ПОДЕЉЕНО 100 АУТОСЕДИШТА ЗА БЕБЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ЗЕМУН

Датум објаве: 27.10.2017.

26.10.2017. године  у Свечаној сали Градске општине Земун подељено је 100  аутоседишта  за најмалђе суграђане те општине.

Тим поводом председник Скупштине Го Земун Ненад Врањевац рекао  је  да  брига о деци мора бити приоритет и  да су аутоседишата  важан сегмент саобраћајне безбедности.

 Промоцију   употребе заштитних система са циљем повећања безбедности деце у саобраћају, подржала је Агенција за безбедност саобраћаја у виду едукативне трибине за све породиље са територије Градске општине Земун. Свим присутним родитељима, обратила се директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић и истакла чињеницу да  сваког четвртог минута на путевима широм света страда једно дете , а да на територији наше земље око 50 %  деце страда у својству путника , што говори о неправилном превожењу деце. Деца до две године највише страдају у саобраћају што указује  да родитељ не превози дете на безбедан начин, тј.  не користе заштитне системе ( седиште и појас),  додала је Милошевић.

Пројекат  ,, Индикатори безбедности саобраћаја“,  Агенција спроводи од 2013. године,  где се на нивоу полицијских управа  мери и проценат употребе дечијих аутоседишта. На  основу тих података скоро 90 % родитеља- возача, неправилно користе дечија седишта и појас.

Начелник одељења за превенцију АБС-а, Душко Пешић је на јучерашњем предавању за родитеље, указао на последице страдале деце, као на проблем деце у својству путника и истовремено присутне родитеље  упознао  са правилном употребом заштитних система.

У последњих годину дана Агенција је спровела трибине на тему употребе заштитних система  у преко 25 градова широм Србије са препорукама да Локални савети усмере средства на куповину аутоседишта зе децу и на тај начин повећамо проценат употребе истих.