Агенција за безбедност саобраћаја

Мени

Пажљивко

Пажљивко је анимирани лик који смо
представили у сарадњи са
педагозима и психолозима као најбољи
начин за интеракцију са децом

ПОКРЕНИ

Провера статуса предмета
увезених возила

Унесите VIN ознаку (број шасије) Вашег возила.

ПРОВЕРИ

У Београду одржан иницијални састанак пројекта „Бољи систем безбедности саобраћаја заснован на дубинским анализама саобраћајних незгода“

Датум објаве: 13.09.2023 У Београду одржан иницијални састанак пројекта  „Бољи систем безбедности саобраћаја заснован на дубинским анализама саобраћајних незгода“  | Agencija za bezbednost saobraćaja

Република Србија и Босна и Херцеговина су у процесу усвајања или ране имплементације стратегија и акционих планова безбедности саобраћаја, у којима је препознат и наглашен значај савремених алата за унапређење безбедности на путевима. У обе државе, ревизија и провера безбедности саобраћаја су препознате у законодавству као савремени алати за унапређење безбедности на путевима, али дубинска анализа саобраћајних незгода (са погинулим лицима) још увек није део националног законодавства.

Пројекат „Бољи систем безбедности саобраћаја заснован на дубинским анализама саобраћајних незгода у Босни и Херцеговини и Републици Србији“ се финансира кроз Фонд Уједињених нација (УН) за безбедност саобраћаја, а спроводе га Економска комисија Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ) и Светска здравствена организације (СЗО). Координатор пројекта за Србију је управо Агенција за безбедност саобраћаја, а у пројекту ће учествовати и Министарство унутрашњих послова, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство здравља и други субјекти безбедности саобраћаја. Циљ пројекта је изградња бољег система безбедности на путевима на основу резултата дубинских анализа саобраћајних незгода.

Дубинска анализа саобраћајних незгода је алат који може помоћи у објективној анализи саобраћајних незгода и касније допринети унапређењу система безбедности саобраћаја. Такође може пружити свеобухватна сазнања о механизму настанка саобраћајне незгоде, као и о њеном целокупном току и последицама, са посебним освртом на проналажење узрока њеног настанка, анализирајући факторе човек, возило, пут и окружење. Крајњи циљ је покретање побољшања у свим стубовима система безбедности на путевима, што чини овај пројекат изузетно важним. Пројектне активности су фокусиране на законодавство, образовање и технологију, што обезбеђује висок степен наставка пројектних активности када се пројекат заврши.  

Иницијални састанак овог пројекта одржан је у Београду, 12. и 13. септембра 2023. године, на ком су присуствовали представници како УНЕЦЕ и СЗО, тако и свих релевантних институција из Републике Србије и Босне и Херцеговине које су актери безбедности саобраћаја. Циљ уводног састанка је било јачање знања релевантних националних субјеката о пројекту дубинских анализа саобраћајних незгода и његовом циљу, оквирима и временском периоду реализације, као и њиховој улози у имплементацији пројекта, јачању националног система безбедности саобраћаја и унапређењу законодавства, смерница и стандарда о безбедности саобраћаја.

В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић је овом приликом истакао важност овог пројекта за систем безбедности саобраћаја у Србији, као и значај дубинских анализа за поуздано откривање узрока саобраћајних незгода. Од преко 60 пријава из целог света на конкурс Фонда УН за безбедност саобраћаја, изабрано је само 12, а Србија и Босна и Херцеговине су једине државе из Европе чији се пројекат финансира. Агенција је и кроз своје досадашње активности показала спремност за укључивање у примену савремених алата и охрабрено улази у пројекат дубинских анализа, са жељом да да свој максимални допринос.

Франсоаз Жакоб, стални координатор УН у Србији је изјавила: „Србија (и Босна и Херцеговина) напредују у унапређењу безбедности на путевима. Обе земље су развиле стратегије усклађене са међународним оквирима, али има још много посла да се уради. Саобраћајне незгоде и даље одузимају превише живота, од којих су 50% пешаци, бициклисти и мотоциклисти. Морамо убрзати наше напоре да спречимо саобраћајне незгоде. Усвајањем свеобухватног приступа, прилагођавањем законодавног и политичког оквира, систематском применом закона о друмском саобраћају, смањењем брзине, улагањем у побољшање инфраструктуре, наставком едукативних кампања и кампања подизања свести и заштитом рањивих учесника у саобраћају, можемо створити безбедније и инклузивније транспортне системе. Такође, морамо обратити посебну пажњу на то како обликујемо наша урбана подручја и трансформишемо урбану мобилност, будући да се највећи број незгода дешава у градовима. Заједно можемо направити значајан напредак ка циљевима безбедности саобраћаја из Циљева одрживог развоја и обезбедити светлију и сигурнију будућност за све“.

