Документација и начин пријављивања

Возачи

Пажљивко

Пажљивко је анимирани лик који смо
представили у сарадњи са
педагозима и психолозима као најбољи
начин за интеракцију са децом

ПОКРЕНИ

Провера статуса предмета
увезених возила

Унесите VIN ознаку (број шасије) Вашег возила.

ПРОВЕРИ

Документација и начин пријављивања

Сви возачи кома је одузета возачка дозвола, а желе поново да је добију (стекну право за повраћај возачке дозволе), морају да похађају обавезни Семинар унапређења знања из области безбедности саобраћаја (у даљем тексту: Семинар).
Семинар организује и спроводи Агенција за безбедност саобраћаја (у даљем тексту: Агенција) и с тим у вези се пријава за похађање Семинара са осталом потребном документацијом шаље Агенцији.

Пријава на Семинар није аутоматска након што се изврше све санкције (новчане обавезе и забране управљања) већ се врши самоиницијативно, онда када лице којем је одузета возачка дозвола то жели.

Неопходне услове које морате да испуните за похађање Семинара можете погледати овде.

Потребна документација коју треба доставити Агенцији је следећа:

1. Пријава за обавезан Семинар

Пријаву треба одштампати и читко попунити све тражене податке. (Пријава - кликните овде);

2. Уверење МУП-а о мерама које су лицу изречене због којих му је одузета возачка  не сме бити старије од 6 месеци од датума издавања). Уверење прибављате у оној станици полиције која Вам је и одузела возачку дозволу, односно где сте је предали након одузимања; 

Шаље се оригинал Уверење.

3. Потврда суда о регулисаним казнама. Потврда се прибавља у оном суду који је донео правоснажну пресуду (не може се извадити потврда за пресуду коју је донео неки други суд). Ако су у питању прекршајне казне, потврда се прибавља у надлежном Прекршајном суду, а када се ради о кривици, шаљете само фотокопију правоснажне пресуде. 

Поред осталих података Потврда прекршајног суда треба да садржи број предмета по којем се водио поступак, датум измирења новчане казне у целости, односно апсолутне застаре, односно време издржавања затворске казне, уколико је била изречена;

Шаље се оригинал Потврда.

4. Очитана важећа лична карта, односно фотокопија личне карте уколико није са чипом;

5. Лекарско уверење о здравственој способности за управљање моторним возилим (Вадите Лекарско за све оне категорије које сте имали стечене пре одузимања возачке дозволе). Шаљете оригинал лекарско уверење које ће Вам бити враћен на Семинару;

6. Писани доказ о измиреним трошковима за присуство на обавезном семинару –уплатница (жиро рачун: ‎840-1068668-71; позив на број: 120; сврха уплате: пријава за семинар унапређења знања; износ: 25.000,00 динара;), (Уплатница – кликните овде);

Важна напомена: уплатилац мора бити лице коме је одузета возачка дозвола - подносилац захтева

7. Отпусни лист из затвора - писани доказ о издржаној изреченој казни затвора за прекршаје, односно кривична дела због којих је одузета возачка дозвола. (достављају само они који су  имали изречену (издржану) казну затвора)

Шаље се оригинал Отпусни лист.

Изјава – Уколико се одлучите да Агенција уместо Вас прибави документацију потребну за одлучивање, неопходно је да пошаљете попуњену Изјаву (Изјава – кликните овде). Агенција у овом поступку може прибавити само Уверење МУП-а, односно Потврде из прекршајног суда. Да би Агенција могла и овај поступак да покрене, неопходно је да уз Изјаву пошаљете Пријаву за обавезан семинар као и очитану личну карту, односно фотокопију уколико није с чипом.

Важна напомена: Када Агенција прибавља документацију потребну за одлучивање поступак је следећи: прво захтев у виду дописа у којем тражи Уверење о изреченим мерама ( путем поште) шаље МУП-у, а тек када стигне одговор  МУП-а, шаље се допис суду / судовима, а самим тим и овај поступак траје знатно дуже.

Документацију шаљете на следећу адресу:

Агенција за безбедност саобраћаја
Булевар Михајла Пупина бр.2
11 070 Београд

 

НАПОМЕНА: Агенцији шаљете оригинале Уверења МУП-а, Потврде суда, као и лекарско уверење. Пре слања документације Агенцији, пожељно је да направите фотокопије ових докумената за себе.

 

ИНФОРМАЦИЈЕ О СЕМИНАР

Семинар траје 14 радних дана, односно 40 наставних часова. 

У току једног радног дана семинара полазник похађа три наставна часа, у периоду од 17 до 20 часова. Сву потребну литературу полазницима семинара обезбеђује Агенција. Семинар је исти за све полазнике, без обзира на који начин (због којих прекршаја, односно кривичног дела) су остали без возачке дозволе, а након одслушаног семинара и положеног испита, полазник стиче право на повратак возачке дозволе (свих оних категорија које је и пре одузимања стекао). 

ВАЖНО:

 Полазник је дужан да Семинар похађа у пуном обиму и наставном фонду садржаја семинара, односно  не постоји могућност изостајања са часова (ако полазник не присуствује најмање и једном часу  семинара, мораће поново да похађа комплетан  семинар од самог почетка (када се за то пријави), а самим тим  и да достави доказ о новој уплати на износ од 25.000,00 динара).

