Вести

ЦВЕТКОВИЋУ УРУЧЕНА ПЛАКЕТА ЗА ДОПРИНОС НА УНАПРЕЂЕЊУ СИСТЕМА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 30.12.2011.

Председнику Владе Републике Србије Мирку Цветковићу уручена је данас Плакета Агенције за безбедност саобраћаја за допринос на унапређењу система безбедности саобраћаја.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић је, приликом предаје плакете, истакао да је применом Закона о безбедности саобраћаја и савремених система видео-надзора у протекле две године смањен број инцидената у саобраћају, док је број погинулих у саобраћајним несрећама мањи за 20 одсто.


ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

Датум објаве: 30.12.2011.

На молбу за помоћ Епархије Рашко-призренске за скупљање средстава за рад народних кухиња за најсиромашније у енклавама на Косову и Метохији, радници Агенције су у децембру прикупили 20.700 динара и уплатили на рачун Епархије.


АКЦИЈА "ЗА СРЕЋНУ И БЕЗБЕДНУ НОВУ 2012. ГОДИНУ"

Датум објаве: 30.12.2011.

Запослени у Агенцији за безбедност саобраћаја су 30. децембра 2011. на наплатној рампи у Бубањ Потоку спровели акцију поделе промотивног материјала. Дељени су материјали везани за безбедну вожњу у зимском периоду и за вожњу у алкохолисаном стању.


С А О П Ш Т Е Њ Е З А Ј А В Н О С Т – БЕЗ АЛКОХОЛА И ВОЖЊЕ ЗА ВРЕМЕ ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ –

Датум објаве: 27.12.2011.

Сваке године у данима новогодишњих и божићних празник догађају се саобраћајне незгоде са најтежим последицама. Број погинулих и тешко повређених у току најлуђе ноћи варира од године до године, али се незгоде са тешким последицама увек догађају у ово време! Поштовани возачи време предвиђено за прославу најлуђе ноћи некоме од нас може постати кошмар. Не дозволите да у првом новогодишњем јутарњем програму будете поменути као један од актера саобраћајне незгоде са тешким последицама.

Свесни смо чињенице да у данима новогодишњих и божићних празника попијемо понеку чашицу више, али исто тако морамо бити свесни чињенице да вожња клизавим коловозима, у зимским условима, под дејством алкохола ствара додатну опасност и повећава ризик за настанак саобраћајне незгоде. На овај начин угрожавамо и свој и туђе животе, па се ноћ која је требала да буде најлепша може претворити у ноћну мору.


ДАН АГЕНЦИЈЕ

Датум објаве: 19.12.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије обележила је две године свог постојања, у петак, 16. децембра 2011. године, свечаним пријемом у Палати Србије.

Директор Агенције Стојадин Јовановић указао је на велики посао који је Агенција од свог формирања реализовала и најавио план активности за наредну годину. Јовановић је овом приликом подсетио да је за две године од доношења Закона о безбедности саобраћаја на путевима, смањен број погинулих лица у саобраћајним незгодама за 20 одсто.


ДАН СЕЋАЊА

Датум објаве: 07.11.2011.

Организација Уједињених нација је 26. октобра 2005. године усвојила Резолуцију којом је позвала све државе чланице да сваку трећу недељу новембра утврди као Међународни дан сећања на жртве саобраћајних незгода, који се ове године обележава 20. новембра.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 07.11.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја на својој интернет страници www.abs.gov.rs редовно објављује резултате истраживања страдања у саобраћају појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Републике Србије у виду одговарајућих мапа ризика. Последња од тих мапа је мапа ризика страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. На основу реализованог истраживања утврђено је да највећи ризик од страдања мотоциклиста, у односу на број регистрованих моторних возила и број становника по општинама, имају општине: Савски Венац, Лапово, Стари Град, Ириг, Опово, Лазаревац, Велико Градиште, Неготин, Сопот, Свилајнац, Инђија и град Нови Сад.


БЕЗБЕДНА ВОЖЊА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

Датум објаве: 03.11.2011.

У зимским условима возачи се сусрећу са изненадном маглом, кишом, поледицом и снегом на коловозу, као и другим временским непогодама, које могу изазвати низ непријатних и опасних ситуација. Како бисте то предупредили важно је да правовремено припремите возило за зимске услове вожње.

Имајућу у виду да предстоји зимски период који подразумева отежане услове вожње, апелујемо на поштовање саобраћајних прописа, опрезну вожњу у зимским условима и толеранцију у саобраћају. Посебно апелујемо на пешаке да буду опрезнији приликом преласка коловоза у зимским условима због мање уочљивости од стране возача и дужег зауставног пута возила.


СТРАДАЊЕ МОТОЦИКЛИСТА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 31.10.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја припремила је мапе ризика на којима је приказано истраживање страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. Истраживање је реализовано на основу података о броју и последицама саобраћајних незгода у којима су учествовали мотоциклисти у 2009. и 2010. години.

На мапама ризика приказани су резултати Јавног и Саобраћајног ризика страдања на основу саобраћајних незгода са погинулим и повређеним лицима у незгодама у којима су учествовали мотоциклисти.

Ово су још једне у низу мапа ризика страдања појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Србије, које ће допринети детаљном сагледавању проблема у саобраћају за сваку локалну заједницу – општину у Србији.


Реализован пилот пројекат мапирања ризика у складу са EuroRAP стандардом на деоници пута Е-75 Београд – Нови Сад

Датум објаве: 24.10.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала пилот пројекат iRAP/EuroRAP Србија за деоницу пута Е-75 од Београда до Новог Сада (Батајничка петља – Темеринска петља). iRAP/EuroRAP протокол подразумева процену безбедности пута системом оцењивања сврставањем деоница у пет дефинисаних категорија ризика (EuroRAP) и процену безбедности пута оцењивањем системом звездица (iRAP).

Пилот пројекат за деоницу од Београда до Новог Сада је реализован у сарадњи са Ауто мото савезом Србије, Министарством унутрашњих послова – Управом саобраћајне полиције и Јавним предузећем „Путеви Србије“. Пилот пројекат представља увод за реализацију комплетног мапирања државних путева Републике Србије у складу са iRAP/EuroRAP протоколом и стандардом.