Вести

ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА ЗА ОСОБЕ СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА ОДРЖАНА У ПАНЧЕВУ

Датум објаве: 12.05.2017.

Последња од десет едукативних трибина у оквиру кампање „Безбедно учествовање у саобраћају особа старијих од 65 година“, одржана је у Панчеву.

На трибини организованој од стране Агенције зa безбедност саобраћаја Републике Србије, Комитета за безбедност саобраћаја града Панчева и Агенције за саобраћај града Панчева, присуствовало је око 40 особа старијих од 65 година, који су након одслушане трибине добили едукативне брошуре и поклоне који ће допринети њиховом безбедном учествовању у саобраћају. Учешће у трибини су узели и медицински радници који су говорили о здравственим проблемима ове категорије учесника у саобраћају и њиховом превазилажењу.


АКТИВНОСТИ ЗА НАЈМЛАЂЕ НА ДЕЧИЈЕМ САЈМУ

Датум објаве: 11.05.2017.

Aгенција за безбедност саобраћаја je учествовала на Дечијем сајму у Београду, где је на свом штанду oрганизовала различите активности намењене деци, како би их оспособила за безбедно самостално учествовање у саобраћају.

Активности су биле усмерене како на децу млађег и старијег узраста, тако и на родитеље, који су имали прилику да прођу обуку правилног коришћења дечјих ауто – седишта, а добили су и брошуре о значају коришћења истих.

За три дана трајања сајма, кроз штанд Агенције за безбедност саобраћаја је прошло око 3 хиљаде деце, која су након успешно решених тестова и осмосмерки о саобраћају, добијала на поклон светлоодбојне наруквице, привеске за кључеве, као и налепнице за аутомобил са ликом Пажљивка.


ПРВОМАЈСКИ ПРАЗНИЦИ

Датум објаве: 28.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све учеснике у саобраћају да током предстојећих првомајских празника поштују саобраћајне прописе, буду опрезни у саобраћају и да не возе под дејством алкохола.

У претходних пет година у време првомајских празника погинуло је 14 особа. Посебно је важно истаћи да је, у време ових празника, повећан утицај алкохола на настанак саобраћајних незгода. У просеку, алкохол је затупљен код сваке 13. саобраћајне незгоде, док је у време првомајских празника, утицај алкохола још заступљенији. У овом периоду, алкохол је евидентиран код чак сваке 8. саобраћајне незгоде и свако десето настрадало лице је настрадало због утицаја алкохола.


ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЕДНОСТИ МОТОЦИКЛИСТА У САОБРАЋАЈУ ОДРЖАНО У ЛАЗАРЕВЦУ

Датум објаве: 26.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је на позив Савета за безбедност саобраћаја града Лазаревца присуствовала предавању о безбедности моторизованих двоточкаша, одржаном у овој општини.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја Иван Бојовић том приликом се обратио присутнима изневши планове и активности за 2017. годину, са акцентом на повећање безбедности једне од најрањивијих учесника у саобраћају, моторизованих двоточкаша. Указао је на неопходност поштовања саобраћајних прописа, ношења заштитне опреме и апеловао на возаче мотоцикала да поштују саобраћајне прописе како би сачували своје животе, али и животе других учесника у саобраћају.


АГЕНЦИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „БЕЗБEДНОСТ САОБРАЋАЈА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ“

Датум објаве: 26.04.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја учествовали су на 12. међународној конференцији под називом „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ одржаној на Тари. Том приликом је презентовано укупно 107 научно - стручних радова из области саобраћаја, домаћих и страних аутора, међу којима су на 9 научно-стручних радова  запослени у Агенцији били аутори или коаутори. Агенција је имала своје представнике у Организационом и Програмском одбору конференције, на којој је било присутно укупно 330 учесника.


УСКРШЊИ И ПРВОМАЈСКИ ПРАЗНИЦИ

Датум објаве: 13.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да за време ускршњих и првомајских празника буду опрезни у саобраћају, да не возе под дејством алкохола и да поштују саобраћајне прописе.

