Вести

ДАН СЕЋАЊА

Датум објаве: 07.11.2011.

Организација Уједињених нација је 26. октобра 2005. године усвојила Резолуцију којом је позвала све државе чланице да сваку трећу недељу новембра утврди као Међународни дан сећања на жртве саобраћајних незгода, који се ове године обележава 20. новембра.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 07.11.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја на својој интернет страници www.abs.gov.rs редовно објављује резултате истраживања страдања у саобраћају појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Републике Србије у виду одговарајућих мапа ризика. Последња од тих мапа је мапа ризика страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. На основу реализованог истраживања утврђено је да највећи ризик од страдања мотоциклиста, у односу на број регистрованих моторних возила и број становника по општинама, имају општине: Савски Венац, Лапово, Стари Град, Ириг, Опово, Лазаревац, Велико Градиште, Неготин, Сопот, Свилајнац, Инђија и град Нови Сад.


БЕЗБЕДНА ВОЖЊА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

Датум објаве: 03.11.2011.

У зимским условима возачи се сусрећу са изненадном маглом, кишом, поледицом и снегом на коловозу, као и другим временским непогодама, које могу изазвати низ непријатних и опасних ситуација. Како бисте то предупредили важно је да правовремено припремите возило за зимске услове вожње.

Имајућу у виду да предстоји зимски период који подразумева отежане услове вожње, апелујемо на поштовање саобраћајних прописа, опрезну вожњу у зимским условима и толеранцију у саобраћају. Посебно апелујемо на пешаке да буду опрезнији приликом преласка коловоза у зимским условима због мање уочљивости од стране возача и дужег зауставног пута возила.


СТРАДАЊЕ МОТОЦИКЛИСТА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 31.10.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја припремила је мапе ризика на којима је приказано истраживање страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. Истраживање је реализовано на основу података о броју и последицама саобраћајних незгода у којима су учествовали мотоциклисти у 2009. и 2010. години.

На мапама ризика приказани су резултати Јавног и Саобраћајног ризика страдања на основу саобраћајних незгода са погинулим и повређеним лицима у незгодама у којима су учествовали мотоциклисти.

Ово су још једне у низу мапа ризика страдања појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Србије, које ће допринети детаљном сагледавању проблема у саобраћају за сваку локалну заједницу – општину у Србији.


Реализован пилот пројекат мапирања ризика у складу са EuroRAP стандардом на деоници пута Е-75 Београд – Нови Сад

Датум објаве: 24.10.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала пилот пројекат iRAP/EuroRAP Србија за деоницу пута Е-75 од Београда до Новог Сада (Батајничка петља – Темеринска петља). iRAP/EuroRAP протокол подразумева процену безбедности пута системом оцењивања сврставањем деоница у пет дефинисаних категорија ризика (EuroRAP) и процену безбедности пута оцењивањем системом звездица (iRAP).

Пилот пројекат за деоницу од Београда до Новог Сада је реализован у сарадњи са Ауто мото савезом Србије, Министарством унутрашњих послова – Управом саобраћајне полиције и Јавним предузећем „Путеви Србије“. Пилот пројекат представља увод за реализацију комплетног мапирања државних путева Републике Србије у складу са iRAP/EuroRAP протоколом и стандардом.


„Национална кампања безбедности деце у саобраћају – Дечије олимпијске игре“

Датум објаве: 17.10.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја подржала је Пројекат „Национална кампања безбедности деце у саобраћају – Дечије олимпијске игре“ које реализују Удружење за безбедност саобраћаја Србије и Агенција Network media.

Прва дечија олимпијада организована у Новом Саду, у оквиру 11. Сајма аутомобила, на којој је учествовало преко 400 ученика, узраста од 6 до 11 година, из 150 предшколских установа и основних школа из Србије.


УРЕДБА О ЦЕНАМА УСЛУГА

Датум објаве: 26.09.2011.

"Службени гласник РС" бр. 070/2011 је 23.09.2011. објавио Уредбу о ценама услуга које плаћају корисници услуга и посебних накнада за обављање послова које врши Агенција за безбедност саобраћаја.


РЕЦИКЛИРАЊЕ ОТПАДА

Датум објаве: 22.09.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја је предала искоришћене тонере за штампаче на рециклажу, у складу са обавезом о очувању животне средине.


Извештај – акција „БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ“ и почетак кампање „ПАЖЊА САД!“

Датум објаве: 05.09.2011.

Поводом почетка нове школске 2011/2012. године Министарство просвете и науке, Министарствo унутрашњих послова Управа саобраћајне полиције и Агенција за безбедност саобраћаја организују заједничку акцију посвећену безбедности деце у саобраћају. Свака од институција припремила је за нову школску годину едукативне и превентивне активности, у циљу повећања безбедности ђака у саобраћају.

Агенција за безбедност саобраћаја овом акцијом започела је едукативну кампању „Пажња сад!“. На манифестацији је одржан „први час“ из безбедности саобраћаја, који ће у наредном периоду Агенција реализовати у више од 40 основних школа широм Србије.


БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 01.09.2011.

Поводом почетка нове школске 2011/2012. године Министарство просвете и науке, Министарствo унутрашњих послова Управа саобраћајне полиције и Агенција за безбедност саобраћаја организују заједничку акцију посвећену безбедности деце у саобраћају. Свака од институција припремила је за нову школску годину едукативне и превентивне активности, у циљу повећања безбедности ђака у саобраћају.