Инфо центар

Пратите наше новости и обавештења и будите редовно информисани о актуелностима у Агенцији за безбедност саобраћаја

Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  01.03.2024

„Успори, живот те чека“ – још један подсетник о брзини у саобраћају

САЗНАЈ ВИШЕ
СУБВЕНЦИОНИСАНА ДОДЕЛА ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА ТРАКТОР
Вести  |  19.02.2024

СУБВЕНЦИОНИСАНА ДОДЕЛА ЗАШТИТНИХ РАМОВА ЗА ТРАКТОР

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  26.02.2024

Обавештење о полагању испита за предавача за ЦПЦ и инструктора за ЦПЦ (07.03.2024)

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  12.01.2024

РАСПОРЕД ПРИПРЕМНИХ НАСТАВА И СТРУЧНИХ ИСПИТА У 2024. ГОДИНИ ЗА ПРЕДАВАЧЕ ТЕОРИЈСКЕ ОБУКЕ И ИСПИТИВАЧЕ

Агенција за безбедност саобраћаја обавештава сва заинтересована лица да су одређени термини за одржавање припремних настава и стручних испита за преда...

САЗНАЈ ВИШЕ
Одржан састанак са председником општине Ада
Вести  |  23.02.2024

Одржан састанак са председником општине Ада

САЗНАЈ ВИШЕ
Меморандум о сарадњи са Олимпијским комитетом Србије
Вести  |  13.02.2024

Меморандум о сарадњи са Олимпијским комитетом Србије

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  02.02.2024

ИЗБЕГНИТЕ РИЗИК: НЕМА МЕСТА АЛКОХОЛУ ЗА ВОЛАНОМ!

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  15.12.2023

Важно обавештење о испиту за возача трамваја (15.12.2023.)

САЗНАЈ ВИШЕ
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  14.02.2024

Ваша одговорност на путу СЕ БРОЈИ!

САЗНАЈ ВИШЕ
Vesti | Agencija za bezbednost saobraćaja
Вести  |  12.02.2024

Две секунде скретања пажње на мобилни телефон може скупо да вас кошта!

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  29.12.2023

Позив за прикупљање понуда закупа пословних просторија

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  12.10.2023

Обавештење о полагању испита за предавача за ЦПЦ

САЗНАЈ ВИШЕ
Пројекат Заједно и безбедно кроз детињство
Вести  |  13.02.2024

Пројекат Заједно и безбедно кроз детињство

САЗНАЈ ВИШЕ
Трибина „Ум на друм“ у Техничкој школи на Врачару
Вести  |  06.02.2024

Трибина „Ум на друм“ у Техничкој школи на Врачару

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  18.10.2023

РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА ПРАКТИЧНОГ ДЕЛА ИСПИТА ЗА ТЕХНИЧАРЕ У РАДИОНИЦАМА ЗА ТАХОГРАФЕ (ЈЕСЕЊИ РОК 2023.)

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  09.10.2023

ОБАВЕШТЕЊЕ О ДОПУНИ ПРАВИЛНИКА О ИСПИТИВАЊУ У ПОГЛЕДУ ИЗДАВАЊА УВЕРЕЊА О ИСПИТИВАЊУ ВОЗИЛА БЕЗ ПОТВРЂЕНЕ ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ВОЗИЛА

САЗНАЈ ВИШЕ
Финансирање програма за унапређење безбедности саобраћаја у 2024. години
Вести  |  08.02.2024

Финансирање програма за унапређење безбедности саобраћаја у 2024. години

САЗНАЈ ВИШЕ
Obavestenja
Обавештења  |  09.10.2023

Друго стручно усавршавање за унапређење знања и вештина ревизора, односно проверавача безбедности саобраћаја

САЗНАЈ ВИШЕ
Top