Вести

ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЕДНОСТИ МОТОЦИКЛИСТА У САОБРАЋАЈУ ОДРЖАНО У ЛАЗАРЕВЦУ

Датум објаве: 26.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је на позив Савета за безбедност саобраћаја града Лазаревца присуствовала предавању о безбедности моторизованих двоточкаша, одржаном у овој општини.

Представник Агенције за безбедност саобраћаја Иван Бојовић том приликом се обратио присутнима изневши планове и активности за 2017. годину, са акцентом на повећање безбедности једне од најрањивијих учесника у саобраћају, моторизованих двоточкаша. Указао је на неопходност поштовања саобраћајних прописа, ношења заштитне опреме и апеловао на возаче мотоцикала да поштују саобраћајне прописе како би сачували своје животе, али и животе других учесника у саобраћају.


АГЕНЦИЈА УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ „БЕЗБEДНОСТ САОБРАЋАЈА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ“

Датум објаве: 26.04.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја учествовали су на 12. међународној конференцији под називом „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ одржаној на Тари. Том приликом је презентовано укупно 107 научно - стручних радова из области саобраћаја, домаћих и страних аутора, међу којима су на 9 научно-стручних радова  запослени у Агенцији били аутори или коаутори. Агенција је имала своје представнике у Организационом и Програмском одбору конференције, на којој је било присутно укупно 330 учесника.


УСКРШЊИ И ПРВОМАЈСКИ ПРАЗНИЦИ

Датум објаве: 13.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да за време ускршњих и првомајских празника буду опрезни у саобраћају, да не возе под дејством алкохола и да поштују саобраћајне прописе.

Дани око Ускрса и Првог маја су ''нерадни'', тј. верски и државни празници и самим тим мањи је интензитет локалног саобраћаја, јер грађани не путују на посао или школу, али су зато у већој мери присутна путовања на дуже релације, па је неопходан апел ка свим возачима за опрез у саобраћају и поштовање саобраћајних прописа у наредним данима.

У претходних пет година у време ускршњих празника (од Великог петка до другог дана Ускрса) погинуло је 32 учесника у саобраћајним незгодама, а у време првомајских празника погинуло је 14 особа


ПРОЈЕКАТ ОБУКЕ О ПРАВИЛНОЈ УПОТРЕБИ ДЕЧЈИХ АУТО – СЕДИШТА УСПЕШНО ЗАВРШЕН

Датум објаве: 13.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја има улогу покретача и носиоца активности ка подизању свести становништва о значају употребе система заштите унутар возила – сигурносних појасева и дечјих система заштите.

У претходне три године, 35oро деце је смртно страдало и још 4.469оро деце је повређено у саобраћајним незгодама на путевима у Републици Србији. У последње три године у саобраћајним незгодама деца највише смртно страдају као путници у возилима (54%), затим као пешаци (34%) и на крају као бициклисти (12%).


AГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ПОДРЖАЛА АКТИВНОСТИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА УСМЕРЕНИХ КА ПОВЕЋАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ МОТОРИЗОВАНИХ ДВОТОЧКАША У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 13.04.2017.

Министарство унутрашњих послова и Агенција за безбедност саобраћаја започели су заједничку акцију усмерену ка повећању безбедности моторизованих двоточкаша у саобраћају. Тим поводом, организоване су различите активности, са циљем подизања свести и промене ставова ове групе учесника у саобраћају о значају поштовању саобраћајних прописа.

У оквиру ове заједничке акције, припадници Министарства унутрашњих послова вршe појачану контролу саобраћаја, посебно везано за прекршаје које чине возачи мотоцикала, док су представници Агенције за безбедност саобраћаја поклонили кациге возачима мотоцикала уз промотивни материјал који садржи савете за безбедност у саобраћају намењене овој групи учесника у саобраћају. 


AГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ПОДРЖАЛА АКТИВНОСТИ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА УСМЕРЕНИХ КА ПОВЕЋАЊУ БЕЗБЕДНОСТИ МОТОРИЗОВАНИХ ДВОТОЧКАША У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 11.04.2017.

Један од кључних циљева унапређења безбедности возача двоточкаша јесте промовисање њиховог безбедног учешћа у саобраћају, кроз подизање свести и промену ставова о значају употребе заштитних система и поштовању саобраћајних прописа.

Подсетивши на неколико саобраћајних незгода протеклих дана, у којима су страдали мотоциклисти, Управа саобраћајне полиције је најавила за наредни период појачану контролу саобраћаја, посебно везано за прекршаје које чине возачи мотоцикала.

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Небојша Арсов најавио је да ће припадници Управе саобраћајне полиције појачати активности ка свим учесницима у саобраћају, а нарочито према возачима мотоцикала, пре свега у откривању прекршаја прекорачења брзине, вожње под утицајем алкохола и непоседовања одговарајуће категорије возачке дозволе. 


ЈАВНИ РИЗИК СТРАДАЊА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ

Датум објаве: 11.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање ризика страдања становништва у саобраћају по полицијским управама, градовима и општинама у Републици Србији. Истраживање је реализовано на основу података о саобраћајним незгодама и њиховим последицама које су се догодиле у периоду од 2014. до 2016. године и података о укупном броју становника на посматраним територијалним јединицама. 

На основу пондерисаног броја настрадалих лица (погинулих и тешко и лако повређених лица) у саобраћајним незгодама у 2016. години утврђен је јавни ризик страдања становништва у саобраћајним незгодама за 2016. годину за све општине, градове и полицијске управе у Републици Србији.  Величине ризика су представљене на мапама општина и градова, односно полицијских управа, у пет различитих класа ризика (од најбоље до најгоре), што даје могућност међусобног поређења општина и градова, односно полицијских управа.


ДОСТУПНИ ПОДАЦИ О САОБРАЋАЈНИМ НЕЗГОДАМА ЗА 2016. ГОДИНУ

Датум објаве: 11.04.2017.

Подаци о саобраћајним незгодама које су се догодиле у 2016. години у Републици Србији постали су доступни кроз WEB GIS апликацију База података о обележјима безбедности саобраћаја, Агенције за безбедност саобраћаја.

Коришћењем WEB GIS апликације могуће је вршити анализу података о саобраћајним незгодама и лицима која су учествовала у саобраћајним незгодама.


ТВИНИНГ ПРОЈЕКАТ

Датум објаве: 11.04.2017.

У Агенцији за безбедност саобраћаја, реализована је завршна обука у оквиру реализације Твининг пројекта „Јачање административних капацитета транспортног сектора у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и надлежним институцијама“ са темом имплементације система сертификације за професионалне возаче у Републици Србији, а у складу са Директивом ЕЗ бр. 2003/59, на којој су присуствовали представници Агенције, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, заједно са представником из словеначког Министарства за инфраструктуру.


РЕАЛИЗОВАН СЕМИНАР УНАПРЕЂЕЊА ЗНАЊА ЗА ПРЕДАВАЧЕ НА СЕМИНАРИМА ЗА ВОЗАЧЕ КОЈИМА ЈЕ ОДУЗЕТА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА

Датум објаве: 06.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја је у Београду организовала  семинар унапређења знања за предаваче на семинарима за возаче којима је одузета возачка дозвола.

Агенција је 2012. године започела са спровођењем обавезних семинара унапређења знања из области безбедности за возаче којима је одузета возачка дозвола. У претходном периоду за потребе спровођења семинара Агенција је сертификовала 52 предавача који спроводе наставу на семинарима унапређења знања. Након завршене обуке за сертификацију и издатог сертификата за рад, инсистира се на периодичним семинарима унапређења знања.