АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Датум објаве: 14.11.2017.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода  први пут обележен  11. новембра 2017. године на територији општине Сремски Карловци у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Тим поводом, представници  Агенције за безбедност саобраћаја организовали су едукативну  представу ,, Пажљивко“  за предшколце и ученике првог разреда Основне школе ,, 23. Октобра,, , а након тога  трибину намењену  младима.

,,На овај начин покушавамо младе да учимо безбедном понашању у саобраћају, али и скренемо пажњу на опасност и грешке које чинимо као учесници у саобраћају“  рекао је председник  општинског Савета за безбедност  саобраћаја у Сремским Карловцима, Живорад  Милановић.

Начелник Одељења за планирање, превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја Душко Пешић каже да је смисао представе која је одиграна у карловачком вртићу, да кроз игру, песму и дружење са костимираним Пажљивком, деца  науче  најважнија правила понашања у  саобраћају.

"Агенција ове године реализује и кампању  „Ум на друм” намењену младима", казао је Пешић.

Он каже да већ три године спроводе различите кампање.

"Ове године смо, за разлику од претходних на којима је био акценат на застрашивању и репресији, отишли корак напред и посветили се подизању нивоа знања. Зато им пружамо могућност да из искуства младих који су доживели удес и постали инвалиди својом кривицом, сазнају какве их опасности вребају у саобраћају и на шта треба да обрате пажњу", каже Пешић.

Он је напоменуо да је пре ових предавања одржан и састанак са локалним Саветом за безбедност саобраћаја на ком су анализирани програм рада и активности тог општинског тела. Како је истакао, Савет је озбиљно схватио своју улогу и интензивно реализовао значајне програме из ове области.

"Карловчани су препознали важност едукације и да је она најделотворнија када се спроводи од малих ногу", рекао је Пешић.

Да подсетимо да су до пре петнаестак година деца највише страдала као пешаци, а данас нам деца најчешће страдају као путници у возилу. Разлог су не коришћње заштитних система, седишта и појасева. То значи да поред рада са децом морамо да се посветимо и родитељима како би и они схватили своју улогу у свему томе. Циљ нам је да од 2020. године не буде погинуле деце у Србији.