ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Датум објаве: 20.11.2017.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен је изложбом фотографија са порукама под називом "Тренутак мења све" и пуштањем белих балона испред Скупштине града Београда у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Града Београда и Савета за безбедност саобраћаја Града Београда.

Изложба фотографија отворена је минутом ћутања у знак сећања на милионе погинулих у саобраћају широм света.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода прилика да се изрази жаљење због туђих или сопствених грешака у саобраћају, али и да се надлежне институције запитају да ли су учиниле све што су  могле како би обезбедиле повољан амбијент за одвијање саобраћаја.

Према његовим речима статистички подаци показују да се број погинулих у саобраћајним незгодама у Србији из године у годину смањује.

„Почетком '90-их, годишње је гинуло око 2.000 људи, док је прошле године 607 особа страдало у саобраћају, а око 20.000 је повређено. Статистички ми нећемо бити задовољни све док тај број не буде нула. Иако то можда није реално, морамо тежити ка том циљу.", нагласио је Ребић.

Он је подсетио да су најчешћи узроци незгода неприлагођена брзина, алкохолисаност возача, невезивање сигурносног појаса и додао да свега пет одсто људи у Србији на задњем седишту везује појас.

Директорка Агенције Јасмина Милошевић је изнела податак да годишње на путевима широм света погине око 1,5 милион људи, да се сваких шест секунди деси једна саобраћајна незгода, на свака два минута погину три особе, на четири минута живот изгуби једно дете.

„Према подацима Агенције, ове године на путевима у Србији погинуло је 20 одсто мање мопедиста, за 17 одсто смањен је број страдалих бициклиста, три одсто је мање настрадалих пешака и девет одсто младих. Број жртава јесте мањи у односу на претходне године, али је важно да се и даље ради све на томе да их буде што мање.“ – рекла је Јасмина Милошевић.

Упозорила је да су последице за породице и пријатеље жртава саобраћајних незгода трајне и указала да је потребно да сви, институције и појединци, учесници у саобраћају,  дају свој допринос како би се безбедност повећала.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да Град Београд изградњом саобраћајне инфраструктуре, њеном модернизацијом и обнављањем,  даје свој допринос у унапређењу безбедности саобраћаја.

„Радимо да уредимо улице и путеве, јер су они веома битан фактор да саобраћајних незгода буде што мање. Изграђено је 200 километара улица, урађено више најважнијих и најпрометнијих, али и других саобраћајница у самом граду и прилазима, као и оних у Младеновцу, Лазаревцу, Гроцкој и другим приградским насељима. У плану су велики радови у улицама Кнеза Милоша, Цара Душана, 27. марта, на Тргу републике,  што ће допринети и бржем, али и сигурнијем саобраћају у престоници.“ – изјавио је Горан Весић.

Весић је посебно  указао на 156 зона око школа, зона успореног саобраћаја ради што веће безбедности ученика и осталих учесника у саобраћају и на акцију  "Ђаци вас моле успорите поред школе", коју спроводи Паркинг сервис,  али и додао да се много очекује и од новог закона о безбедности саобраћаја.

Генерални секретар АМСС Предраг Ђурђев, коме је отац страдао у саобраћајној незгоди, најавио је да ће следеће недеље почети акција бесплатног техничког прегледа возила "Исправно возило безбедно возило".

Свeтски дaн сeћaњa нa жртвe сaoбрaћajних нeзгoдa пoчeлo je дa oбeлeжaвa дoбрoтвoрнo  друштвo “Road Peace” из Вeликe Бритaниje прe 27 гoдинa. Oд тaдa, свaкe гoдинe рaстe брoj oргaнизaциja кoje oбeлeжaвajу тaj дaн ширoм свeтa. Уjeдињeнe нaциje су 2005. гoдинe усвojилe рeзoлуциjу кojoм пoзивajу нa oбeлeжaвaњe Свeтскoг дaнa сeћaњa  у трeћoj нeдeљи нoвeмбрa.