САОБРАЋАЈНА НЕЗГОДА НИЈЕ ВЕСТ, У КОЈОЈ ЖЕЛИШ ДА ЧУЈЕШ ПОЗНАТО ИМЕ. УСПОРИ!

Датум објаве: 18.12.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја и Душан Борковић, српски аутомобилиста, потписали су у понедељак 18. децембра 2017. године Протокол о сарадњи, у циљу предстојећих заједничких кампања усмерених ка едукативним превентивним активностима за све учеснике у саобраћају.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић тим поводом је навела да већ четири године уназад Агенција врши редовно праћење индикатора безбедности саобраћаја везаних за брзину возила.

У претходним годинама највише прекорачења забележено је у насељу (око 55% возила прекорачује брзину), затим на аутопутевима (око 40-45%), а најмање на путевима ван насеља (око 35%).

Милошевић је истакла  чињеницу на коју указују светска истраживања да смањење просечне брзине возила има  вишеструки допринос унапређењу безбедности саобраћаја. Рецимо, смањење просечне брзине за 5 km/h за последицу има смањење броја саобраћајних незгода са погинулима за 22%. Кампање имају за циљ да се стекне знање, учврсте или промене ставови и/или понашање возача.

Свима нам је јасно да возачи, по правилу, знају ограничења брзине на путу, али значајно је да се спроводе кампање које ће да унапређују њихове ставове и понашања, тј. које ће повећати проценат возача који поштују и прихватају ограничења брзине на путу.

„Хвала Агенцији на томе што је у мени препознала пријатеља и неког ко може да помогне да се подигне свест о безбедности у саобраћају. Колико је то важна тема довољно говори податак да у Србији имамо око два милиона аутомобила, и трећина становништва је за воланом. Искористио бих прилику да сви који славе, или иду на славе, да не пију док возе и да се понашају одговорно у вожњи. Цео живот се трудим да на свом примеру покажем колико је важно поштовати саобраћајне прописе и возити по правилима. Улица није тркачка стаза, возите опрезно“, рекао је Борковић.

У оквиру конференције премијерно је приказан промотивни спот на тему брзине са слоганом "САОБРАЋАЈНА НЕЗГОДА НИЈЕ ВЕСТ, У КОЈОЈ ЖЕЛИШ ДА ЧУЈЕШ ПОЗНАТО ИМЕ. УСПОРИ“, у реализацији Агенције за безбедност саобраћаја, уз професионалну подршку нашег новинара Младена Мијатовића који се присутнима обратио уз речи: "17 година колико сам сваки дан на улици, извештавам о саобраћајним незгодама. Снимио сам око 1000 саобраћајних незгода у којима је било много погинулих особа, а велики број међу њима, на жалост, младих особа који уместо да су постали успешни спортисти, лекари, те особе су прерано завршиле живот због сопствене непажње или туђе непажње.

Драго ми је да АБС континуирано ради на подизању свести свих нас учесника у саобраћају без обзира у којој се категорији налазимо, да ли смо возачи, путници, пешаци, сасвим свеједно. Али заједно, треба да дамо свој допринос како би били безбедни у саобраћају и како би наша држава што пре достигла ниво европских земаља када говоримо о безбедности саобраћаја", истакао је Мијатовић.

Млади возачи представљају групу возача која има највећу склоност ка чињењу ове врсте прекршаја.

Возачко искуство је препознато као значајан утицајни фактор када је реч о прекорачењу брзине, тачније са порастом возачевог искуства вероватноћа прекорачења брзине се смањује. Дакле, највеће прекорачење брзине је приметно код возача који имају до две године возачког стажа.

Агенција за безбедност саобраћаја све кампање о безбедности саобраћаја које имплементира имају за циљ да допринесу  смањењу броја саобраћајних незгода.