КАМПАЊА „НА МАТУРУ БЕЗ АУТОМОБИЛА“

Датум објаве: 19.05.2017.

„На матуру без аутомобила“  је кампања која се већ три године реализује у више општина у Републици Србији, у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду када се одржавају матурске прославе. 

Агенција за безбедност саобраћаја покреће ову кампању заједно са Политехничком школом из Крагујевца, са циљем да се матуранти подстакну да због очекиване конзумације алкохола на матурској вечери, не управљају аутомобилом већ да се ослоне на помоћ пријатеља или родитеља.

У Врњачкој Бањи је у оквиру кампање „На матуру без аутомобила“ одржана трибина за ученике завршних година Угоститељске школе и Гимназије Врњачка Бања, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја општине Врњачка Бања, Полицијском станицом Врњачке Бање и ПУ Краљево.

Наиме, представници Агенције за безбедност саобраћаја држе трибине средњошколцима широм Србије како би им указали на најчешће грешке које млади праве у саобраћају и подстакли их на савесно понашање у саобраћају.

Представник Агенције Никола Брборић кроз трибину матуранте је упознао са детаљима који се тичу пробне возачке дозволе и негативног утицаја алкохола на вожњу. Након тога, предавање је одржао и представник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Славиша Савић, који, говоривши о својој незгоди, утиче на младе да се савесно понашају у саобраћају.

Након едукативне трибине, млади су имали прилику да се помоћу пијаних наочара које симулирају алкохолисаност, увере колико је под утицајем алкохола тешко обављати и најједноставније радње, као што је руковање или ходање по правој линији.

У оквиру ове кампање, у плану је да се обиђе што више локалних самоуправа, а трибине за средњошколце су до сада одржане у Крагујевцу, Вршцу, Пећинцима, Смедереву, Бела Црква, Врању и на Врачару.