АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СТАРИХ

Датум објаве: 02.10.2017.

Поводом обележавања  Међународног дана старих,  Агенција за безбедност саобраћаја је  се придружила представницима градске  општине Врачар која је организовала  дружење и пригодан програм за више од 200 пензионера и најстаријих житеља те општине.

Дан старих је установљен да би се подигла свест о проблемима са којима се суочавају старији, али и прилика да се вреднују њихови доприноси као и да се подстиче њихов активни однос према животу и заједници и у трећем добу.

Агенција за безбедност саобраћаја је обележавање овог дана употпунила предавањем дружење старијих становника Врачара. Према званичним подацима старији и јесу најугроженија категорија учесника у саобраћају.

‘’Свака четврта особа погинула у саобраћају у Србији је особа старија од 65 година, а сваки други погинули пешак је особа старија од 65 година. Хоћемо да им кажемо да су они ти који су нас учили првим корацима и свему што знамо и да их волимо, и на неки начин да им укажемо пажњу на то како да се безбедно понашају у саобраћају.’’- нагласио је Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја.

У оквиру трибине за безбедно понашање у саобраћају, особа старијих од 65 година, фармацеут из друштвено одговорне компаније Фарманова је старима причао о утицају лекова на безбедно учествовање у саобраћају, и дали су савете када не треба да буду активни у вожњи ако користе одређене лекове. Фарманова је овом приликом поделила сви учесницима трибине пригодне поклоне.

Поред предавања, старији суграђани су учествовали у квизу на тему безбедности у саобраћају и добили поклоне од Агенције који ће им омогућити да буду видљивији у саобраћају, а самим тим и безбеднији.