ЗАЈЕДНИЧКИ АПЕЛ И САВЕТИ ВОЗАЧИМА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И АМСС

Датум објаве: 18.07.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја и АМСС апелују на све учеснике у саобраћају да уваже следеће савете како би у летњим месецима, током путовања, били сигурни за воланом.

Пре поласка на пут, проверите да ли имате сву обавезну опрему у возилу:  светлоодбојни прслук, резервни точак, апарат за гашење пожара, хомологован сигурносни троугао, опрему за пружање прве помоћи (комплет прве помоћи), клинасти подметач, чекић за разбијање стакла, уже или полугу за вучу.

 На путовање увек крећите потпуно одморни и немојте бити под утицајем алкохола. Испланирајте своје путовање и истражите места на којима ћете моћи да направите паузу током путовања. Користите клима уређај тако да разлика између спољашње и температуре у аутомобилу буде око 7 степени. Високе температуре неповољно делују на возаче, утичу на рефлексе и доводе до пада концентрације, стога је препорука возачима да у току вожње што чешће пију воду и праве паузе.

Веома је важно да на возилу морамо имати монтиране пнеуматике који одговарајују конкретној сезони, летњој или зимској. Наиме, зимски пнеуматици лети производе нестабилност возила, посебно у кривинама, а и брже се троше.

Одржавање оптималног нивоа уља у мотору је од суштинског значаја за безбедност возила, с обзиром на то да уље подмазује, чисти, хлади и штити покретне делове мотора, спречавајући квар мотора.

Да бисте увек били сигурни да имате добру видљивост из вашег возила, водите рачуна о томе да имате довољно течности за чишћење ветробранског стакла, како бисте у сваком тренутку могли да обришете било какву нечистоћу са ветробранског стакла.

Кочиони систем је један од најбитнијих система на сваком возилу и мора бити увек исправан. Због тога је неопходно пре сваког путовања проверити ниво кочионе течности који не сме бити испод минимално дозвољене вредности. Увак планирајте путовање тако да не дођете у ситуацију да останете без погонског горива на деоницама путева на којима на десетине километара испред и иза вас нема бензинских станица.

Ваша светла нису значајна само за вас, већ и за друге учеснике у саобраћају. Потребно је да буду исправна и да омогуће да ви видите испред себе на довољној удаљености, али и да други учесници вас уоче. Поред тога, изузетно значајно је обезбедити да тзв. стоп светла буду исправна како би возачи иза вас могли да реагују на време.

Увек на време и јасно упозорите, односно информишите друге возаче о својим намерама, да ли желите да скренете, извршите престројавање, искључивање или укључивање. На овај начин обезбеђујете да и други возачи обрате пажњу на вас и значајно побољшавате могућности избегавања евентуалних опасних ситуација.

 

ШТА РАДИТИ КАДА СЕ АУТОМОБИЛ ПОКВАРИ НА АУТОПУТУ?

 

Пре пута преконтролишите техничку исправност возила,  a уколико се ипак деси квар на возилу, или имате било каквих проблема са техничком исправношћу возила, искључите се на првом могућем излазу са аутопута.

Уколико ово није могуће, померите се на најближе безбедно место и обавезно укључите сва четири показивача правца. Приђите што је више могуће десној ивици коловоза, обуците флуоресцентни прслук и када се стекну услови, безбедно изађите из возила како би из гепека извадили сигурносни троугао и поставили га на безбедној удаљености од возила.

Како не би дошло до злоупотребе поверења возача који су се нашли у довољно непријатној ситуацији изазваној кваром аутомобила, саветујемо Вам да позовете Ауто-мото савез Србије, службу за помоћ на путу на број 1987.

Наша препорука је Ауто-мото савез Србије, служба за помоћ на путу,  чији су   дежурни диспечери Оперативног центра доступни 24 часа, сваког дана у години и који у најкраћем могућем року могу да организују поправку возила на путу или ако поправка није могућа , шлеповање до најближег сервиса или пребивалишта.

Само за чланове АМСС, услуге помоћи на путу, поправке и шлепа до одређене колометраже / сервиса / пребивалишта су бесплатнe и то на територији Србије и континенталне Европе.

Позивом на број 1987 у било које доба дана и ноћи можете добити oд АМСС Оперативног центра не само организацију помоћи на путу већ и информације о свему што је важно за ваше путовање, од стања и проходности путева, задржавања на граничним прелазима , па до саобраћајних прописа држава у које или кроз које путујете.

АМСС саветује да пре пута проверите која су међунарoдна документа неопходна и, поред оних у већини држава обавезних: међународна возачка дозвола, дозвола за управљањем туђим возилом у иностранству, зелена карта осигурања; прибавите и оне корисне које ће вам уштедети време и новац – AМСС чланство, за путну помоћ у земљи и иностранству, и путно здравствено осигурање.