БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ ОДГОВОРНОСТ СВАКОГ ОД НАС

Датум објаве: 20.12.2017.

Представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије  и Савета за безбедност саобраћаја  на путевима града Смедерева,  поводом Дана безбедности саобраћаја, реализовали су   бројне заједничке активности за различите категорије учесника у саобраћају. Активности су усмерене ка особама старијим од 65 година, младим возачима у саобраћају као и за све ученике првих разреда основних школа са подручја града Смедерева.

Састанак представника Агенције за безбедност саобраћаја  и Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева одржан је у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево.

Састанку су поред представника Агенције за безбедност саобраћаја  присуствовали и представници Одељења градске Управе у чијим су надлежностима саобраћај и безбедност саобраћаја, представници Јавних предузећа ЈКП „Паркинг сервис" Смедерево и „Урбанизам" Смедерево, представници Дома здравља и предшколске установе „Наша радост" односно сви они који се у оквиру надлежности града налазе и активно учествују по разним основама у систему безбедности саобраћаја.

За квалитетно управљање безбедношћу саобраћаја на одређеном подручју неопходно је стално праћење стања безбедности саобраћаја и доношење одређених активности и мера којима  се може постићи жељено стање, односно циљеви Стратегије безбедности саобраћаја на путевима у Републици Србији за период од 2015. до 2020. године. Имајући наведено у виду, а узимајући у обзир и препоруке Агенције са недавно одржаног „Редовног годишњег састанка локалних тела за координацију послова безбедности саобраћаја“, на састанку су представницима Савета и Агенције представљене анализе безбедности саобраћаја на подручју града Смедерева за период од 2012 до 2016. године, као и Стање у безбедности саобраћаја на подручју града Смедерева у 2017. години. У оквиру састанка, представници Савета презентовали су представницима Агенције информације о Реализацији Програма рада Савета за безбедност саобраћаја града Смедерева у 2017. години и планове за 2018. години, као и упознавање са предлогом Програма коришћења средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на подручју града Смедерева у 2018. години.

Истог дана, у Дому за старе града Смедерева, Агенција за безбедност саобраћаја организовала је интерактивну трибину и квиз  посвећен безбедности старих лица у саобраћају, за особе старије од 65 година. Тим поводом сви присутни су информисани о важности безбедног понашања у саобраћају , а након одржаних активности додељени су флуоресцентни прслуци.

Поред трибине посвећене безбедности старих лица у саобраћају, реализован је саобраћајно-образовни час „Пажљивко“ за ученике првих разреда основних школа са подручја града Смедерева. Преко 700 ђака првака имало прилику да кроз интерактивну представу, заједно са њима познатим ликом Пажљивком, пролазе кроз ситуације са којима се најчешће могу сусрести на путу од куће до школе, и како да се безбедно понашају у саобраћају. Свим ђацима првацима уручена је књига "Пажљивкова правила у саобраћају", дечији флуоресцентни прслук, флуоресцентни привезак за ранац, као и други едукативни поклони који ће деци омогућити да буду што безбеднији у саобраћају.

Агенција за безбедност саобраћаја у оквиру своје кампање за унапређење безбедности младих у саобраћају под називом „УМ НА ДРУМ“, а уз подршку Савета за безбедност саобраћаја града Смедерева реализовала јавни час посвећен безбедности младих учесника у саобраћају, на тему алкохол, брзина и значај употребе сигурносног појаса, за више од 200 ђака смедеревске гимназије. Млади су имали могућност да, од особе која је доживела саобраћајну незгоду и задобила трајни инвалидитет, чују шта значи доношење погрешне одлуке у саобраћају, као и делић секунде и непажње који у саобраћају је њима променио све.