Вести

АГЕНЦИЈА ЈЕ УРАДИЛА АНАЛИЗУ СТАЊА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ЗА СВАКИ ГРАД И ОПШТИНУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Датум објаве: 14.07.2017.

Агенција је извршила анализу стања безбедности саобраћаја за сваки град и општину у Републици Србији и сачинила 161 Извештај о стању безбедности саобраћаја у свакој локалној самоуправи. Анализе су извршене на основу података о саобраћајним незгодама које су се догодиле у периоду од 2012. до 2016. године и истраживања индикатора безбедности саобраћаја у Републици Србији, које је Агенција за безбедност саобраћаја спровела 2016. године.

Циљ спровођења овако детаљних анализа стања безбедности саобраћаја је био да Агенција за безбедност саобраћаја сагледа стање безбедности саобраћаја за сваки град и општину у Републици Србији, као и да подстакне и потпомогне рад локалних тела за координацију послова безбедности саобраћаја, којима подаци из Извештаја могу служити за утврђивање постојећих проблема и дефинисање планова будућих активности за унапређење безбедности саобраћаја на свом подручју. Наиме, локалне самоуправе имају кључну улогу у смањењу броја настрадалих лица у саобраћајним незгодама на путевима у Републици Србији, а један од основних елемената управљања безбедношћу саобраћаја на неком подручју представља праћење стања безбедности саобраћаја.


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА НА EXIT ФЕСТИВАЛУ

Датум објаве: 11.07.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је са својим превентивним активностима присуствовала на EXIT фестивалу, једном од најпосећенијих и најпознатијих светских музичких фестивала. Поред сјајне забаве, EXIT je посетиоцима понудио и друштвено одговорне садржаје, међу којима је била и #safezone.

Зона безбедног саобраћаја #safezone, већ четврту годину за редом привлачи велики број посетилаца и нуди младима активације уз које се на забаван начин едукују о саобраћају.

Уз сарадњу са ЕXIT фондацијом и компанијом HEINEKEN Srbija, кроз друштвено одговорну кампању Агенције за безбедност саобраћаја и едукативнe активацијe у #safezone сигурној зони, подиже се ниво свести о безбедности у саобраћају код младих људи и важност одговорног понашања у саобраћају.


НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „SAFE AND SOBER TALK ALCOHOL INTERLOCKS“ ПРЕДСТАВЉЕНЕ МОГУЋНОСТИ СИСТЕМСКОГ ПРИСТУПА СМАЊЕЊУ ЗЛОУПОТРЕБЕ АЛКОХОЛА У ДРУМСКОМ САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 10.07.2017.

Међународна конференција о безбедности саобраћаја Safe and Sober Talk на тему Alcohol Interlocks (алко брава), у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије (АБС) и Европског савета за безбедност саобраћаја (ETSC), одржана је у београдском хотелу Holiday INN.

Конференција је окупила еминентне стручњаке из области безбедности саобраћаја из Србије, Белгије, Холандије, Аустрије, Словеније, Црне Горе, БиХ и Републике Српске. Теме излагача обухватиле су могућности развоја системског приступа смањењу злоупотребе алкохола у друмском саобраћају и различите мере за приступ проблему вожње под утицајем алкохола, као што су строжи надзор, снижавање доње границе присуства алкохола у крви и алко браве, иновативну технологију за повећање безбедности саобраћаја, које спречавају покретање мотора возила уколико се детектује алкохол у даху возача. Присутни су били у могућности да присуствују демонстрацији алко браве на возилу које је компаније Волво. 


ПРВА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „SAFE AND SOBER TALK ALCOHOL INTERLOCKS“

Датум објаве: 07.07.2017.

Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije (ABS) i Evropski savet za bezbednost saobraćaja (ETSC), organizuju Međunarodnu konferenciju  Safe and Sober Talk Alcohol Interlocks o bezbednosti saobraćaja na temu alko brava. Konferencija  će biti održana u ponedeljak, 10. jula 2017. godine, od 9 časova u hotelu HOLIDAY INN u Beogradu.

Teme konferencije će obuhvatiti mogućnosti razvoja sistemskog pristupa smanjenju zloupotrebe alkohola u drumskom saobraćaju i različite mere za pristup problemu vožnje pod uticajem alkohola, kao što su alko brave, strožiji nadzor, snižavanje donje granice prisustva alkohola u krvi.


КОМПАНИЈА ЕКО СЕРБИЈА И АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ НА УСПЕШНО ЗАПОЧЕТОЈ КАМПАЊИ ПРЕВЕНЦИЈЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА „ВОЗИ ОДМОРАН“

Датум објаве: 05.07.2017.

Представници компаније ЕКО СЕРБИЈА, са представницима Агенције за безбедност саобраћаја, на заједничкој конференцији за медије одржаној у среду 05. јула 2017. године, званично су најавили наставак сарадње на летњој кампањи превенције саобраћајних незгода под називом „Вози одморан“. Циљ кампање је истицање важности редовних пауза приликом дужих путовања и намењена је свим путницима током летње сезоне који су у транзиту, али и на локалним релацијама.

