Вести

РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА У САОБРАЋАЈНИМ НЕЗГОДАМА СА ТРАКТОРИМА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 25.01.2012.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања у саобраћајним незгодама са тракторима и мапирање ризика на територијама општина Републике Србије. Подаци коришћени у истраживању обухватили су трогодишњи период од 2008. до 2010. године.

Идентификовање најризичнијих општина у Србији – општина са највећим страдањем у саобраћајним незгодама са тракторима, представља аларм за препознавање проблема које треба решавати у појединим општинама. Циљ истраживања је да у општинама које имају „висок“ и „врло висок“ ниво ризика страдања у саобраћајним незгодама са тракторима иницира укључивање институција локалне самоуправе – општинских савета за безбедност саобраћаја у решавању проблема, како би се смањио број и последице саобраћајних незгода у којима учествују трактори.


ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ

Датум објаве: 19.01.2012.

Министарство за инфраструктуру и енергетику и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије одржале су 18. јануара 2012. године заједничку конференцију за медије посвећену безбедности саобраћаја на путевима у Србији.

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић похвалио је рад Агенције за безбедност саобраћаја и истакао да је реализацијом планираних активности и својим радом Агенција оправдала своје постојање.


ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БОРИС ТАДИЋ У ПОСЕТИ КОД ИЗВРШНОГ СЕКРЕТАРА UNECE ЈАНА КУБИША

Датум објаве: 13.01.2012.
Председник Републике Србије, Борис Тадић се у четвртак 10. јануара 2012. године састао са извршним секретаром Уједињених нација Економске комисије за Европу (UNECE), господином Јаном Кубишем, да би разговарали о питањима од заједничког интереса.
У разговору су разматране различите активности у којима UNECE и Србија већ блиско сарађују, посебно у областима енергетике, саобраћаја и питањима заштите животне средине.
Конкретна питања као што су трговинске олакшице и јединствени портал (енг. Single Window),  пољопривредни стандарди и хармонизација прописа о возилима, била су истакнута.
Између осталог наглашено је и успешно покретање Деценије акције за безбедност на путевима у UNECE региону, која је одржана прошлог априла у Београду у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја.
 
Извор: http://www.unece.org/

ЦВЕТКОВИЋУ УРУЧЕНА ПЛАКЕТА ЗА ДОПРИНОС НА УНАПРЕЂЕЊУ СИСТЕМА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 30.12.2011.

Председнику Владе Републике Србије Мирку Цветковићу уручена је данас Плакета Агенције за безбедност саобраћаја за допринос на унапређењу система безбедности саобраћаја.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић је, приликом предаје плакете, истакао да је применом Закона о безбедности саобраћаја и савремених система видео-надзора у протекле две године смањен број инцидената у саобраћају, док је број погинулих у саобраћајним несрећама мањи за 20 одсто.


ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

Датум објаве: 30.12.2011.

На молбу за помоћ Епархије Рашко-призренске за скупљање средстава за рад народних кухиња за најсиромашније у енклавама на Косову и Метохији, радници Агенције су у децембру прикупили 20.700 динара и уплатили на рачун Епархије.


АКЦИЈА "ЗА СРЕЋНУ И БЕЗБЕДНУ НОВУ 2012. ГОДИНУ"

Датум објаве: 30.12.2011.

Запослени у Агенцији за безбедност саобраћаја су 30. децембра 2011. на наплатној рампи у Бубањ Потоку спровели акцију поделе промотивног материјала. Дељени су материјали везани за безбедну вожњу у зимском периоду и за вожњу у алкохолисаном стању.


С А О П Ш Т Е Њ Е З А Ј А В Н О С Т – БЕЗ АЛКОХОЛА И ВОЖЊЕ ЗА ВРЕМЕ ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ –

Датум објаве: 27.12.2011.

Сваке године у данима новогодишњих и божићних празник догађају се саобраћајне незгоде са најтежим последицама. Број погинулих и тешко повређених у току најлуђе ноћи варира од године до године, али се незгоде са тешким последицама увек догађају у ово време! Поштовани возачи време предвиђено за прославу најлуђе ноћи некоме од нас може постати кошмар. Не дозволите да у првом новогодишњем јутарњем програму будете поменути као један од актера саобраћајне незгоде са тешким последицама.

Свесни смо чињенице да у данима новогодишњих и божићних празника попијемо понеку чашицу више, али исто тако морамо бити свесни чињенице да вожња клизавим коловозима, у зимским условима, под дејством алкохола ствара додатну опасност и повећава ризик за настанак саобраћајне незгоде. На овај начин угрожавамо и свој и туђе животе, па се ноћ која је требала да буде најлепша може претворити у ноћну мору.


ДАН АГЕНЦИЈЕ

Датум објаве: 19.12.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије обележила је две године свог постојања, у петак, 16. децембра 2011. године, свечаним пријемом у Палати Србије.

Директор Агенције Стојадин Јовановић указао је на велики посао који је Агенција од свог формирања реализовала и најавио план активности за наредну годину. Јовановић је овом приликом подсетио да је за две године од доношења Закона о безбедности саобраћаја на путевима, смањен број погинулих лица у саобраћајним незгодама за 20 одсто.


ДАН СЕЋАЊА

Датум објаве: 07.11.2011.

Организација Уједињених нација је 26. октобра 2005. године усвојила Резолуцију којом је позвала све државе чланице да сваку трећу недељу новембра утврди као Међународни дан сећања на жртве саобраћајних незгода, који се ове године обележава 20. новембра.


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 07.11.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја на својој интернет страници www.abs.gov.rs редовно објављује резултате истраживања страдања у саобраћају појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Републике Србије у виду одговарајућих мапа ризика. Последња од тих мапа је мапа ризика страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. На основу реализованог истраживања утврђено је да највећи ризик од страдања мотоциклиста, у односу на број регистрованих моторних возила и број становника по општинама, имају општине: Савски Венац, Лапово, Стари Град, Ириг, Опово, Лазаревац, Велико Градиште, Неготин, Сопот, Свилајнац, Инђија и град Нови Сад.