Вести

НОВИ ПРОЈЕКАТ „ПАЖЉИВКОВА СМОТРА“ У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 09.03.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у наредном периоду наставља активности усмерене ка повећању безбедности деце у саобраћају. Поред интерактивног саобраћајно - образовног „Пажљивкова правила у саобраћају“, који смо реализовали током претходних година, почетком 2017. године покренут је пилот пројекат смотри предшколске и деце нижих разреда основних школа на тему безбедности у саобраћају.

Подаци показују да деца са 8 и више година значајно повећавају ризик угрожености у саобраћају уколико се не припреме да могу самостално учествовати у саобраћају, стога је неопходно увођење додатних активности на превенцији које могу дати најбоље резултате на пољу безбедности деце у саобраћају. То је и разлог за покретање једног оваквог пројекта. Циљ пројекта је да деца кроз смотру обнављају досадашња знања и стичу нова знања о безбедном понашању у саобраћају.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО – СЕДИШТА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Датум објаве: 09.03.2017.

7.3.2017. године - У сали Скупштине општине Врњачке Бање организована је подела дечјих ауто – седишта од стране представника Агенције за безбедност саобраћаја Душка Пешића и Александра Пурића и председника општине Врњачке Бање Бобана Ђуровића, родитељима чија су деца рођена до првог марта 2017. године. Уручењу ауто - седишта присуствовали су и представници Савета за безбедност саобраћаја Врњачке Бање.


ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ САОБРАЋАЈНОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА ДЕЦЕ

Датум објаве: 03.03.2017.

У просторијама Агенције за безбедност саобраћаја одржан је први састанак представника Агенције и Удружења грађана „Атлас“ поводом израде Приручника за извођење програма саобраћајног васпитања и образовања у предшколским и млађим и старијим разредима основних школа. Теме састанка су предлози методичких приручника, са одвојеним темама и методиком зависно од узраста деце и то три приручника, за предшколски узраст, за узраст од првог до четвртог разреда основне школе и од четвртог до осмог разреда основне школе. 


ЕДУКАТИВНИ САСТАНЦИ СА ВОЗАЧИМА ТРАКТОРА И ПОЉОПРИВРЕДНИХ МАШИНА У НАСЕЉЕНИМ МЕСТИМА ГРАДА ВРШЦА

Датум објаве: 22.02.2017.

Имајући у виду број последица саобраћајних незгода у којима учествују трактори, Агенција за безбедност саобраћаја и ове године покреће и подржава низ активности усмерених ка повећању безбедности ове групе учесника у саобраћају.

У складу са одредбама Закона о безбедности саобраћаја којим су прецизно дефинисане обавезе возача трактора и спровођењем низа акција и кампања, број погинулих и повређених тракториста у саобраћајним незгодама се смањује из године у годину.

У скаду са наведеним, Агенција је подржала едукацију возача трактора и пољопривредних машина, коју су покренули Савет за безбедност саобраћаја града Вршца у сарадњи са Ауто-школом "БОС", саобраћајном полицијом и представницима Савета МЗ села, а која има за циљ едукацију и смањење броја незгода у којима учествују трактористи. 


АГЕНЦИЈА ЛИЦЕНЦИРАЛА 12 ВОЗАЧА ТРАМВАЈА

Датум објаве: 07.02.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Градско саобраћајним предузећем (ГСП) је 

19. септембра 2016. године започела са процесом обуке кандидата за возача трамваја који је трајао до 8. децембра. 

 

 

Пут до дозволе за возача трамваја представља један комплексан и врло обиман поступак, који се састоји из теоријске и практичне обуке (укупно 150 часова) и полагања стручног испита, који се такође састоји из два дела: теоријског – теста и практичног дела односно оцењивања самосталне вожње возача трамваја.


КАРТЕ СА ВРЕДНОСТИМА ИНДИКАТОРА ПЕРФОРМАНСИ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, ЗА 2016. ГОДИНУ

Датум објаве: 25.01.2017.

