Вести

ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПУТЕВА У KРАЉЕВУ И КРУШЕВЦУ

Датум објаве: 08.12.2016.

07.12. 2016. године у Крушевцу и Краљеву одржане су промоције „Приручника за унапређење безбедности путева са предлогом мера и могућностима локалног управљача пута и земљишта за смањење утицаја пута и путне околине на настанак саобраћајних незгода“. 


ВРШЊАЧКА ЕДУКАЦИЈА У ЛЕСКОВЦУ

Датум објаве: 06.12.2016.

5.12.2016. - 26  средњошколаца са територије града Лесковца учествовало је у пројекту Агенције за безбедност саобраћаја под називом „Вршњачка едукација“. Пројекат је организован у Центру за стручно усавршавање уз подршку Савета за безбедност саобраћаја града Лесковца.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић, Томислав Петровић и Лидија Станојевић одржали су средњошколцима предавања на тему утицаја алкохола, непрописне брзине и значаја везивања сигурносног појаса, а у циљу њиховог оспособљавања за вршњачке едукаторе. На тај начин, сви млади који су прошли јучерашњу обуку, моћи ће да у будућем периоду држе едукацију на тему безбедности у саобраћају која је прилагођена њиховим вршњацима.


ДОНАЦИЈА КОМУНАЛНОЈ ПОЛИЦИЈИ

Датум објаве: 06.12.2016.

Комуналној полицији је, као знак захвалности за сарадњу око затварања саобраћаја за потребе снимања филма, донирано три мотоцикла и шест кацига. Агенција за безбедност саобраћаја донирала је кациге које је уручио представник Агенције Иван Бојовић, а продукцијска кућа Work in progress донирала је скутере, што ће допринети ефикаснијем и безбеднијем обављању посла готово читаве године.


ЛИЧНА ПРИЧА

Датум објаве: 05.12.2016.

Агенција за безбедност саобраћаја је са циљем подизања свести грађана о важности поштовања саобраћајних прописа покренула кампању „Никад немој“. У оквиру ове кровне кампање, истиче се кампања „Лична прича“, која на основу личног искуства људи који су доживели саобраћајне незгоде има за циљ да утиче на учвршћивање позитивних и промену негативних ставова и понашања младих у саобраћају.  Досадашња пракса у развијеним земљама показала је да особе које су преживеле, односно биле жртве саобраћајних незгода, имају највећи утицај на промену свести свих учесника у саобраћају.

Циљ кампање „Лична прича“ је да се, указивањем на директне личне и индиректне последице непрописног и ризичног понашања у саобраћају, смањи број конфликтних ситуација које стварају возачи, а на тај начин, биће смањен и број погинулих и повређених лица у саобраћајним незгодама.


УЧЕШЋЕ АГЕНЦИЈЕ НА 25. ГОДИШЊЕМ ЗАСЕДАЊУ И ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ FERSI

Датум објаве: 05.12.2016.

У Бриселу је 30.11.2016. године одржано 25. Годишње заседање и Генерална скупштина FERSI (Европска асоцијација институција које се баве истраживањима у безбедношћу саобраћаја), у чијем раду су учествовали представници истакнутих институција из европских земаља које се баве истраживањима у безбедности саобраћаја (SWOV, BASt, KfV, TOI, FEMA, OECD и др.), представници Европске комисије (EC, DG MOVE) и Европског савета за безбедност саобраћаја (ETSC). Испред Агенције за безбедност саобраћаја на скупу су учествовале наченик Одељења за истраживања Андријана Пешић и Јелена Милошевић. 


ПРОМОЦИЈА ПРИРУЧНИКА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПУТЕВА У НИШУ И ЧАЧКУ

Датум објаве: 02.12.2016.

30.11. и 01.12. 2016. године у Нишу и Чачку одржане су промоције „Приручника за унапређење безбедности путева са предлогом мера и могућностима локалног управљача пута и земљишта за смањење утицаја пута и путне околине на настанак саобраћајних незгода“. Будући корисници Приручника дизајнираног као извор идеја за примену одређених мера, биће управо представници локалних самоуправа који се баве пројектовањем, техничким регулисањем, који су чланови локалних Тела за координацију послова безбедности саобраћаја и др. 


АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У СЛУЖБЕНОЈ ПОСЕТИ АГЕНЦИЈИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Датум објаве: 30.11.2016.

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Српске је у 29. и 30. новембра у службеној посети Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Колеге из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске, Милан Тешић и Миленко Џевер јуче су присуствовали састанку са представницима локалних самоуправа Републике Србије и изнели презентацију под називом „Координација и активности локалних тела за безбедност саобраћаја у Републици Српској“.  Презентација је садржала проблеме у раду Савета у Републици Српској, као и начине помоћу којих ће у будућности тежити да остваре циљеве и сарадњу између њихове Агенције и локалних Савета. Изнети су резултати рада у периоду од три године и дат је приказ хоризонталне координације између националних тела и вертикалне, између Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске и њихових локалних Савета.


АГЕНЦИЈА НА САЈМУ СПОРТА

Датум објаве: 30.11.2016.

Агенција за безбедност саобраћаја је учествовала на „Сајму спорта“  који се одржао 26.11.2016. године у Хали 1 и Хали 1а Београдског сајма. На трибини о безбедности у саобраћају и на тркама, коју је организовао Спортски ауто картинг савез Србије (САКСС), саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић нагласио је важну улогу ауто картинг спорта, клубова, познатих спортиста и спортских радника у подизању свести код младих о значају поштовања прописа о брзини, појасу, алкохолу и заштитној опреми.


АГЕНЦИЈА НА САЈМУ БЕЗБЕДНОСТИ У ВРБАСУ

Датум објаве: 30.11.2016.

Дана 29.11.2016. године, у Врбасу, одржан је Сајам безбедности који је организовала Полицијска станицу у Врбасу и Општина Врбас, Канцеларија за младе у оквиру пројекта „Полиција у заједници“. На сајму су поред Агенције учествовале специјалне и редовне јединице и групе МУП-а чији посао је у вези са безбедношћу гражана и државе, војска Србије, Црвени крст Врбас, Дом здравља СХМП Врбас, Еколошки покрет, Фондација „Тијана Јурић“, АМСС, Савез спортова општине Врбас, ЈКП Врбас, ДВД „Врбас -1904“ Предшколска установа Врбас „Бошко Буха“. Сајам су посетили ученици основних школа Општине Брбас и околних места. 


ПРЕДСТАВНИЦИ АГЕНЦИЈЕ У СТРУЧНОЈ ПОСЕТИ ЦЕНТРУ ЗА ОБУКУ „PROMOTRANS“ У ПАРИЗУ

Датум објаве: 30.11.2016.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја Слободан Карличић, Марија Кукић, Саша Здравковић и Тијана Петковић били су у дводневној стручној посети Центру за обуку „PROMOTRANS“ у Паризу.

Стручна посета је организована 22. и 23. новембра у циљу размене искустава у вези са спровођењем активности око сертификације професионалних возача (у даљем тексту: CPC). Француски модел за стицање основног CPC-а се састоји од обуке и стручног испита и у великој мери је сличан моделу CPC-а који ће Република Србија односно Агенција имплементирати, и из тог разлога је ова стручна посета била од јако великог значаја јер су представници Агенције имали прилику да на лицу места виде како и под којим условима се спроводе активности за обуку професионалних возача.