Компанија ЕКО Србија је од стране Агенције за безбедност препозната ка друштвено одговорна компанија и поуздан партнер. Током ове кампање ЕКО Сербиа ће бити укључена путем едукативних лифлета са саветима за безбедно путовање који ће на ЕКО пумпама бити дистрибуирани свим возачима широм Србије. Лифлети садрже практична упутства и правила за безбедну вожњу. Са циљем безбедног доласка на жељену дестинацију свих учесника у саобраћају, возачима се саветује да на пут крену одморни, праве паузе на свака два сата и избегавају вожњу како током ноћи, тако и током најтоплијих делова дана.  Поред лифлета, сви возачи на услузи имају и бесплатну проверу аутомобила, тзв. Пит Стоп. Наиме, особље на ЕКО пумпама је обучено да провери кључне безбедносне тачке аутомобила као што су притисак у гумама, светлосна сигнализација, уље, расхладна течност и тако даље. На овај начин пружа се додатна помоћ возачима у припреми за пут и то 24 часа дневно.


РАДНИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА "CORTE" ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ПРЕДСТАВНИКА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 29.06.2017.

У просторијама Агенције за безбедност саобраћаја одржан је радни састанак између управљачког и извршног борда директора међународне организације за примену прописа у друмском транспорту - CORTE (Confederation of Organisations in Road Transport Enforcement), представника Агенције за безбедност саобраћаја и представника Министаства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Након представљања учесника на састанку, директор Агенције Јасмина Милошевић је поздравила учеснике састанка и нагласила да је Србија као земља у транзицији, заинтересована за размену знања и искустава за другим земљама и организацијама у области тахографа, контроле радног времена возача, техничког прегледа возила, друмског саобраћаја, за регионалну сарадњу и актуелне пројекте. У наредном периоду, када буду усвојени правилници који регулишу технички преглед возила у Србији и лиценцирање контролора техничког прегледа, Агенција за безбедност саобраћаја ће се и више укључити у овај сегмент рада CORTE организације.


ЗАВРШЕН ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА "САОБРАЋАЈНО ОБРАЗОВАЊЕ И ВАСПИТАЊЕ"

Датум објаве: 27.06.2017.

Деца су једна од најрањивијих категорија учесника у саобраћају. Њихова рањивост у саобраћају последица је недовољног знања, непотпуне информисаности, недовољног искуства и неразвијене физичке грађе. Саобраћајно образовање деце један је од предуслова за правовремено формирање свести о значају правилног и безбедног понашања у саобраћају. Уз то, у овом узрасту олакшан је процес изградње исправних ставова којима ће се деца руководити у каснијем животу.

 

ЗАВРШЕН "ПРОЈЕКАТ ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОТОЦИКЛИСТЕ И МОПЕДИСТЕ“

Датум објаве: 20.06.2017.

Пројекат Агенције за безбедност саобраћаја под називом „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“, реализован у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Асоцијацијом за безбедност мотоцилиста, успешно је завршен.

Раст броја мотоциклиста и мопедиста на путевима Републике Србије, као и висок степен ризика страдања је главни разлог покретања овог пројекта, који је реализован у 13 градова широм Србије.

Полазници тренинга безбедне вожње из Смедерева, Шапца, Крагујевца, Чачка, Новог Сада, Суботице, Ниша, Лесковца, Панчева, Старе Пазове, Инђије, Сремске Митровице и Руме су унапредили своја знања, ставове и вештине потребне за безбедно учествовање у саобраћају, што ће утицати на смањење броја страдалих возача мотоцикала и мопеда.


ПРЕВЕНТИВНЕ АКТИВНОСТИ АГЕНЦИЈЕ У ГРАДОВИМА ШИРОМ СРБИЈЕ

Датум објаве: 09.06.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја наставља са превентивним активностима усмереним ка различитим категоријама учесника у саобраћају. У складу са тим, у току данашњег дана, у Трстенику, Београду, Пироту, Сремској Митровици и  Белој Паланци организоване су различите активности, како би се повећала безбедност свих учесника у саобраћају.

У Сремској Митровици, са циљем повећања одговорног понашања у саобраћају и смањења ризика од страдања возача моторизованих двоточкаша,  реализован је „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“, кроз који је прошло 20 полазника, а 150 младих је одслушало теоријско предавање.


ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОТОЦИКЛИСТЕ И МОПЕДИСТЕ

Датум објаве: 08.06.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је покренула пројекат под називом „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“, са циљем повећања безбедности ове групе учесника у саобраћају.

Раст броја мотоциклиста и мопедиста на путевима Републике Србије, као и висок степен ризика страдања је главни разлог покретања овог пројекта, којим је предвиђено да се тренинзи одрже у најмање десет локалних самоуправа широм Србије.

„Возачи и путници двоточкаша су једна од најрањивијих категорија учесника у саобраћају у Републици Србији. Спровођење стручне, теоријске и практичне едукације и обуке у области безбедности саобраћаја допринеће значајном смањењу страдања у саобраћајним незгодама са учешћем возача мотоцикла и мопеда, односно смањењу укупног број страдалих у саобраћајним незгодама“, поводом почетка пројекта изјавио је представник Агенције за безбедност саобраћаја задужен за рад са моторизованим двоточкашима, Иван Бојовић.