АКЦИЈА МУП-А, АБС-А И ТУРСКЕ АМБАСАДЕ НА ХОРГОШУ У ОКВИРУ КАМПАЊЕ „ВОЗИ ОДМОРАН“

Датум објаве: 31.07.2017.

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством унутрашњих послова je данас на граничном прелазу Хоргош, организовала акцију поделе едукативног материјала транзитним путницима, у оквиру кампање „Вози одморан“. Акцији се прикључила и амбасада Турске, која је препознала значај превентивних активности Агенције за безбедност саобраћаја и Министарства унутрашњих послова усмерених ка транзитним путницима.

Дани викенда током летњих месеци су дани са највећим протоком саобраћаја на граничним прелазима и са највећим ризиком настанка саобраћајних незгода. Управо због тога, на путним правцима ка Црној Гори, Мађарској, Македонији, Хрватској и Бугарској, постављени су билборди са порукама кампање „Вози одморан“, а урађен је и радио спот на српском, енглеском, немачком и турском језику који се емитује на националним радио фреквенцијама, чиме се утиче на свест свих учесника у саобраћају о важности прављења пауза током дугих путовања.

Акцији поделе едукативног материјала транзитним путницима на граничном прелазу Хоргош, присуствовали су директор полиције Владимир Ребић, начелник Управе граничне полиције Миленко Божовић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић и саветник амбасадора Турске Anıl Кayalar.

Директор полиције Владимир Ребић том приликом је изјавио да Агенција за безбедност саобраћаја и Министарство унутрашњих послова кампању „Вози одморан“ спроводе са циљем апела на возаче како би правили што чешће паузе, возили одморни и поштовали правила саобраћаја. Апеловао је на све путнике у аутомобилима да поштују ограничења брзине и везују појасеве, како на предњем, тако и на задњим седиштима.

 „Пре него што кренете на пут, проверите техничку исправност свог возила. На пут крените одморни, правите паузе на свака два сата и избегавајте вожњу, како током ноћи, тако и током најтоплијих делова дана.  Потребно је да сви путници у возилу буду правилно везани и да се сви заштитни системи користе према упутству произвођача. Клима уређај у возилу користите тако, да разлика између спољне температуре и температуре у возилу оптимално буде 7 степени“, на возаче и путнике апеловала је в.д. директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић.

Представник амбасаде Турске Anil Kayalar, навео је да је препознао важност ове кампање која има за циљ смањење страдања транзитних путника у летњим месецима, с обзиром да је у 2016. години, од укупног броја настрадалих турских држављана који су транзитирали кроз Републику Србију, више од половине њих  настрадало у току летњих месеци.

Агенција за безбедност саобраћаја наставља са различитим превентивним активностима усмереним како на ову, тако и на остале категорије учесника у саобраћају, а све у циљу смањења саобраћајних незгода у Републици Србији, тј. повећања безбедности саобраћаја на нашим путевима.