРМАТИВНО СТРУЧНИ СКУП – АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 14.02.2012.

Распоред одржавања стручних скупова је следећи:

  1. БЕОГРАД, четвртак 23. фебруар 2012. године (свечана сала Скупштине општине Нови Београд).
  2. БОР, понедељак 27. фебруар 2012. године (велика сала зграде општине Бор);
  3. НОВИ САД, среда 29. фебруар 2012. године (велика сала Скупштине града Новог Сада);
  4. КРАЉЕВО, уторак 06. март 2012. године (велика сала Регионалне привредне коморе у Краљеву);
  5. НИШ, уторак 13. март 2012. године (велика сала Скупштине града Ниша);

Програм информативно-стручних скупова Агенције за безбедност саобраћаја и локалне самоуправе Републике Србије

Почетак свих скупова је у 11,00 часова. Све додатне информације се могу добити позивањем броја телефона 011/311-7298.