ПРВОМАЈСКИ ПРАЗНИЦИ

Датум објаве: 28.04.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све учеснике у саобраћају да током предстојећих првомајских празника поштују саобраћајне прописе, буду опрезни у саобраћају и да не возе под дејством алкохола.

У претходних пет година у време првомајских празника погинуло је 14 особа. Посебно је важно истаћи да је, у време ових празника, повећан утицај алкохола на настанак саобраћајних незгода. У просеку, алкохол је затупљен код сваке 13. саобраћајне незгоде, док је у време првомајских празника, утицај алкохола још заступљенији. У овом периоду, алкохол је евидентиран код чак сваке 8. саобраћајне незгоде и свако десето настрадало лице је настрадало због утицаја алкохола.

Свесни смо чињенице да у данима првомајских празника попијемо које пиће више, али исто тако морамо бити свесни чињенице да никако не смемо управљати возилом уколико смо под дејством алкохола. Агенција за безбедност саобраћаја је покушала да утврди колики је негативан утицај алкохола на настанак саобраћајних незгода. Утврдили смо да возач под дејством алкохола има 13 пута већу вероватноћу да учествује у саобраћајној незгоди од возача који није конзумирао алкохол.

Молимо и све оне возаче који су из разних делова Европе и света стигли у Србију и намеравају да са породицом и пријатељима прославе ускршње и првомајске празнике, да имају на уму да и у Србији важе слични саобраћајни прописи о забрани управљања возилом под дејством алкохола, ограничењу брзине кретања возила и поштовању других правила саобраћаја на путу, као и у иностранству.

Овим путем користимо прилику да апелујемо на све учеснике у саобраћају да у време предстојећих празника поштују саобраћајне прописе, опрезно управљају својим возилима, не конзумирају алкохол, употребљавају заштитне системе, поштују ограничења брзина, исправно превозе децу уз коришћење адекватних система заштите за децу – дечјих ауто – седишта и сигурносних појасева.