РАДНИ САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА "CORTE" ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ПРЕДСТАВНИКА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Датум објаве: 29.06.2017.

У просторијама Агенције за безбедност саобраћаја одржан је радни састанак између управљачког и извршног борда директора међународне организације за примену прописа у друмском транспорту - CORTE (Confederation of Organisations in Road Transport Enforcement), представника Агенције за безбедност саобраћаја и представника Министаства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Након представљања учесника на састанку, директор Агенције Јасмина Милошевић је поздравила учеснике састанка и нагласила да је Србија као земља у транзицији, заинтересована за размену знања и искустава за другим земљама и организацијама у области тахографа, контроле радног времена возача, техничког прегледа возила, друмског саобраћаја, за регионалну сарадњу и актуелне пројекте. У наредном периоду, када буду усвојени правилници који регулишу технички преглед возила у Србији и лиценцирање контролора техничког прегледа, Агенција за безбедност саобраћаја ће се и више укључити у овај сегмент рада CORTE организације.

На састанку испред Агенције за безбедност саобраћаја су учествовали Јовица Васиљевић, Зоран Алимпић, Весна Даниловић и Тијана Петковић. Од страних представника, чланова Борда директора организације, учествовали су: Arpad Gordos из Мађарске (National Transport Authority), Hans Eriksson из Шведске (Swedish Transport Agency), Bjarne Sandnes из Норвешке (Public Roads Administration), Lieven Vandenberge из Белгије (Institute of Road Transport and Logistics – ITLB), Gordon McDonald из Велике Британије (Driver and Vehicle Services Agency – DVSA), Lars Andersson из Шведске (The Swedish Confederation of Transport  Enterprises), Arne Lohage из Велике Британије (Stonerdige Co), Malgorzata Stocerz из Пољске (Inelo Co) и Rémy Russotto из Белгије (CORTE).

На састанку се дискутовало о обнови Борда директора за период 2018 - 2020. године, о чланству у организацији (организационим питањима), о приоритетима организације у наредном периоду, као и о другим питањима од значаја за рад организације (паметни тахографи, тахографи уопште, радно време возача и контрола у компанијама, технички преглед возила, друмски транспорт, сигурност на путевима и сузбијање криминалитета у транспорту, регионална сарадња, актуелни пројекти, сарадња са земљама изван Европе и др..).

Тијана Петковић је испред Агенције за безбедност саобраћаја изнела презентацију о организацији Агенције, са посебним освртом на успостављен систем издавања картица за дигиталне тахографе, овлашћивање сервисних радионица за тахографе, лиценцирање техничара у радионицама, систему контроле у погледу радног времена и одмора професионалних возача.

Агенција за безбедност саобраћаја је пуноправни члан CORTE-а од 15. јуна 2011. године и учествује раду радних група ове организације. Првенствено, Агенција учествује на радним састанцима који се односе на дигиталне тахографе, радно време возача и технички преглед возила.