Vozila za mikromobilnost zakonski okviri i preporuke za implementaciju u republici srbiji

Analize i istraživanja

Pažljivko

Pažljivko je animirani lik koji smo
predstavili u saradnji sa
pedagozima i psiholozima kao najbolji
način za interakciju sa decom

POKRENI

Provera statusa predmeta
uvezenih vozila

Unesite VIN oznaku (broj šasije) Vašeg vozila.

PROVERI

Vozila za mikromobilnost zakonski okviri i preporuke za implementaciju u republici srbiji

Fleksibilnost, dinamičnost i adaptibilnost osnovne su karakteristike savremenog urbanog prostora koji se u vremenu i prostoru konstantno razvija i prilagođava intenzivnim potrebama i zahtevima njegovih stanovnika. Gradski saobraćajno-transportni sistem svojim performansama, tehnologijom, kvalitetom, troškovima i uticajem na životnu sredinu, predstavlja jedan od bitnih faktora od uticaja na funkcionisanje savremenih gradova, njihovu ekonomiju, socijalne odnose, kvalitet života i sl. U širem kontekstu posmatrano, gradski saobraćajno-transportni sistem predstavlja jedan od ključnih elemenata od uticaja na pogodnost za život u gradovima.

Kroz ovaj sistem se prelamaju različiti problemi, počevši od neograničene slobode od strane pojedinaca optimalnim izborom načina realizacije mobilnosti, iznalaženja optimalnih varijanti u rešavanju transportnih problema, tretiranja gradskog saobraćajno-transportnog sistema kao slobodnog tržišta, izraženih uticaja svih nivoa vlasti i politike, zahteva u realizaciji mobilnosti različitih socijalnih grupa, itd.

Mikromobilnost praktično predstavlja modifikovano korišćenje sistema transporta putnika za sopstvene potrebe, gde je realizacija transportnih potreba omogućena samo onim korisnicima koji poseduju transportno sredstvo ili korisnicima koji su u neposrednom kontaktu sa njegovim vlasnikom. Fleksibilnost svakog od elemenata usluge varira, a čiji se ključni elementi određuju u vremenu bliskom vršenju (neposredno pre vršenja) usluge. Glavni fokus tržišnog prostora mikromobilnosti je realizacija transportnih potreba na kratkim distancama.

Struktura tehnologije korišćenja vozila za mikromobilnost (električni bicikli, električni skuteri, segveji (eng. segway), električni trotineti i sl.) nudi potencijal za brzo, čisto i jeftino putovanje, što može da smanji opterećenje ulične mreže i konvencionalnih sistema javnog gradskog transporta putnika, odnosno posmatrano u širem kontekstu ova tehnologija može da smanji pritisak na celinu gradskog transportnog sistema. Prema tome, nove usluge mikromobilnosti mogu da predstavljaju jednu od efikasnih mera u procesu razvoja održivog i inovativnog transporta. Vozila za mikromobilnost su jednostavna za upotrebu, ekološki prihvatljiva, u određenim situacijama brža od tradicionalnog sistema transporta putnika (sistem javnog transporta putnika i putnički automobil) i omogućavaju korisnicima brz i jeftin prevoz, kao i potpunu autonomiju kretanja.

Metodologijom je u okviru faze IV – Zakonski okviri i preporuke za implementaciju u Republici Srbiji, planirano definisanje konstruktivno – tehničkih zahteva, uslova za korišćenje vozila mikromobilnosti i infrastrukturnih kapaciteta za kretanje vozila mikromobilnosti, a u skladu sa postojećom zakonskom regulativom i preporukama za njeno unapređenje, koje su definisane ovim projektom. Uvažavajući sve rezultate dosadašnjih projektnih aktivnosti u okviru analize postojećeg stanja i najbolje primere inostrane inženjerske prakse dat je predlog za korišćenje vozila za mikromobilnost na uličnoj i naseljskoj mreži.

S obzirom na značajne međusobne različitosti tehničko-eksploatacionih i konstruktivnih karakteristika vozila za mikromobilnost, bilo je neophodno naći najmanji zajednički imenitelj za implementaciju ovih vozila na mreži, kojim bi  se obezbedio maksimalan nivo bezbednosti za sve učesnike u saobraćaju. Kako vozila za mikromobilnost predstavljaju veliki potencijal u razvoju održivih gradova i naselja, trebalo je dati stimulativan predlog kojim bi se kretanje ovih vozila promovisalo i sa aspekta mogućnosti prostornog korišćenja. U tom smislu nije bilo moguće jednoznačno preuzimanje nekog od već implementiranih rešenja u zemljama koje su regulisale kretanje vozila za mikromobilnost, već je bilo neophodno dati optimalan predlog za korišćenje, uvažavajući lokalne specifičnosti svih elemenata sistema – korisnika, vozila, mreže i okruženja, kao i postojeće zakonske regulative.