Агенција за безбедост саобраћаја је израдила карте са вредностима индикатора перформанси безбедности саобраћаја у Републици Србији у 2016. години.

Карте садрже вредности индикатора, који се односе на понашање учесника у саобраћају, у вези са: употребом сигурносних појасева, употребом система заштите за децу, употребом заштитних кацига, брзином кретања возила, вожњом под утицајем алкохола, употребом мобилних телефона у вожњи од стране возача путничких аутомобила и понашањем пешака. 


ПРИРУЧНИК ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПУТЕВА СА ПРЕДЛОГОМ МЕРА

Датум објаве: 16.01.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је током 2016. године била наручилац израде Приручника за унапређење безбедности путева са предлогом мера и могућностима локалног управљача пута и земљишта за смањење утицаја пута и путне околине на настанак саобраћајних незгода (у даљем тексту Приручник). Приручник је развијен као збирка мера које локални управљач пута може да примењује на путу или околини пута. Приручник је намењен представницима локалних самоуправа који се баве пројектовањем, техничким регулисањем, који су чланови локалних Тела за координацију послова безбедности саобраћаја и др. 


AПЕЛ АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА СВИМ УЧЕСНИЦИМА У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 13.01.2017.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић гостовала је у јутарњем програму РТС-а и упутила апел возачима како треба да се понашају у саобраћају у зимским условима како би били безбедни у саобраћају.

Она је том приликом апеловала на возаче да увек везују сигурносни појас, како на предњем, тако и на задњим седиштима, а да децу увек исправно превозе, у сигурносном дечјем седишту или правилно везано, у зависности од година детета, и да никада не возе под дејством алкохола.

„У зимском периоду је клизав коловоз а видљивост смањена, те апелујемо да брзину прилагодите условима пута и држите веће одстојање. Током зиме, у условима великих снежних падавина, избегавајте путовање уколико није неопходно, а ако и без обзира на лоше временске услове кренете на дужи пут, проверите да ли у колима имате сву неопходну зимску опрему. Увек возите одморни, избегавајте изненадна кочења и скретања, а на мостовима и успонима будите посебно обазриви због неочекиване појаве леда, изјавила је Милошевић.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО - СЕДИШТА У НОВОМ САДУ

Датум објаве: 11.01.2017.

11.01.2016. - У Скупштини града Новог Сада организована је подела дечјих седишта самохраним и родитељима са ниским примањима од стране Агенције за безбедност саобраћаја и Канцеларије за дечја ауто седишта.

Уручењу ауто - седишта присуствовао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, који је подсетио на најаву да ће Скупштина увек бити отворена за све скупове и догађаје који воде ка унапређењу квалитета живота у граду.

Помоћник директора Агенције и начелник Сектора за возила Зоран Алимпић том приликом уручио је десет дечјих ауто - седишта и навео да Агенција акцију поделе седишта организује са циљем повећања безбедности деце у саобраћају, што је препознато као стратешки циљ Стратегије безбедности саобраћаја на путевима Републике Србије. Наиме, Стратегијом је дефинисан циљ да до 2020.године нема погинуле деце у саобраћају на територији Републике Србије. То се између осталог може постићи тако што ће се сви путници у возилу, укључујући децу, увек превозити исправно, уз употребу адекватних система заштите.


ПОДЕЛА ДЕЧЈИХ АУТО СЕДИШТА У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „УЛИЦА ОТВОРЕНОГ СРЦА“

Датум објаве: 09.01.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је у сарадњи са „Радио Београд 202“, а у оквиру манифестације „Улица отвореног срца“ у Београду, поделила пет дечјих ауто седишта.

Наиме, тема емисије „Клинцијада“ која се емитује недељом на „Радио Београд 202“, у децембру месецу је била безбедно учествовање деце у саобраћају, те су постављана питања из ове области, а награда за тачне одговоре су била дечја седишта.