Дани око Ускрса и Првог маја су ''нерадни'', тј. верски и државни празници и самим тим мањи је интензитет локалног саобраћаја, јер грађани не путују на посао или школу, али су зато у већој мери присутна путовања на дуже релације, па је неопходан апел ка свим возачима за опрез у саобраћају и поштовање саобраћајних прописа у наредним данима.

У претходних пет година у време ускршњих празника (од Великог петка до другог дана Ускрса) погинуло је 32 учесника у саобраћајним незгодама, а у време првомајских празника погинуло је 14 особа


ПРОЈЕКАТ ОБУКЕ О ПРАВИЛНОЈ УПОТРЕБИ ДЕЧЈИХ АУТО – СЕДИШТА УСПЕШНО ЗАВРШЕН

Датум објаве: 13.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја има улогу покретача и носиоца активности ка подизању свести становништва о значају употребе система заштите унутар возила – сигурносних појасева и дечјих система заштите.

У претходне три године, 35oро деце је смртно страдало и још 4.469оро деце је повређено у саобраћајним незгодама на путевима у Републици Србији. У последње три године у саобраћајним незгодама деца највише смртно страдају као путници у возилима (54%), затим као пешаци (34%) и на крају као бициклисти (12%).


AГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ПОДРЖАЛА АКТИВНОСТИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА УСМЕРЕНИХ КА ПОВЕЋАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ МОТОРИЗОВАНИХ ДВОТОЧКАША У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 13.04.2017.

Министарство унутрашњих послова и Агенција за безбедност саобраћаја започели су заједничку акцију усмерену ка повећању безбедности моторизованих двоточкаша у саобраћају. Тим поводом, организоване су различите активности, са циљем подизања свести и промене ставова ове групе учесника у саобраћају о значају поштовању саобраћајних прописа.

У оквиру ове заједничке акције, припадници Министарства унутрашњих послова вршe појачану контролу саобраћаја, посебно везано за прекршаје које чине возачи мотоцикала, док су представници Агенције за безбедност саобраћаја поклонили кациге возачима мотоцикала уз промотивни материјал који садржи савете за безбедност у саобраћају намењене овој групи учесника у саобраћају. 


AГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ПОДРЖАЛА АКТИВНОСТИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА УСМЕРЕНИХ КА ПОВЕЋАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ МОТОРИЗОВАНИХ ДВОТОЧКАША У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 11.04.2017.

Један од кључних циљева унапређења безбедности возача двоточкаша јесте промовисање њиховог безбедног учешћа у саобраћају, кроз подизање свести и промену ставова о значају употребе заштитних система и поштовању саобраћајних прописа.

Подсетивши на неколико саобраћајних незгода протеклих дана, у којима су страдали мотоциклисти, Управа саобраћајне полиције је најавила за наредни период појачану контролу саобраћаја, посебно везано за прекршаје које чине возачи мотоцикала.

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Небојша Арсов најавио је да ће припадници Управе саобраћајне полиције појачати активности ка свим учесницима у саобраћају, а нарочито према возачима мотоцикала, пре свега у откривању прекршаја прекорачења брзине, вожње под утицајем алкохола и непоседовања одговарајуће категорије возачке дозволе. 


ЈАВНИ РИЗИК СТРАДАЊА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 11.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање ризика страдања становништва у саобраћају по полицијским управама, градовима и општинама у Републици Србији. Истраживање је реализовано на основу података о саобраћајним незгодама и њиховим последицама које су се догодиле у периоду од 2014. до 2016. године и података о укупном броју становника на посматраним територијалним јединицама. 

На основу пондерисаног броја настрадалих лица (погинулих и тешко и лако повређених лица) у саобраћајним незгодама у 2016. години утврђен је јавни ризик страдања становништва у саобраћајним незгодама за 2016. годину за све општине, градове и полицијске управе у Републици Србији.  Величине ризика су представљене на мапама општина и градова, односно полицијских управа, у пет различитих класа ризика (од најбоље до најгоре), што даје могућност међусобног поређења општина и градова, односно полицијских управа.