Za svaku vrstu vozila za mikromobilnost definisan je i pravni okvir za regulisanje upotrebe kao i pravna formulacija. U okviru posebnog poglavlja definisani su zahtevi prema vozilima za mikromobilnost za njihovo javno korišćenje u pogledu vozila, stanica, organizacije i upravljanja sistemom i upravljanja podacima i razmenom podataka.         

Na kraju su definisani ključni pokazatelji performansi sistema koje je neophodno pratiti kako bi se izvršila procena efekata razvoja tehnologije mikromobilnosti. Definisano je ukupno 36 pokazatelja koji mogu da se prate na dva nivoa, za sistem ukupno i za javno korišćenje, za četiri glavne oblasti, i to: infrastruktura za dinamički saobraćaj, infrastruktura za stacionarni saobraćaj, javno korišćenje i bezbednost saobraćaja. Najveći broj pokazatelja je definisan za oblast bezbednosti saobraćaja, ukupno 17 pokazatelja.

Kompletan dokument možete preuzeti OVDE.

Info centar

Pratite naše novosti i obaveštenja i budite redovno informisani o aktuelnostima u Agenciji za bezbednost saobraćaja

Унапређење безбедности бициклиста у саобраћају
Vesti  |  12.04.2024

Unapređenje bezbednosti biciklista u saobraćaju

SAZNAJ VIŠE
Представа Пажљивкова правила у саобраћају за више од 400 малишана из Србобрана, Новог Сада и Новог Бечеја
Vesti  |  12.04.2024

Predstava Pažljivkova pravila u saobraćaju za više od 400 mališana iz Srbobrana, Novog Sada i Novog Bečeja

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  12.04.2024

Odluka o izboru proizvođača zaštitnih ramova za traktore za 2024. godinu

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  05.04.2024

Važno obaveštenje u vezi obuke kandidata za vozača tramvaja (05.04.2024.)

SAZNAJ VIŠE
Новосадски основци уз Пажљивка учили правила понашање у саобраћају
Vesti  |  12.04.2024

Novosadski osnovci uz Pažljivka učili pravila ponašanje u saobraćaju

SAZNAJ VIŠE
Издавање налепнице за лака електрична возила
Vesti  |  09.04.2024

Izdavanje nalepnice za laka električna vozila

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  09.04.2024

PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA IZDAVANJE I POSTAVLJANJA NALEPNICE ZA LAKA ELEKTRIČNA VOZILA

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  02.04.2024

OBAVEŠTENJE O ISPITNOM ROKU ZA TEHNIČARE U RADIONICAMA ZA TAHOGRAFE (PROLEĆNI ROK 2024.)

SAZNAJ VIŠE
Представници Агенције на састанку Европског савета за безбедност саобраћаја (ETSC)
Vesti  |  11.04.2024

Predstavnici Agencije na sastanku Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja (ETSC)

SAZNAJ VIŠE
Едукацијa о правилној употреби дечијих ауто-седишта у Обреновцу
Vesti  |  08.04.2024

Edukacija o pravilnoj upotrebi dečijih auto-sedišta u Obrenovcu

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  04.04.2024

Odluka o dodeli ugovora za angažovanje pravnog lica radi vršenja izdavanja, vođenja evidencije i postavljanja nalepnice za laka električna vozila

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  25.03.2024

NOVI PROGRAM STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA ZA POLAGANJE STRUČNOG ISPITA ZA REVIZORE, ODNOSNO PROVERAVAČE BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

SAZNAJ VIŠE
Регионална радионица о унапређењу безбедности саобраћаја у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Економске комисије УН
Vesti  |  09.04.2024

Regionalna radionica o unapređenju bezbednosti saobraćaja u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Ekonomske komisije UN

SAZNAJ VIŠE
Представа Пажљивкова правила у саобраћају за малишане из Голупца, Петровца на Млави, Смедеревске Паланке и Јагодине
Vesti  |  05.04.2024

Predstava Pažljivkova pravila u saobraćaju za mališane iz Golupca, Petrovca na Mlavi, Smederevske Palanke i Jagodine

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  25.03.2024

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA SUBVENCIONISANU DODELU ZAŠTITNOG RAMA ZA UPOTREBLJAVANI TRAKTOR ZA 2024. GODINU

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  20.03.2024

Važno obaveštenje o početku obuke za vozača tramvaja – 25. mart 2024. godine

SAZNAJ VIŠE
ЕДУКАТИВНЕ ТРИБИНЕ ЗА МАТУРАНТE ИЗ КРУШЕВЦА, СМЕДЕРЕВА, ДОЉЕВЦА, ЛОЗНИЦЕ, СТАРЕ ПАЗОВЕ, ПИРОТА И БАБУШНИЦЕ
Vesti  |  05.04.2024

EDUKATIVNE TRIBINE ZA MATURANTE IZ KRUŠEVCA, SMEDEREVA, DOLJEVCA, LOZNICE, STARE PAZOVE, PIROTA I BABUŠNICE

SAZNAJ VIŠE
Obavestenja
Obaveštenja  |  21.03.2024

Javni poziv za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2024. godini.poziv za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2024. godini

SAZNAJ VIŠE
Top