Вести

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Датум објаве: 07.11.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја на својој интернет страници www.abs.gov.rs редовно објављује резултате истраживања страдања у саобраћају појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Републике Србије у виду одговарајућих мапа ризика. Последња од тих мапа је мапа ризика страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. На основу реализованог истраживања утврђено је да највећи ризик од страдања мотоциклиста, у односу на број регистрованих моторних возила и број становника по општинама, имају општине: Савски Венац, Лапово, Стари Град, Ириг, Опово, Лазаревац, Велико Градиште, Неготин, Сопот, Свилајнац, Инђија и град Нови Сад.


БЕЗБЕДНА ВОЖЊА У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

Датум објаве: 03.11.2011.

У зимским условима возачи се сусрећу са изненадном маглом, кишом, поледицом и снегом на коловозу, као и другим временским непогодама, које могу изазвати низ непријатних и опасних ситуација. Како бисте то предупредили важно је да правовремено припремите возило за зимске услове вожње.

Имајућу у виду да предстоји зимски период који подразумева отежане услове вожње, апелујемо на поштовање саобраћајних прописа, опрезну вожњу у зимским условима и толеранцију у саобраћају. Посебно апелујемо на пешаке да буду опрезнији приликом преласка коловоза у зимским условима због мање уочљивости од стране возача и дужег зауставног пута возила.


СТРАДАЊЕ МОТОЦИКЛИСТА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 31.10.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја припремила је мапе ризика на којима је приказано истраживање страдања мотоциклиста по општинама Републике Србије. Истраживање је реализовано на основу података о броју и последицама саобраћајних незгода у којима су учествовали мотоциклисти у 2009. и 2010. години.

На мапама ризика приказани су резултати Јавног и Саобраћајног ризика страдања на основу саобраћајних незгода са погинулим и повређеним лицима у незгодама у којима су учествовали мотоциклисти.

Ово су још једне у низу мапа ризика страдања појединих категорија учесника у саобраћају по општинама Србије, које ће допринети детаљном сагледавању проблема у саобраћају за сваку локалну заједницу – општину у Србији.


Реализован пилот пројекат мапирања ризика у складу са EuroRAP стандардом на деоници пута Е-75 Београд – Нови Сад

Датум објаве: 24.10.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала пилот пројекат iRAP/EuroRAP Србија за деоницу пута Е-75 од Београда до Новог Сада (Батајничка петља – Темеринска петља). iRAP/EuroRAP протокол подразумева процену безбедности пута системом оцењивања сврставањем деоница у пет дефинисаних категорија ризика (EuroRAP) и процену безбедности пута оцењивањем системом звездица (iRAP).

Пилот пројекат за деоницу од Београда до Новог Сада је реализован у сарадњи са Ауто мото савезом Србије, Министарством унутрашњих послова – Управом саобраћајне полиције и Јавним предузећем „Путеви Србије“. Пилот пројекат представља увод за реализацију комплетног мапирања државних путева Републике Србије у складу са iRAP/EuroRAP протоколом и стандардом.


„Национална кампања безбедности деце у саобраћају – Дечије олимпијске игре“

Датум објаве: 17.10.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја подржала је Пројекат „Национална кампања безбедности деце у саобраћају – Дечије олимпијске игре“ које реализују Удружење за безбедност саобраћаја Србије и Агенција Network media.

Прва дечија олимпијада организована у Новом Саду, у оквиру 11. Сајма аутомобила, на којој је учествовало преко 400 ученика, узраста од 6 до 11 година, из 150 предшколских установа и основних школа из Србије.


УРЕДБА О ЦЕНАМА УСЛУГА

Датум објаве: 26.09.2011.

"Службени гласник РС" бр. 070/2011 је 23.09.2011. објавио Уредбу о ценама услуга које плаћају корисници услуга и посебних накнада за обављање послова које врши Агенција за безбедност саобраћаја.


РЕЦИКЛИРАЊЕ ОТПАДА

Датум објаве: 22.09.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја је предала искоришћене тонере за штампаче на рециклажу, у складу са обавезом о очувању животне средине.


Извештај – акција „БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ“ и почетак кампање „ПАЖЊА САД!“

Датум објаве: 05.09.2011.

Поводом почетка нове школске 2011/2012. године Министарство просвете и науке, Министарствo унутрашњих послова Управа саобраћајне полиције и Агенција за безбедност саобраћаја организују заједничку акцију посвећену безбедности деце у саобраћају. Свака од институција припремила је за нову школску годину едукативне и превентивне активности, у циљу повећања безбедности ђака у саобраћају.

Агенција за безбедност саобраћаја овом акцијом започела је едукативну кампању „Пажња сад!“. На манифестацији је одржан „први час“ из безбедности саобраћаја, који ће у наредном периоду Агенција реализовати у више од 40 основних школа широм Србије.


БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 01.09.2011.

Поводом почетка нове школске 2011/2012. године Министарство просвете и науке, Министарствo унутрашњих послова Управа саобраћајне полиције и Агенција за безбедност саобраћаја организују заједничку акцију посвећену безбедности деце у саобраћају. Свака од институција припремила је за нову школску годину едукативне и превентивне активности, у циљу повећања безбедности ђака у саобраћају.


РЕАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ СТРАДАЊА ПЕШАКА ПО ОПШТИНАМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 29.08.2011.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања пешака и мапирање ризика страдања пешака на територијама општина Републике Србије. Идентификовање најризичнијих општина у Србији – општина са највећим страдањем пешака у саобраћају је аларм за покретање низа aкција са циљем унапређења безбедности пешака у овим општинама. Агенција ће свим општинама са повећаним страдањем пешака пружати неопходну стручну помоћ у проналажењу најбољих решења за смањење страдања пешака у овим општинама.

  Јавни ризик страдања ПЕШАКА у саобраћају по општинама Републике Србије (.pdf 0,97MB)

  Саобраћајни ризик страдања ПЕШАКА у саобраћају по општинама Републике Србије (.pdf 0,98MB)