Вести

КАМПАЊА „ПАЖЊА САД!“ У ПУНОМ ЈЕКУ

Датум објаве: 18.09.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја средином августа ове године интензивирала је кампању  намењену повећању безбедности деце у саобраћају, под називом „Пажња сад“. Деци и родитељима обратили смо се путем телевизијских и радијских спотова – старијима смо покушали да сугеришемо да је неопходно везати појас детету током вожње и то на задњем седишту, јер, како и наша порука каже „везивање појаса траје само 5 секунди“, Деци смо желели да скренемо пажњу на неопходну опрезност током играња на отвореном, односно да се не провлаче између возила, не трче за лоптом и не играју се на простору где се одвија саобраћај.


АГЕНЦИЈА НА ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ

Датум објаве: 18.09.2012.

Црвени крст Србије одржао је током викенда, 14. и 15 септембра 2012. године, Државно такмичење у реалистичком приказу повреда, стања и обољења и Државно такмичење екипа Црвеног крста у пружању прве помоћи.

Такмичење је одржано на теренима и у просторијама републичког Завода за спорт и медицину спорта у Кошутњаку у Београду.


ОВО ЈЕ МИРИШЉАВА ЈЕЛКИЦА КОЈА ЈЕ УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ!

Датум објаве: 11.09.2012.

Као што се види, садржи одређене илустрације које прате видео спот у оквиру кампање „Смањи доживљај“ намењене возачима. Такође, на јелкици је исписана порука:

“Поштуј саобраћајне прописе, због своје безбедности! ЗА ДОБРО СВИХ НАС“.

Агенција за безбедност саобраћаја 2011. године реализовала је акцију за повећање безбедности учесника у саобраћају у оквиру које су набављене ове јелкице, и то 20 хиљада комада по цени од 28,50 динара. Јелкице су дељене на најфреквентнијим саобраћајницама током летње туристичке сезоне, па и током Сабора трубача у Гучи. Идеја је била да јелкица у сваком тренутку буде у видокругу возача и путника, и да возаче подсећа на обавезу поштовања саобраћајних прописа и избегавања ризичних ситуација.

Уз миришљаве јелкице представници Агенције делили су и пригодне флајере са основном поруком:

„Буди човек! Вози пажљиво!“

на српском и енглеском језику. Реакције возача на српским путевима било да је реч о домаћим или страним, биле су више него позитивне.


РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈНИМ НЕЗГОДАМА ПО ОПШТИНАМА СРБИЈЕ У ПЕРИОДУ ОД 2009. ДО 2011.ГОДИНЕ

Датум објаве: 10.09.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања деце у саобраћајним незгодама по општинама Републике Србије. Истраживање је обухватило период од 2009. до 2011. године. Анализиране су све саобраћајне незгоде са настрадалим лицима у којима су учествовала деца до 14 година живота.

Истраживање је обухватило саобраћајне незгоде у којима су учествовала деца путници, деца пешаци, деца бициклисти па чак и деца возачи. Резултати истраживања су јавно доступни а сви заинтересовани субјекти и појединци имају могућност коришћења резултата истраживања.


СЕМИНАР ЗА ВОЗАЧЕ КОЈИМА ЈЕ ОДУЗЕТА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

Датум објаве: 31.08.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја, од 17. септембра 2012. године у Новом Саду, планира да одржи Семинар унапређења знања из области безбедности саобраћаја за возаче којима је одузета возачка дозвола, уколико се за семинар пријави довољан број лица којима је одузета возачка дозвола.


ОДРЖАН ПРВИ СЕМИНАР ЗА ВОЗАЧЕ КОЈИМА ЈЕ ОДУЗЕТА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

Датум објаве: 11.07.2012.

Први Семинар унапређења знања из области безбедности саобраћаја за возаче којима је одузета возачка дозвола из разлога што нису на савестан и на прописан начин управљали возилом у саобраћају, одржан је у периоду од 18. јуна до 05. јула 2012. године, у Београду.


ИСПИТ ЗА ТЕХНИЧАРЕ У РАДИОНИЦИ ЗА ТАХОГРАФЕ

Датум објаве: 11.07.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја је од 03. јула 2012. године почела са организовањем испита из области познавања, испитивања и уградње тахографа, за техничаре у радионици за тахографе. Први испитни рок, за који се пријавило 90 кандидата из целе Србије, организује се у Београду.


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ОДРЖАЛА ПРВИ МОТО СЕМИНАР

Датум објаве: 18.06.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја организовала је семинар „Безбедност мотоциклиста у Републици Србији – стање, трендови, могућности за унапређење“.

Једнодневни семинар у Националној возачкој академији у Суботишту отворио је директор Агенције за безбедност саобраћаја, Мр Стојадин Јовановић.

Представници Агенције и Управе саобраћајне полиције представили су анализу стања безбедности саобраћаја у Републици Србији, с освртом на безбедност возача мотоцикала и мопеда.


ВОЗАЧИ ОПРЕЗ! ЗБОГ ОБИЛНИХ ПАДАВИНА ОПАСНИ УСЛОВИ НА ПУТУ

Датум објаве: 15.05.2012.

У претходних неколико дана, на територији целе Републике Србије пале су велике количине кише. Овакви временски услови неповољно утичу на саобраћај, у тој мери да га на појединим деоницама готово онемогућавају.

Апелујемо на све учеснике у саобраћају да при оваквим неповољним временским условима не крећу на пут уколико то није неопходно, односно да се придржавају савета и упозорења надлежних служби и основних правила вожње у условима када су коловози прекривени водом, уколико већ морају да крену на пут.

Осим што је важна техничка исправност возила, при лошим временским условима кључно је да се крећете мањим брзинама, како би у случају потребе могли да правовремено прикочите. Пут заустављања на коловозима прекривеним водом је значајно дужи него када су коловози суви, па стога саветујемо да држите веће одстојање у односу на возило испред.


KAMПAЊA ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!''

Датум објаве: 15.05.2012.

Повећано страдање возача трактора у претходним годинама један је од основних разлога за покретање кампање намењене овој категорији учесника у саобраћају. Циљ кампање ''ТРАКТОР НА ПУТУ - БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ!'' јесте смањење броја и последица саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора.

Агенција званично покреће кампању 17. маја 2012. године, на 79. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, организацијом трибине посвећене возачима трактора, уз подршку Новосадског сајма.