AГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА И МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА У ПОСЕТИ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ У РАКОВИЦИ

Датум објаве: 31.08.2017.

Уочи почетка нове школске године, Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, директор полиције Владимир Ребић, представници Агенције за безбедност саобраћаја, Секретаријата за саобраћај града Београда, Секретаријата за образовање и дечју заштиту града Београда као и представници Општине Раковица посетили су Основну школу „Никола Тесла“ у Раковици.

Том приликом, упознали су се са извршеним радовима у зони школе, у оквиру које су постављени лежећи полицајци, обележен пешачки прелаз, као и стубови којима се спречава паркирање на тротоару који користи већина ученика који пешке долазе у школу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић том приликом изјавио је да је циљ обиласка ове школе управо почетак нове школске године и апел на учеснике у саобраћају да посебно обрате пажњу како на ђаке прваке, тако и на старију децу која сутра крећу у школу. „Апелујемо на возаче да поштују ограничење брзине које је у зонама школе 30 km/h, да везују сигурносне појасеве, али и да поштују све друге прописе како би деца била безбедна у саобраћају. У том смислу ће полицијске патроле у наредних месец дана бити појачане у близини свих школа у Србији. На свим пројектима са циљем оснаживања свести људи о томе колико је безбедност саобраћаја важна, сарађујемо са Агенцијом за безбедност саобраћаја, који је наш природни партнер у остваривању циља да од 2020. године не буде погинуле деце на путевима у Републици Србији“, рекао је Стефановић.

Податак да на путевима широм света сваког 4. минута погине једно дете, говори о томе да је повећање безбедности деце у саобраћају глобални изазов. У том смилу Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством унутрашњих послова током читаве године има низ активности које су усмерене ка нашим најмлађима. „Као и претходне године, сваком ђаку прваку поклањамо књигу Пажљивкова правила у саобраћају, која је урађена и на језицима мањина. У оквиру истоимене кампање, Агенција за безбедност саобраћаја наставља са саобраћајно – образовним часовима „Пажљивко“, у којима је током прошле године учествовало преко 25000 деце. Такође, ускоро ће бити доступне три нове епизоде цртаног филма Пажљивкова правила у саобраћају, као и игрица Пажљивко, намењена најмлађима“, рекла је Милошевић и апеловала на родитеље да управо они морају бити промотери безбедног понашања у саобраћају својој деци.