ИНФОРМАЦИЈЕ О ИСПИТУ

Након похађања семинара и добијања Потврде о завршеном семинару, полазник семинара стиче услов за излазак на испит. Испит најчешће полаже последњег, тј. 14-ог дана семинара који је похађао, али то није и обавеза (може се полагати и касније). Испит се састоји од 20 питања са четири понуђена одговора од којих је само један од понуђених одговора у потпуности тачан. Тест се решава тако што се заокружује слово испред одговора за који сматрате да је тачан, а да би кандидат положио, потребно је да тачно одговори на најмање 15 питања.

Кандидат који положи испит, добија Уверење о положеном испиту, а кандидат који не положи има право на увид у тест, а на следећи испит може изаћи када протекне најмање 15 дана од претходног полагања испита. 

Кандидат не похађа поново семинар, већ се само пријављује за поновно полагање испита. 

Уз пријаву за поновно полагање испита доставља се поново и доказ о плаћању трошкова за Полагање испита знања из безбедности саобраћаја у износу од 15.000,00 динара.

ШТА НАКОН ПОЛОЖЕНОГ ИСПИТА?!

Кандидат који положи испит, са Уверењем о положеном испиту и лекарским уверењем (које му је враћено првог дана семинара) одлази у ону станицу полиције која му је претходно одузела возачку дозволу и покреће поступак враћања возачке дозволе.  

ИЗНОС ТРОШКОВА КОМПЛЕТНОГ ПРОЦЕСА

Ако полазник семинар након одслушаног семинара из првог пута положи испит, укупни трошкови процеса у Агенцији за безбедност саобраћаја износе 43.000,00 динара. 

Укупни трошкови организовања и спровођења семинара унапређења знања и испита из области безбедности саобраћаја за возаче којима је одузета возачка дозвола прописани су Уредбом о ценама услуга које врши Агенција за безбедност саобраћаја („Службени гласник РС“, бр. 121/2012, од 24.12.2012. године), и обухватају:

  • Пријаву за семинар унапређења знања, 25.000,00 динара (доставља се приликом подношења документације);
  • Полагање испита знања из безбедности саобраћаја, 15.000,00 динара (доставља се након одслушаног семинара, односно при пријави испита) и
  • Издавање уверења о положеном испиту знања из безбедности саобраћаја, 3.000,00 динара (доставља се након одслушаног семинара, односно при пријави испита).

Инфо центар

Пратите наше новости и обавештења и будите редовно информисани о актуелностима у Агенцији за безбедност саобраћаја

Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  01.03.2024

„Успори, живот те чека“ – још један подсетник о брзини у саобраћају

САЗНАЈ ВИШЕ
СУБВЕНЦИОНИСАНА ДОДЕЛА ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА ТРАКТОР
Вести  |  19.02.2024

СУБВЕНЦИОНИСАНА ДОДЕЛА ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА ТРАКТОР

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  26.02.2024

Обавештење о полагању испита за предавача за ЦПЦ и инструктора за ЦПЦ (07.03.2024)

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  12.01.2024

РАСПОРЕД ПРИПРЕМНИХ НАСТАВА И СТРУЧНИХ ИСПИТА У 2024. ГОДИНИ ЗА ПРЕДАВАЧЕ ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ И ИСПИТИВАЧЕ

Агенција за безбедност саобраћаја обавештава сва заинтересована лица да су одређени термини за одржавање припремних настава и стручних испита за преда...

САЗНАЈ ВИШЕ
Одржан састанак са председником општине Ада
Вести  |  23.02.2024

Одржан састанак са председником општине Ада

САЗНАЈ ВИШЕ
Меморандум о сарадњи са Олимпијским комитетом Србије
Вести  |  13.02.2024

Меморандум о сарадњи са Олимпијским комитетом Србије

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  02.02.2024

ИЗБЕГНИТЕ РИЗИК: НЕМА МЕСТА АЛКОХОЛУ ЗА ВОЛАНОМ!

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  15.12.2023

Важно обавештење о испиту за возача трамваја (15.12.2023.)

САЗНАЈ ВИШЕ
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  14.02.2024

Ваша одговорност на путу СЕ БРОЈИ!

САЗНАЈ ВИШЕ
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  12.02.2024

Две секунде скретања пажње на мобилни телефон може скупо да вас кошта!

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  29.12.2023

Позив за прикупљање понуда закупа пословних просторија

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  12.10.2023

Обавештење о полагању испита за предавача за ЦПЦ

САЗНАЈ ВИШЕ
Пројекат Заједно и безбедно кроз детињство
Вести  |  13.02.2024

Пројекат Заједно и безбедно кроз детињство

САЗНАЈ ВИШЕ
Трибина „Ум на друм“ у Техничкој школи на Врачару
Вести  |  06.02.2024

Трибина „Ум на друм“ у Техничкој школи на Врачару

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  18.10.2023

РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ПРАКТИЧНОГ ДЕЛА ИСПИТА ЗА ТЕХНИЧАРЕ У РАДИОНИЦАМА ЗА ТАХОГРАФЕ (ЈЕСЕЊИ РОК 2023.)

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  09.10.2023

ОБАВЕШТЕЊЕ О ДОПУНИ ПРАВИЛНИКА О ИСПИТИВАЊУ У ПОГЛЕДУ ИЗДАВАЊА УВЕРЕЊА О ИСПИТИВАЊУ ВОЗИЛА БЕЗ ПОТВРЂЕНЕ ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ВОЗИЛА

САЗНАЈ ВИШЕ
Финансирање програма за унапређење безбедности саобраћаја у 2024. години
Вести  |  08.02.2024

Финансирање програма за унапређење безбедности саобраћаја у 2024. години

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  09.10.2023

Друго стручно усавршавање за унапређење знања и вештина ревизора, односно проверавача безбедности саобраћаја

САЗНАЈ ВИШЕ
Top